Categorieën
Mike's notities

Een maandje onderduiken

Het is weer december. Laat ik daar nu helemaal geen zin in hebben.Ik doe niet aan Sinterklaas en eigenlijk ook niet aan kerst. De meute shoppende heethoofden in de winkelstraat is voor mij een onbekend en raar volk. Bomen tuig ik niet op en daarom ook niet af. Oud & Nieuw vind ik maar een arbitraire bepaling van een nieuw begin. Meestal komt dat nieuwe jaar ook helemaal niet uit. Ik zit dan midden in een project en ben dan helemaal niet aan afronden toe.Voor mij begint het nieuwe jaar bij de herfst, als ik hernieuwde energie door mijn lijf voel stromen. Als er een stortvloed aan nieuwe ideeën door mijn hoofd stormt. Oudejaarsavond is meer een avond om uit te zitten. Voor de buis of gedoken in een goed boek. Lekker lui in een stoel luisterend naar een goede cd. Totdat de hemel in fik gestoken wordt met oorverdovende knallen. Dan kun je het luisteren wel vergeten.Het is niet mijn wereld. Ik kijk er naar, maar snap niet wat ik zie.Eigenlijk geen slecht idee om de decembermaand door te brengen, weggedoken in het papier. Je geest dwalend door nieuwe werelden. Of oude voor mijn part. Weg van het Nederland buiten de deur. Kerstklokken negeren. Etentjes missen. Rust en contemplatie. Dan zie ik een kerstvakantie wel zitten. Even twee weken in mijn agenda afbakenen.

Door Michael Minneboo

Michael Minneboo is een freelance journalist gespecialiseerd in popcultuur, fancultuur, strips, film, online media en beeldcultuur. Hij schrijft over onder andere comics, Nederlandse strips & animatie en interviewt makers uit binnen- en buitenland. Daarnaast geeft hij lezingen en adviseert hij particulieren en bedrijven over bloggen.

13 reacties op “Een maandje onderduiken”

Verplichtingen heb ik een hekel aan. Ik wil zelf bepalen of ik met familie Sinterklaas en Kerst ga vieren. Daarom heb ik een uitgesproken hekel aan oud & nieuw: daar kom je gewoon niet onderuit, terwijl ik Sint en Kerst vanwege de vrijblijvendheid gezellig vind.

@Aukje: Oud & Nieuw kun je toch ook gewoon thuis blijven? Of bedoel je dat je er niet onderuit komt omdat het buiten je deur ook plaatsvindt?

Ik vind een goed Oud en Nieuw feest met fijne mensen juist een hoogtepuntje van het jaar. De overgang van oud naar nieuw slaat nergens op, maar geeft juist daardoor een heel speciaal sfeertje. Spannend! Ik heb elk jaar wel een raar gevoel in mijn buik rond twaalven.

Kerst en Sint zijn alleen leuk omdat ik mijn familie dan weer eens zie. Maar dat kan ook op andere dagen van het jaar. Wat dat betreft deel ik ik jouw mening.

ik haat december en ik haat kerst. en ik haat vooral de single mensen die zeggen dat ik zo blij moet zijn dat ik met de kerst 'iemand heb' en niet 'alleen' ben. Vroeger, voor J (J is vriend), ging ik op 1e kerstdag naar mn ouders. lekker eten met familie. 2e kerstdag lekker uitslapen. hele dag op de bank hangen en kerstfilms kijken, ondertussen de restjes van 1e kerstdag opetend. Nu ga ik 1e kerstdag met J naar mn ouders, waar J om de haverklap door mn tantes en ooms wordt lastiggevallen met 'zeg eens iets fries' en 'wij kennen iemand uit friesland, ken je die misschien ook' (J woont al 7 jaar in utrecht). Op 2e kerstdag zijn we zo'n 4 uur onderweg om met het OV naar de andere kant van NL, friesland, te reizen, waar ik vervolgens (na 4 uur dus!) de leuke schoondochter uit mag hangen en waar ik de hele dag hoor 'kan je al fries, zeg eens iets'. Zelfde avond nog naar huis is geen optie. Dus blijven slapen en pas 3e kerstdag een reis van 2,5 uur naar Utrecht. Gatver. Ik haat het. Volgend jaar wil ik samen met J op warm eiland zitten (zeg ik ieder jaar… gebeurt toch nooit). fijne kerst allemaal!

Wat een leuke gedachte: wanneer begint het nieuwe jaar? Ik heb er nooit zo bij stil gestaan maar merk nu ineens dat het nieuwe jaar voor mij in de lente begint. En dat ik de maanden december, januari en februari best wel een winterslaap zou willen houden. Ook goed voor het milieu.

Zo lang ik me eraan herinner dat die zogenaamde feestdagen hele gewone dagen zijn en dat ik me niet hoef te laten meeslepen door die opgeklopte verwachtingen, kan ik ervan genieten. Het zijn naar mijn idee juist die verwachtingen die kerst voor velen tot een teleurstelling maken. Kerst is een gewone dag met de naam Kerst. Gewoon een labeltje. Laat het je niet gek maken.

En dat oud en nieuw? Elke nacht sluit ik een oude dag af en elke ochtend vier ik een nieuwe dag. Wie heeft toch bedacht dat je dat maar 1x per jaar mag doen?

@Elsbeth: Wat je daar beschrijft is precies de reden waarom ik al die verplichte, verstikkende gezelligheid niet trek. Het lijkt mij een ramp om daar ieder jaar mee geconfronteerd te worden. Doe jezelf niet tekort: boek nu die vakantie naar dat warme eiland! Andere optie: zeg beide kanten van de familie dat jullie dit jaar niet komen en lekker iets voor jezelf gaan doen. Ongetwijfeld gelazer in de glazen, maar je voelt je er wellicht wel beter door als je niet aan al die verplichtingen hoeft te voldoen.

@Peter de Kock: Eens. Het zijn vaak die hooggespannen, onrealistische verwachtingen van kerst en oud & nieuw die de boel doen tegenvallen. En het feit dat er in de meeste families altijd wel iets uitgesproken moet worden en men daar kennelijk altijd met kerst mee wacht. Ik denk dat we ons allemaal minder moeten aantrekken aan de verplichtingen die de maatschappij ons oplegt.

Ik ga bijvoorbeeld bijna nooit naar verjaardagen. Niet omdat ik de mensen die jarig zijn niet aardig vind, maar gewoon omdat ik die verplichting niet trek. Het leven is te kort voor dat soort geintjes wat mij betreft.

Poeh, ik vind het allemaal een beetje opgeblazen. Je kunt toch er toch ook zelf een draai aan geven? Als je geen zin hebt in familiegedoe, dan doe je het toch niet! Ik heb niets met kerst dan alleen dat je er een wat specialere dag van kunt maken. Ik geniet van alle kerstbende, ik geniet van prachtig vuurwerk. Go with the flow, dan hoef je m.i. alleen onder te duiken als die ene lawinepijl iets te laag en daarmee rakelings boven je hoofd vliegt 😉
Kerst en oud en nieuw doet een appèl op het kind in mij en die laat ik zo graag los. Genieten dus 😀 En de woordverificatie is LOGIC. En dat is het 😉

Helemaal met je eens, alleen jammer dat ik kids heb en een beetje mee met meute moet doen om de kids nog leuke herinneringen mee te geven.
Mijn persoonlijke nieuw jaar begint altijd op 1 september, eigenlijk mijn eerste werkdag na de zomer vakantie.
Sterkte in ieder geval ik leef met je mee 😉

@Josephine: Ik heb het niet zo op kerst. Niets heb ik eigenlijk met alle verplichte familiegedoe dingen. Vuurwerk is het ook niet voor mij, maar veel plezier hoor. Volgens mij is december wel jouw maand 🙂

Die woorverificatie heb ik aangezet omdat ik de laatste tijd veel spamcomments krijg. Ik dacht dat dat de boel zou tegenhouden, maar zo nu en dan krijg ik nog steeds vreemde spam. Vooral uit Japan. Weird.

@Madbello: Dat kinderprobleem heb ik gelukkig niet 🙂 Sterkte ook van deze kant gewenst! 🙂

Zo te lezen bepaalt het ritme van de schoovakanties ook jouw ritme wat het nieuwe jaar betreft. Kan ik me helemaal voorstellen als je ouder bent trouwens.

ik heb niets met sint en ook niet met kerst. er hangen teveel onuitgesproken verplichtingen aan vast dat ik het bij voorbaat al benauwd krijg. ik snap niet wat het verschil is tussen met kerst afspreken of een dag of wat erna. waarom word je min of meer verplicht dan juist wél aanwezig te zijn? snap dat niet. doe er ook, als het enigszins kan, niet aan mee.

ik ga voor het eerst wel wat meer met kerst doen. een kerstboom kopen, optuigen etc. maar dat komt ook omdat P. (7jr) dan bij ons hebben in de kerstvakantie. vanuit oogpunt kind doe je al snel andere dingen, hoewel ook met mate.

Reacties zijn gesloten.