Over Michael

Freelance journalist Michael Minneboo, aangenaam!

Foto: Roos Manintveld

Ik ben journalist, publicist en audiovisueel programmamaker. Mijn specialismen zijn strips, film, beeldcultuur en media. Over deze onderwerpen schrijf ik interviews, achtergrondartikelen en recensies. Ook ben ik bedreven in het schrijven van columns en teksten met een educatieve insteek. Op dit moment werk ik onder meer voor de VPRO Gids, Stripgids, Eppo, Nieuwe Revu, Het Parool, NRC, Schokkend Nieuws en diverse weblogs.

Daarnaast ben ik actief als itemregisseur en maak ik webvideo’s.

Dat lijkt heel veel uiteenlopend werk, maar in principe komt het voor mij allemaal neer op het vertellen van treffende verhalen en het visualiseren van ideeën. Mijns inziens begint ieder boeiend verhaal met het stellen van de juiste vragen in een goed gesprek. Het interview vormt daarom in veel gevallen de basis van artikelen en video’s.

Wat kan ik voor jou betekenen?

Tekst
– Het schrijven van artikelen, interviews, recensies, columns, webteksten en beschouwingen over media & cultuur, strips en beeldcultuur.

Video
– Het inhoudelijk bedenken en regisseren van een videoproductie: reportage, impressie of interview.

Lezingen en gespreksleider
– Ik sta graag voor een publiek over mijn favoriete onderwerpen te oreren. Ook treed ik geregeld op als gespreksleider en doe ik openbare interviews.

Blogconsulent
Geregeld sta ik voor de klas om over bloggen te spreken en adviseer ik particuliere bloggers.

Heb je een leuke en/of avontuurlijke opdracht, of moet er gewoon een duidelijk artikel geschreven worden, aarzel niet en stuur een e-mail.

  Portfolio artikelen   Portfolio video

CV Michael Minneboo

michael-insert-tijdens-24hcd

Michael Minneboo (Hoorn, 1977) is freelance journalist, audiovisueel programmamaker en professioneel webhoofd. Gespecialiseerd in media en cultuur schrijft hij achtergrondartikelen en recensies over strips, beeldcultuur, film en online media. Ook maakt hij als itemregisseur en editor video’s voor verschillende opdrachtgevers. Daarnaast geeft Michael met veel plezier lezingen over zijn specialisaties en treedt hij op als gespreksleider.

Michaels werk verschijnt op dit moment onder andere in de VPRO Gids, Het Parool, Schokkend Nieuws, Stripgids, Eppo en op diverse websites. Minneboo schreef eerder voor Myx stripmagazine, De Filmkrant en Skrien, Intermediair en de site EeuwigWeekend.nl.

Carrière
Michael Minneboo studeerde audiovisuele media aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht en Filmwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam. In 2003 studeerde hij af met het onderwerp superheldenstripverfilmingen. Na een carrière als mediadocent aan de UvA, werkte hij in 2005 en 2006 als audiovisueel programmamaker voor Cees Franke Producties. Minneboo deed daar regie, scenario, montage en conceptontwikkeling.

Van 2006 tot 2008 stak hij zijn licht op bij VNU Media, waar hij als crossmedia webredacteur IntermediairForward.nl beheerde en videoreportages maakte. Minneboo was verantwoordelijk voor het inhoudelijk opzetten van de site, de redactie van de site, het aansturen van freelancers en het schrijven van artikelen. Tevens deed hij regie, camera, interviews en montage van videoreportages voor Intermediair.

Na zijn tijd bij VNU Media begon Michael als freelance journalist en videomaker onder de vlag van Minneboo-Media.

In 2008 richtte Minneboo samen met Menno Kooistra Eeuwig Weekend op – een website over media, cultuur en welbehagen. Samen met Kooistra vormde hij een jaar lang de hoofdredactie van de site waar een vijftien koppige redactie op vrijwillige basis voor schrijft.

Sinds 2009 is Michael redacteur bij Zone 5300, een magazine over strips, cultuur en curiosa dat reeds 15 jaar bestaat. Hij houdt zich in het bijzonder bezig met het stripblog op de site.

Van juni 2010 tot en met mei 2012 was Michael werkzaam bij de VARA als online redacteur. Voor de omroep bestierde hij de site mijnVARA.nl en de Ombudsman, maakte hij videoreportages en deed hij interviews met VARA-kopstukken, waaronder Matthijs van Nieuwkerk, Youp van ‘t Hek en Frank Evenblij.

Sinds 2006 blogt Michael op de site Mike’s Webs over strips, film en media, met zo nu en dan een persoonlijk verhaal. In 2010 stapte hij over op een eigen domein. Over bloggen raakt Michael niet uitgepraat. Hij geeft daar ook geregeld een lezing over, zoals op Blog-Art in 2009 en sinds 2011 geregeld op de School voor Journalistiek in Utrecht. Ook spreekt hij graag in het openbaar over strips. In 2012 kwam een jongensdroom uit toen hij op het Imagine Filmfestival over Spider-Man een lezing mocht geven. Deze kreeg een jaar later een vervolg op het KLIK! Amsterdam Animation Festival.

Privé
Na zijn middelbare school vertrok Michael naar de Verenigde Staten en woonde een jaar in Berkeley, Californië. Daar volgde hij de opleiding scenarioschrijven aan de Film Arts Foundation in San Francisco en werkte hij met veel plezier bij Amsterdam Art. Ook reisde hij het land van de onbegrensde mogelijkheden door en verbleef in onder andere LA, Washington DC en New York. Tegenwoordig woont hij in Amsterdam, waar zijn favoriete strip- en boekwinkel om de hoek zijn te vinden.

Sinds zijn kindertijd leest Minneboo allerlei soorten strips: van stijlvolle Amerikaanse comics tot beeldverhalen van Europese makelij, van graphic novels, superheldenstrips tot cartoonbundels. Het was dan ook een kwestie van tijd voordat deze leesvoorkeur op professioneel vlak een plek zou krijgen. Michael studeerde af met een scriptie over stripverfilmingen en is sindsdien niet meer opgehouden met schrijven over het beeldverhaal.