Categorieën
Mike's notities

Minneboo-Media jaaroverzicht 2010

Voor mij was 2010 voor mij als freelancer een goed jaar. Ik heb flink wat artikelen mogen schrijven over strips en beeldcultuur en heb onderwerpen behandeld waar ik graag iets mee wilde doen. Nieuwe stripalbums, achtergrondartikelen over stripgenres en lekker veel interviews voor de VPRO Gids, Het Parool, maar ook in de Eppo, Stripgids, ArtEZ Fact en natuurlijk de Zone 5300.

Interviews
Het interview vind ik een van de fijnste journalistieke vormen die er zijn. Een-op-een gesprekken met mensen die iets interessants te vertellen hebben over hun kunst – daar krijg ik nooit genoeg van. Hoewel ik goede herinneringen heb aan alle gesprekken die ik dit jaar voerde, waren er een paar interviews die er voor mij extra uitsprongen.

Zoals mijn gesprek met Mike Mignola. Ik sprak de geestelijk vader van Hellboy op een vroege zaterdagochtend in het racketcenter in Breda waar een stripbeurs plaatsvond. In de geur van kroketten en friet spraken we over het ontstaan van Hellboy, Mignola’s liefde voor folklore en de bescheidenheid van de stripmaker.

Een ander gesprek waar ik erg naar uit keek was het interview met schrijver en dichter Nico Dijkshoorn. We spraken elkaar in een drie uur durende sessie in zijn stamkroeg in Leiden. Aan het einde van het gesprek kwam zijn stripliefde ter sprake. Dijkshoorn vertelde dat hij vroeger als kind met zijn jas om zijn nek Batman speelde. Ook bleek hij jarenlang comics verzameld te hebben. Dijkshoorn is een aardige en toch wat bescheiden vent.

Het derde gesprek dat ik graag wil noemen, was het interview met Matthijs van Nieuwkerk dat begin december plaatsvond in de studio van DWDD. Ik sprak hem voor een video voor mijnVARA.nl, de site waar ik parttime voor werk. We spraken vooral over het vakmanschap van de presentator, zijn rol bij DWDD en zijn toekomstplannen voor als hij stopt met deze talkshow. In januari ga ik de video monteren.

(Mocht je willen weten wat ik dit jaar nog meer heb geschreven, hier vind je een uitgebreid overzicht.)

Andere bijzondere momenten in het afgelopen jaar waar ik graag aan terugdenk: een zeer leerzame rondleiding bij de NOS en een concert van TRAIN dat me erg goed deed.

In februari bezocht ik de opleiding Comic Design op ArtEZ voor een reportage in de VPRO Gids. In december keerde ik terug naar Zwolle om een lezing te geven over Spiderman, een van mijn favoriete stripfiguren.

In Pulpman #8 staat een strip getekend door niemand minder dan Fred de Heij naar een scenario dat ik schreef. We hebben plannen om volgend jaar meer samen te werken.

Ook was ik maar liefst drie keer jurylid. Voor de VPRO Debuutprijs, de Stripschapsprijzen en het KLIK Amsterdam Animatie Filmfestival. Allemaal prijzen waar ik in principe achter kan staan en die het medium waar ze voor staan onder de aandacht brengen. Vooral die laatste ervaring was een feest daar de jury en de speciale gasten in de watten werden gelegd door het festival.

Verder begon ik halverwege het jaar te werken als online redacteur bij de VARA. In deze parttime functie kan ik mijn passie voor videoreportages aardig botvieren. Ook begon ik met een nieuwe reeks webvideo’s onder de naam Daily Webhead waarin ik korte scènes en sfeerbeelden afwissel met reportages. Iets waar ik het volgende jaar zeker mee verder ga. Net als het gelijknamige fotoblog.

2011
Rest mij niets anders meer dan de bezoekers van mijn blog hartelijk te bedanken voor het lezen van mijn stukken en het reageren op de site. En iedereen een inspirerend en heldhaftig 2011 toe te wensen.

Door Michael Minneboo

Michael Minneboo is een freelance journalist gespecialiseerd in popcultuur, fancultuur, strips, film, online media en beeldcultuur. Hij schrijft over onder andere comics, Nederlandse strips & animatie en interviewt makers uit binnen- en buitenland. Daarnaast geeft hij lezingen en adviseert hij particulieren en bedrijven over bloggen.

13 reacties op “Minneboo-Media jaaroverzicht 2010”

@Jeroen: Ik denk dat weinig bezoekers van dit blog geïnteresseerd zullen zijn of je wel of niet VARA-lid bent. Daarbij weet je volgens mij allang dat mijnVARA specifiek voor leden in het leven is geroepen. Volgens mij hebben we het er namelijk wel eens over gehad.

@Michael: Ik weet dat wel, maar dat geldt vast niet voor al jouw lezers. En als je dat video-interview zo specifiek noemt, zijn we er natuurlijk benieuwd naar.

@Jeroen: Dat zou kunnen hoewel ik dat in eerdere blogposts wel vermeld heb. Als je goed leest, zie je ook dat het interview nog niet gemonteerd is. Dus klikken heeft nog geen zin. En dat er nog andere plannen met het betreffende video-interview zijn, mag ik hier nog niet specificeren. Ik vind het gewoon jammer dat je uit een heel jaar overzicht dan net weer dit uitlicht om te benadrukken in een comment.

Michael, de rest spreekt voor zich, dus daar kan ik hooguit van zeggen: goed gedaan! Bij Van Nieuwkerk plaats je een linkje waar de meeste van je lezers niets aan hebben om op te klikken. Dat je dat ooit eens hier op je blog hebt uitgelegd, vind ik geen argument. Niet iedereen leest al je blogposts. En dat je het jammer vindt dat iemand een kanttekening plaatst, ook daar hebben wij het al eerder over gehad: dat hoort gewoon bij bloggen.

Het gaat me er niet zo zeer om dat iemand een kanttekening plaatst. Het gaat me meer om je formulering, waarin je de boel op jezelf betrekt. Veel van mijn bezoekers zullen niet weten dat jij vroeger voor de Joop hebt gewerkt, of daar een boodschap aan hebben, dus is zo’n opmerking over wel of geen grappen naar je hoofd geslingerd krijgen omdat je geen VARA-lid bent niet relevant. En je schrijft het op alsof je voor het eerst ontdekt dat mijnVARA alleen voor leden is. Als je op het linkje klikt is dat meteen duidelijk. Maar los daarvan niet echt relevant voor het interview van Van Nieuwkerk, maar later zal bekend worden waarom.

Maar goed, wederom wordt er weer wat gediscussieerd over een minuscuul en niet-relevant detail in een blogpost. Heb ik geen zin in: heb namelijk vakantie.

Was een druk jaar voor je! Maar wel druk met leuk en interessant werk, dus voor 2011 wens ik je een jaar toe wat minimaal even goed wordt 🙂

Reacties zijn gesloten.