Categorieën
Bloggen Media

Ga toch heen met je Dutch Bloggies!

Prijzen en ‘awards’: ik geloof er niet in. Ik vind het onzin. Sterker nog: ik wil er niets mee te maken hebben! Vaak is zo’n award alleen in het leven geroepen om een bepaalde sector of een bepaald medium te legitimeren. Zeker als het een medium betreft wat niet zo serieus wordt genomen is het raadzaam om er een award voor uit te loven. Soms zijn prijzen zelfs een lelijk aftreksel van een andere prijs. Zonder de Oscars waren de Hollandsche filmmakers immers nooit op Het Gouden Kalf gekomen. Dat Gouden Kalf hadden ze met het badwater weg moeten gooien, of zoiets. En die Dutch Bloggies ook!Ik geef het toe: ook ik heb gestaard naar de vele categorieën voor de Dutch Bloggies. ‘Beste blog, Beste vormgeving, Best geschreven, Gezondheid & sport…’ Bepaalde categorieën zeiden mij niets, want dat soort blogs lees ik gewoonweg niet. Ik ben niet geïnteresseerd in Gezondheid & Sport. Ik lees me suf aan blogs, daar niet van, maar of dat nou de beste blogs zijn die Nederland te bieden heeft? Het is een vraag die mij eigenlijk niet interesseert. ‘De Beste’ van iets is ook zo arbitrair. Iedereen nomineert toch zijn vriendjes of de mensen die hij denkt die zijn vriendjes zijn? Sommige onverlaten zullen het niet nalaten om zichzelf te nomineren omdat ze vinden dat zij De Beste zijn. (Een actie die overigens wordt aangemoedigd door de organisatie zélf. In een van de tweets was het volgende te lezen:

Het magische getal 999 is bereikt op [link] Word jij nr 1000? Nomineer jezelf & maak kans op een Bloggie!)

Kortom: het is of een prijs die nepotisme als basis heeft of voortgestuwd wordt door egotripperij. In beide gevallen zegt het predikaat ‘De Beste’ dus niet zoveel. En anderzijds is ‘De Beste’ gewoon het blog dat de massa goed vindt, en daar heb ik doorgaans weinig mee.
Dit geldt natuurlijk voor alle awards, vandaar dat ik het idee van prijzen niets vind. Zo’n Dutch Bloggie is bovendien nutteloos. Weet jij nog wie er vorig jaar gewonnen heeft? En dat jaar ervoor? En kan het je wat schelen? Tuurlijk niet. Dat soort informatie is net zo boeiend als het nieuwe plannetje dat het Wilders-team nu weer bedacht heeft. Waarom dan toch blogs nomineren? Sociale druk via twitter natuurlijk! Een blogger die ik graag lees opperde dat ik op zijn minst de blogs kon steunen die ik waardeer. Solidariteit onder bloggers. Een prima gedachte. Dus heb ik alleen blogs genomineerd die ik goed vind/die door vriendjes zijn geschreven. Mijn nominaties hebben derhalve maar weinig met ‘De Beste’ te maken. Dit stukje is gepend naar aanleiding van de post van René van Densen waarin hij fel ageert tegen de Dutch Bloggies en verklaart vooral niet genomineerd te willen worden. Ondertussen zou hij volgens mij het best leuk vinden als Kutbinnenlanders.nl dit jaar een Dutch Bloggie zou winnen. Al is het alleen maar omdat er dan een blog heeft gewonnen dat niet door de massa wordt gelezen, dat geen duidelijke doelstellingen nastreeft of überhaupt ergens over moet gaan. Dat zal ze leren, die lui van de Dutch Bloggies!

Door Michael Minneboo

Michael Minneboo is een freelance journalist gespecialiseerd in popcultuur, fancultuur, strips, film, online media en beeldcultuur. Hij schrijft over onder andere comics, Nederlandse strips & animatie en interviewt makers uit binnen- en buitenland. Daarnaast geeft hij lezingen en adviseert hij particulieren en bedrijven over bloggen.

22 reacties op “Ga toch heen met je Dutch Bloggies!”

Ik raakte bijna mezelf kwijt in de lijst met categorien…
veel te veel…

ohja, en dan komt er nog een stem ronde, en nog een en nog een ……

Wacht maar tot je wint en dat een hoop bezoekers oplevert!
En het lijkt wel hip om tegen de Dutch Bloggies te ageren. Ik vind het leuk. Punt.

@Aukje: Dat winnen lijkt me stug, alleen de usual suspects zullen een DB in de wacht slepen. Maar ga er vooral van genieten, ik vind het gewoon niets, geen enkele prijs overigens.

Michael, waar is je vertrouwen in mij gebleven? 🙂
Leuk polemisch stukje, maar ik wil er toch graag een paar dingen zeggen over jouw aannames aangaande de Dutch Bloggies:

1. Alle prijzen zijn onzin. Welnee. Naast waardering voor erkende toppers brengen ze ook onbekende pareltjes voor het voetlicht.
2. Niemand weet wie er voorgaande jaren won. Ook niet waar. Geenstijl, VK Mag, Retecool, Sargasso en zelfs Wie Blijven Hier zijn blijvertjes gebleken.
3. Deze prijs is puur nepotisme. Het kandideren door het publiek heeft daar soms trekjes van, maar dat is niet erg. Er is een onafhankelijke jury om het kaf van het koren te scheiden.
4. Sociale druk om te kandideren? Je zegt nota bene zelf dat je hebt gekandideerd wat je zelf goed vond. Precies waar het om draait.
5. Het zijn altijd de usual suspects die winnen. Ook onjuist. Vorig jaar won Geenstijl (usual suspect #1) niets. En had jij ooit van Bijzinnen.com, Irritaal en Moois Magazine gehoord voor de vorige uitreiking?

Kortom: prima dat er discussie is over de Dutch Bloggies, maar laten we wel bij de feiten blijven. En mocht je winnen, dan is het je van harte gegund om de trofee uit een taxi te gooien. 😉

Jeroen Mirck
Juryvoorzitter Dutch Bloggies

@Jeroen Mirck: Mijn mening over de Dutch Bloggies heeft uiteraard niets te maken met het feit dat jij de juryvoorzitter bent of wie dat ook zou zijn. Ik snap ook heel goed dat je je geroepen voelt om de Dutch Bloggies te verdedigen. Dat hoort een juryvoorzitter ook te doen.:)

Aukje heeft natuurlijk gelijk dat het wel mode lijkt om te ageren tegen de DB's, maar mijn afkeur tegen prijzen geldt voor alle soorten prijzen – ik neem de Oscars ook nooit serieus – maar nu richting de DB's in het bijzonder. Omdat ik zelf blog en omdat ik moe word van al het inteeltgedoe in de NL blogwereld.

Natuurlijk kunnen awards ook hun nut hebben. De reden dat ik ooit in de jury zat voor de Clickies was inderdaad omdat ik vond dat het medium webcomics in de schijnwerpers gezet mochten worden. Als pr-middel zijn awards een prima stukje gereedschap. Maar dat lijkt me voor het weblog niet meer nodig.

En ageren tegen iets, dat lijkt wel de raison d'etre van het bloggen in Nederland tegenwoordig. Bert Brussen die ageert tegen De Joop en tegen Blog-Art zijn nog maar twee recente voorbeelden. (Al ben ik wel benieuwd naar de geboorte van de Joop en de Jaap, maar dat is een andere kwestie.)

De onbekende pareltjes van vorig jaar die jij noemt, zijn bij mij niet blijven hangen. Ik had inderdaad nog nooit van Bijzinnen.com, Irritaal en Moois Magazine gehoord en ze ook nooit meer bezocht. Jij wel? En de winnaars van voorgaande jaren (waaronder GeenStijl) waren toch ook wel gebleven als ze geen DB hadden gewonnen?

Je hebt natuurlijk gelijk dat mensen hun eigen vriendjes en favo blogs moeten nomineren. Heb ik ook gedaan, maar ik betwijfel of de nicheblogs die ik graag lees erg hoog zullen eindigen. En als ze dat wel doen, wat maakt het dan uit? Bovendien ben ik het met Freakenstein eens dat er veel te veel categorieen zijn. Ik vond dat nomineren een hoop gedoe en alles veel te omslachtig. En hoe scheidt de jury het kaf van het koren nu precies? De meeste nominaties gelden ofzo? Toch weer de massa die regeert, of niet? Geen idee, het regelement lezende kom ik er niet uit.

Kortom: iedereen z'n feestje en veel plezier bij de DB. Ik heb er echer geen boodschap aan.

@Michael: "En hoe scheidt de jury het kaf van het koren nu precies? De meeste nominaties gelden ofzo? Toch weer de massa die regeert, of niet?"

Zo werkt het inderdaad niet, want dan was er helemaal geen jury nodig. Nee, we maken een kwalitatieve selectie uit de inzendingen en daar kiezen we de winnaars uit. Ingewikkelder dan dat is het echt niet. Moge de beste winnen!

@Jeroen Mirck: Ah, het nomineren heeft dus vooral een signalerende functie. Brengt de jury dan zelf ook een lijstje met favorieten in of baseren jullie je volledig op de nominaties?

KutBinnenlanders is de trotse bezitter van een zwart op wit toezegging volstrekt geblockt te zijn van de Bloggies, afkomstig van meneer voorzitter Kapoentje. DAT is ageren, heren en dames: dusdanig dat ge ook geen kans meer maakt. Woehei ! Nu jullie weer.

Ik doe dit jaar ook niet mee (bij mijn weten) maar ik moet wel zeggen dat het toch leuk was om vorig jaar te winnen in de categorie onderwijs. In de regionale media werd er redelijk wat aandacht aan besteed en ik kreeg positieve reacties uit het hele land. Dat was toch best een bijzondere ervaring.

Nu wordt er, door anderen, nog regelmatig naar verwezen.

Daarmee doe ik verder geen uitspraak over het karakter van de nominaties en jurering maar ik wil maar zeggen: ik ervoer het geheel toch als leuk en positief.

@Edwin Mijnsbergen: Bedankt voor je reactie.

Wat ik me nog afvroeg: zijn je bezoekersaantallen sinds het winnen van de DB toegenomen? Is dat zo gebleven of was dat alleen het geval vlak nadat je de prijs had gewonnen? Oftewel: heeft het winnen van een DB een langdurig effect?

@Statusnil: Ik denk niet dat Kutbinnenlanders (of mijn site for that matter) veel kans had(den) op een Dutch Bloggie. Ook niet voor je zogenaamde ban. Of denk jij daar anders over?

@Michael: als het puur om pieken in bezoekersaantallen gaat was het idd een korte maar hevige maar verwijzingen en vermeldingen blijven wel altijd staan en hebben misschien ook wel geleid tot een paar extra abonnees op de RSS of waren wellicht aanleiding voor mensen om mij eens te benaderen voor het een of ander.

Het is lastig om te zeggen hoe mensen bij jou of je site terecht komen maar ik weet wel dat het in ieder geval geen kwaad doet…

@Ewdin Mijnsbergen: Hmm, het effect van de DBs op de lange termijn blijft toch moeilijk te meten. Al geloof ik meteen dat er ongetwijfeld bezoekers blijven plakken en dat het in beginsel wel aandacht genereert voor je blog. Helaas… dit blog zal daar geen deelgenoot van worden. Nou ja, ik heb qua lezersaantallen niet te klagen. 🙂

[…] blogosfeer. Dat betekent niet dat ik zelf minder kritisch wordt: als ik het ergens niet mee eens, zal ik dat zeker laten merken. Maar wel dat ik de aandacht wil richten op de positieve en mooie dingen die de online wereld te […]

Reacties zijn gesloten.