Categorieën
Film Fotoblog Media

Jammer Scarlett!

Nietsvermoedend loop ik door Amsterdam als ik opeens meer dan levensgroot de beeltenis van Scarlett Johansson voor me zie. Hoewel, ik moet eerst twee keer kijken voordat ik mijn favoriete actrice uit Lost in Translation en de laatste Woody Allen-films herken. Wat hebben ze met je gedaan, Scarlett?

Ze staat op een reclame voor Mango, afgebeeld als een ordinair fotomodel. Neergezet voor een donkere muur, gekleed in een pantermotief en opgetoefd haar. Door het modefotografensausje dat over Scarlett heen is gesmeerd heeft ze alle eigenheid verloren. Hier zien we een gestileerde, gespeelde stoeipoes wier lichaam niets meer is dan een kapstok van wat een designer verstaat onder sexy en aantrekkelijk. Jammer hoor, bedenk ik me. Er is in dit plaatje niets over van de naturelle schoonheid die ik ontmoette in Lost in Translation, of van het tienermeisje met de wat logge knieën uit Ghost World. Haar beeld is volledig toegeëigend door een fotograaf, stylist en artdirector.
Natuurlijk is het zinloos om Scarlett te zien als slachtoffer. Ze heeft zelf in de hand waarvoor ze poseert en is ongetwijfeld goed betaald voor deze campagne. En in Hollywood heeft vrouwenschoonheid een beperkte houdbaarheidsdatum dus die meid moet wat werk betreft pakken wat ze pakken kan. Het zal haar een worst wezen wat ik ervan vind of welke man dan ook. Met mijn afkeuring geef ik immers net zo goed mijn eigen ideaalbeeld van Scarlett bloot.
Maar ik kan het niet laten: ik hou van naturel en heb een grenzeloze afkeer tegen het gemaakte, het geposeerde en opgelegde schoonheid. Ik bepaal zelf wel wat ik aantrekkelijk vind. Daar heb ik geen stilist voor nodig. En jij toch ook niet…
Scarlett..?Meer Scarlett op Mike’s Webs:

Door Michael Minneboo

Michael Minneboo is een freelance journalist gespecialiseerd in popcultuur, fancultuur, strips, film, online media en beeldcultuur. Hij schrijft over onder andere comics, Nederlandse strips & animatie en interviewt makers uit binnen- en buitenland. Daarnaast geeft hij lezingen en adviseert hij particulieren en bedrijven over bloggen.

5 reacties op “Jammer Scarlett!”

Ik vind het juist wel leuk dat ze zoveel gezichten heeft. Van naturel tot opgedirkt ordinair. Soms moet ik tig keer kijken voor ik door heb dat zij het is, en dat vind ik mooi. Dat hebben (voor mij althans) Kirsten Dunst en Ricky Koole ook.

Ja dat heb ik gelezen, maar ik denk dan dat je je een geheel eigen beeld van Scarlett hebt gevormd en dat Faukje haar meer ziet als wie ze is. Geeft verder niets. Zo wil ik er bijvoorbeeld niets van weten dat Bettie Page nadat ze stopte met haar modellenwerk in de heer is gegaan 🙂

Met mijn opmerking bedoelde ik ook meer dat ik haar erg opwindend vind op de poster.

Zal wel door het pantervelletje komen…….

@Frommel: ik denk dat je smaak meer in de lijn ligt van de fotograaf en de artdirector van deze foto dan mijn smaak. Ik hou meer van het naturelle, niet het zo gekunstelde, of zoals Aukje het zo mooi omschrijft 'opgedirkt ordinair'.

En mensen die op latere leeftijd in de Here gaan…. brrr, praat me er niet van. Dat van Page is inderdaad gewoon jammer.

Reacties zijn gesloten.