Categorieƫn
Media

Stukjes Dexter

Ik hou van goede televisieseries. Van die series die je meenemen naar een boeiende verhaalwereld, met personages die ertoe doen. Dit jaar word ik extra verwend, want niet alleen is er True Blood – een bloedstollende vampierserie met Anna Paquin in de hoofdrol – ook hebben de bloedspatten van seriemoordernaar Dexter ons continent eindelijk bereikt.Dexter Morgan (Michael C. Hall, bekend van onder andere de serie Six Feet Under) is forensisch onderzoeker bij de afdeling moordzaken van de politie in Miami. Hij is gespecialiseerd in het analyseren van bloedspatten. In zijn vrije tijd vergiet Dexter echter zelf ook aardig wat bloed. Hij is namelijk seriemoordenaar. Maar wees gerust: hij pakt alleen misdadigers en onverlaten die hun gerechtelijke straf weten te ontspringen. Dexter handelt namelijk volgens de code die zijn adoptievader hem heeft bijgebracht. Op vierjarige leeftijd werd Dexter geadopteerd door politieagent Harry Morgan die zijn moordlustige neigingen tijdig wist te herkennen en door middel van training wist te kanaliseren.
Het script van de serie is briljant geschreven. Iedere afleveringen word ik verrast door onverwachte plottwists die toch logisch in elkaar zitten. Het concept is natuurlijk vergezocht, maar wordt met zoveel humor en humaniteit verteld dat alles geloofwaardig blijft binnen de vreemde wereld van Dexter. Daarbij is het fascinerend om langzaamaan te ontdekken hoe Dexter in elkaar zit. Voor hemzelf overigens ook, want zijn verleden is voor hem ook vaak onbekend terrein. Totdat een collega-seriemoordenaar in Miami aan de slag gaat, Dexter uitdaagt en de beerput waaruit zijn psyche bestaat opentrekt.
Als het goed is komt de serie vanaf 8 november bij de VPRO op televisie, maar echte fans hebben de serie al via download of dvd gekeken natuurlijk. Hier enkele fragmenten van YouTube om je alvast lekker te maken. Dan ga ik ondertussen weer verder met het kijken van seizoen twee.

Door Michael Minneboo

Michael Minneboo is een freelance journalist gespecialiseerd in popcultuur, fancultuur, strips, film, online media en beeldcultuur. Hij schrijft over onder andere comics, Nederlandse strips & animatie en interviewt makers uit binnen- en buitenland. Daarnaast geeft hij lezingen en adviseert hij particulieren en bedrijven over bloggen.

7 reacties op “Stukjes Dexter”

Een heerlijke serie, heb het gezien.
Lekker rustig om naar te kijken en toch best wel heftig als je doordenkt, ook zeer mooi gemaakt, vooral het intro.

Ja, Dexter is zeer verrassend en goed geschreven. Ik heb drie seizoenen in een weekje er doorheen gekeken. Wat een genot.
En naast het intelligente script vind ik de personages ook een zeer groot pluspunt. Angel, Deb, Lisa. Ze spelen allemaal erg goed en ik leef potverdomme met ze mee! En hoewel seizoen twee wat meer soapie is, raakte de goede en slechte tijden van de hoofdpersonen me. Da's knap!

En inderdaad, de VPRO zendt Dexter vanaf 8 oktober dagelijks uit. Enne…ook op internet gaan we los (sst!)

Ik heb deze serie even gelaten voor wat 'ie is, maar ik heb inmiddels seizoen 1 gezien en ben overtuigd: SUPER! (heb btw ook alle afleveringen van Six Feet Under gezien)

@Davy: Six feet Under vond ik ook een erg goede serie. Aparte televisie die je doet beseffen dat er toch wel mooie dingen met het medium gedaan kunnen worden.

Reacties zijn gesloten.