Categorieën
Bloggen Mike's notities

Blogtwijfels

Onderweg naar Egmond aan Zee maakte ik deze foto in de trein:

Proberen een scherpe foto te maken met je iPhone in een snel rijdende trein is net zo lastig als soep eten met een vork, dus ook deze is aardig out of focus. Toch, er is schoonheid in beperking.

Als iedere boom een kans in het leven is, razen ze voorbij als je te snel wilt.

Linda en ik werden in Egmond aan Zee verwacht om in een Italiaans restaurant de vijftigste verjaardag van haar broer te vieren. Als ik een life-vlogger was geweest, had ik beelden ervan in mijn nieuwste aflevering opgenomen. Maar zo’n vlogger ben ik niet. Als ik video’s maak, kom ik zelden in beeld. Meestal hou ik de camera vast terwijl ik vragen stel, terwijl iemand anders in beeld is en antwoord geeft.

Ik heb overigens wel een paar vlogs gemaakt waarin ik direct in de camera spreek, zoals deze:

Misschien is het een vorm die ik vaker ga proberen. Toch vind ik het heel belangrijk dat de vorm van een video bepaald wordt door de inhoud. Ik wil dus de vorm kiezen die het beste het verhaal vertelt dat ik wil overbrengen.

Over life-vloggen gesproken: ik schrijf nu wel al weer een tijdje dagboekachtige blogposts. Dat is een vorm die beter bij me past. Ook hoef je dan niemand te filmen die zich daardoor geremd voelt. Je kunt gewoon vertellen over de gebeurtenissen. Ze eventueel mooier opschrijven dan ze waren. Of er geheel iets anders van maken.

Toen we van het etentje richting huis reden – mensen waren zo aardig om ons een lift met de auto te geven – langs plaatsen als Bakkum, vroeg ik me af of mensen überhaupt nog zitten te wachten op autobiografische blogposts. Misschien is dat verleden tijd.

Ik vind het leuk om ze te schrijven en dit blog te gebruiken als een soort van dagboek. Dat kunnen ook simpele posts zijn over wat ik aan het lezen ben, trouwens.

En wat te denken van stripnieuws? Zal ik weer persberichten doorplaatsen om jullie op de hoogte te houden? Of is een site als stripjournaal.com afdoende? Nu heb ik altijd al alleen het nieuws wat mij boeide vermeld of doorgeplaatst, maar tegenwoordig zijn er zoveel blogs die publiceren over strips. Dat dit soort nieuws vermelden me daarom overbodig lijkt.

Enquête
Maar als ik me daarin vergis, hoor ik het graag. Dus gooi ik het even in de groep:

– Wat vind jij het leukste aan dit blog?

– Waar kom je graag voor terug?

– Wat kun je missen?

Door Michael Minneboo

Michael Minneboo is een freelance journalist gespecialiseerd in popcultuur, fancultuur, strips, film, online media en beeldcultuur. Hij schrijft over onder andere comics, Nederlandse strips & animatie en interviewt makers uit binnen- en buitenland. Daarnaast geeft hij lezingen en adviseert hij particulieren en bedrijven over bloggen.

9 reacties op “Blogtwijfels”

Zeer cool Mike, zeer cool. Zo heb ik je ook leren kenen: als maker van mooie video’s. Zoals ik het beleef komt de strip veel fijner over via een video als die in jouw blog dan via geschreven tekst. Het gesproken woord bevat zoveel meer informatie en diversiteit dan het geschreven woord. Daarbij de non verbale communicatie maakt dat voor mij een video om een boodschap over te brengen veel rijker is dan tekst die ik moet lezen. En persoonlijk bloggen? Lekker doen als je dar zelf zin in hebt. Ik lees het graag.

Je video’s zijn erg leuk inderdaad, zeker met tekenaars aan het woord. Maar ook juist je geschreven stukken zitten vol met informatie die boeiend is. Net als een bos met bomen is je lezerspubliek divers 🙂

Het leukst vind ik de persoonlijke beleving. Dat heb ik eigenlijk bij alle blogs die ik volg. Zakelijke informatie haal ik wel van een zakelijke site.
En verder vind ik dat bloggers vooral het beste kunnen doen waar zij zich fijn bij voelen. Alles wat onecht is, kan ik missen.

Ik kom hier om over jouw passie voor strips te lezen. Niet alles lees ik 100% maar de liefde straalt er af en dat zie ik graag.

@Allen: Leuk om jullie reacties te lezen. Die doen mijn bloghartje weer goed!

Als ik jullie zo volg, kan ik de persberichten etc. wel achterwegen laten in de toekomst?

Wat de video’s betreft: ik zit serieus te denken aan nieuwe vlogs, en misschien ook weer van die praatvlogs zoals boven. Echter, de interviewvlogs zijn voor mij het meest natuurlijk om te maken. Ik ben daar dus nog niet helemaal over uit.

Wat vind jij het leukste aan dit blog?
De persoonlijke visie op de geekwereld, en daar kom ik graag voor terug. Nu, ik lees ook niet alles.

Wat kun je missen?
Ik merkte het laatste jaar dat er wat venijn in je schrijfsels sloop.

@Axel: Weet je nog welke stukken dat waren? Ben wel benieuwd namelijk. Ben inderdaad niet altijd positief over dingen. En sommige misstanden moeten mijns inziens vermeld worden. Maar over het algemeen probeer ik met schrijven en dit blog zo veel mogleijk te focussen op dingen die tof zijn.

@Michael: De stukjes over Social Media springen me als eerste te binnen.
Ah, je wordt al een jaartje ouder. Mijmeren over de stand van zaken hoort bij de leefwereld van een senior. 🙂

@Axel: Haha, precies! Maar ja, er gebeuren veel nare dingen op en via sociale media. Die kaart ik inderdaad aan als ik dat nodig vind. Toen ik met Twitter en Fakebook begon, eeuwen geleden, hadden we allemaal grote verwachtingen van deze communicatiemiddelen. Die zijn eigenlijk niet waargemaakt.

Reacties zijn gesloten.