Categories
Spidey's web Strips

Het is fijn om geek te zijn

Zondag 21 januari gaf ik een lezing over Mijn vriend Spider-Man in Scheltema.

De lezing ging net als het boek over mijn liefde voor Spider-Man, maar vooral ook over fancultuur. In ruim driekwartier vertelde ik over de verschillende manieren waarop fans hun liefde uiten. Bijvoorbeeld door te cosplayen of door bijzondere locaties te bezoeken. Plekken waar de verhalen van de strips, films of series die ze bijzonder vinden afspelen of waar hun helden wonen of hebben gewoond. Mediatoerisme dus.

Ik vond het erg leuk om te doen. De mensen van Scheltema ontvingen mij hartelijk. Niet alleen hadden ze alles technisch in orde gemaakt, ook had Christiaan een mooie stand neergezet met daarin mijn boeken en enkele action figures. Naast mijn boeken lagen ook wat Spidey-strips te koop.

De opkomst was niet zo groot, maar de mensen die er waren luisterden aandachtig en hadden na afloop leuke vragen. Zo waren er een vader en zijn dochter. Twee geeks waarvan de vader, Hans, vroeger de pilot van de Spider-Man-televisieserie nog in de bioscoop had gezien. Dat was toen bijzonder, want een week of wat later kwam Superman I pas in de bioscoop. Spidey was dus eerst. Hans is een Spider-Man-fan die vooral de comics graag leest en was benieuwd naar het boek. Na afloop kocht hij een exemplaar.

De schaamte voorbij
Hans vroeg me of ik me wel eens geschaamd had voor mijn geek-zijn. Het antwoord daarop is ja. In mijn tienerjaren was het niet cool om comics te lezen of ander geeky gedrag te vertonen. Als je een meisje wilde versieren, kon je maar beter niet zeggen dat je Spider-Man en de Hulk leuk vond. Zij dacht dan meteen aan de animatieseries die door Telekids werden uitgezonden en de kinderachtige manier waarop deze gepresenteerd werden. Kinderen mochten namelijk hun pasfoto opsturen naar de studio. Ze werden door Irene Moors gebeld en moesten door de telefoon brullen alsof ze de Hulk waren. Hun gezicht werd dan steeds groener gekleurd, alsof ze in de Hulk veranderden. Tenenkrommend vond ik dat.

Gelukkig is het tegenwoordig veel cooler om geek te zijn. Dat komt natuurlijk onder meer door de vele superheldenfilms die er zijn. Superhelden zijn nu soort van mainstream. Hoewel de situatie nog niet perfect is, want Milou, de dochter van Hans, vertelde me dat het oké is om geek te zijn, zolang je maar niet te specialistisch wordt. Als je met je vrienden over je passie praat, maar je gaat teveel in op de details, dan vinden ze je toch een beetje raar.

Daar heb je bij geeks onder elkaar gelukkig geen last van. Dan kan het niet diep genoeg gaan. Vandaag zat ik dan ook even bij te praten met Melvin van Dirtees. Twee geeks aan de koffie over The Last Jedi, de aankomende Black Panther film en andere belangrijke nerdy dingen, zoals het feit dat Dan Slott eindelijk stopt met het martelen van Spider-Man-fans.

By Michael Minneboo

Michael Minneboo is een freelance journalist gespecialiseerd in popcultuur, fancultuur, strips, film, online media en beeldcultuur. Hij schrijft over onder andere comics, Nederlandse strips & animatie en interviewt makers uit binnen- en buitenland. Daarnaast geeft hij lezingen en adviseert hij particulieren en bedrijven over bloggen.

4 replies on “Het is fijn om geek te zijn”

Ik zeg wel eens voor de grap, ik doe nog precies dezelfde dingen als toen ik tien jaar was ? Beetje overdreven natuurlijk, maar ik lees (net als toen) nog steeds graag strips. Barbara Stok, Daniel Clowes, Belgische strips als Kiekeboe, Suske en Wiske en Nero. Tijdens mijn tienerjaren las ik graag detectivestrips. Oh ja, en af en toe Rick Ringers. Nog nooit een blogje over geschreven gek genoeg. Schaamte is het niet. Sinds ik mede-veertigers in de stripbakken heb zien graaien besef ik me dat het echt niet zo raar is. Sinds ik jouw blog lees al helemaal niet ?

@Michel: Grappig, want zo zie ik dat ook vaak, dat ik eigenlijk nog steeds hetzelfde doe als toen ik kind was. Toen tikte ik op een typemachine, nu op een keyboard van mijn mac. Toen las ik Spider-Man-strips, nu doe ik dat nog steeds. Ook al dacht ik dat het schrijven van mijn boek een mooie afronding zou zijn. Eigenlijk veranderen we niet zo veel. Of: we wisten al heel vroeg wat goed en leuk was 🙂

Eigenlijk vind ik het altijd wel mooi als mensen met passie praten over wat ze het allerleukst vinden. Of dat nou geeky stuff is, muziek of iets anders. Te diep de details induiken kan inderdaad saai worden, maar passie is gewoon altijd mooi om te zien. Jammer trouwens dat ik er dit keer niet bij kon zijn.

Comments are closed.