Categorieën
Strips

Valt het doek voor Pulpman?

Van de week kondigde stripmaker Fred de Heij op zijn blog aan dat hij serieus overweegt om met het blad Pulpman te stoppen. De verkoopcijfers vallen erg tegen.

Ik was het hele weekend op het stripfestival in Breda omdat we een speciale Pulpman-stand hadden. De stand zag er mooi uit met posters en originele omslagen, de sfeer op de beurs was prima, en Phinny en Haas werden goed verkocht. Maar bijna geen Pulpmannen, misschien 5 of 6. Zondagavond was ik weer thuis en de twijfel sloeg toe: waarom zouden we al die Pulpman moeite doen als het blijkbaar niemand interesseert?

Hoogste tijd om even met Fred te bellen om te horen of het doek voor Pulpman daadwerkelijk gaat vallen.

‘Ik ga er in ieder geval nog wel een tijdje mee door,’ vertelt De Heij. ‘Er staan een paar vervolgverhalen in die gewoon afgemaakt moeten worden. Dat gaat sowieso gebeuren. En dan zien we wel hoe het gaat.’ Toch zit het de stripmaker dwars dat er weinig belangstelling voor Pulpman is.

Achterkant en voorkant van Pulpman 11.

‘Ik moet er met Ger en Esther van Uitgeverij Xtra binnenkort eens over praten, maar zoals het nu gaat is het niet de moeite waard. Er zit heel veel werk in Pulpman en als men het niet de moeite waard vindt om daar negen euro voor te betalen, zijn we kennelijk niet goed bezig. Dan kan ik beter iets anders verzinnen, iets wat wel opgepikt wordt.’

Toen Pulpman net uitkwam, is er redelijk wat aandacht aan besteed. De pers heeft er over geschreven en een week lang was de etalage van Atheneum Boekhandel in Amsterdam ingericht met het werk van De Heij. Desondanks is het geen bestseller, aldus Esther Gasseling van uitgeverij Xtra. Ook in Vlaanderen niet. Wellicht heeft dat te maken met de expliciete seks die er in voorkomt, dat ligt toch nog steeds gevoelig bij veel verkopers. Wel is Xtra aan het kijken of er met een Engelstalige versie ook een plekje voor het blad in het buitenland is.

Buitenland
Het afgelopen week uitgekomen album Phinny zou een aardige introductie zijn van Freds werk en is daarom ook in het Engels vertaald. Maar wellicht zou Pulpmania, het album waarin enkele Pulpman-strips gebundeld zijn, daar ook een goede kandidaat voor zijn.

Mocht Pulpman toch verdwijnen, dan betekent dit natuurlijk niet dat de liefhebbers van Freds werk zijn strips nooit meer kunnen lezen: ‘Ik heb altijd strips gemaakt en ze komen altijd wel ergens terecht. Daar maak ik me geen zorgen over. Er zullen altijd nieuwe initiatieven genomen worden en er blijft altijd interesse in het soort strips dat ik maak.’ Er komt ook weer een nieuw verhaal van Haas in Eppo te staan.

Persoonlijk zou ik het heel jammer vinden als Pulpman zou verdwijnen. Het blad biedt een uniek geluid in de kleine markt van striptijdschriften die Nederland kent. Vanaf de eerste bladzijde ben ik al fan van dit stripblad dat door een heel klein team gemaakt wordt, maar vooral door De Heij wordt gedragen. Fred tekent het merendeel van de strips en schrijft daarnaast korte artikelen over strips die hij interessant vindt. Zelf heb ik ook wel eens artikelen voor Pulpman geschreven. Ook heb ik voor Fred een stripscenario gepend.

Underground
Voor mij is Pulpman echt een undergroundstrip en daar zijn er bijna geen van in Nederland. Fred doet hierin zijn eigen ding en laat zich leiden door zijn eigen interesses en onderwerpen waar hij graag strips over maakt, net zoals de Amerikaanse undergroundtekenaars dat in de jaren zestig en zeventig deden. Wars van opgelegde regels gebruikten die tekenaars de strip om hun eigen geluid te laten horen, om hun persoonlijke verhalen te vertellen en kritiek te uiten op de maatschappij. Dat laatste doet De Heij met de satirische dierenstrip ’t Landje die in Pulpman staat.

En Fred is, laten we dat vooral niet vergeten, een fantastische tekenaar. Één van de weinige stripmakers die een realistische tekenstijl hanteert.

Pulpman is een blad dat gemaakt wordt omdat de makers vinden dat het iets toevoegt aan het aanbod. Het enthousiasme van het Pulpman-team is van de bladzijden af te lezen. Dat mag eigenlijk niet verloren gaan, dus als je ook fan bent van dit stripblad laat dat dan merken. Blog over Pulpman, geef potentiële geïnteresseerden in je vriendengroep een exemplaar cadeau en neem een abonnement.

Wordt hopelijk vervolgd…

Door Michael Minneboo

Michael Minneboo is een freelance journalist gespecialiseerd in popcultuur, fancultuur, strips, film, online media en beeldcultuur. Hij schrijft over onder andere comics, Nederlandse strips & animatie en interviewt makers uit binnen- en buitenland. Daarnaast geeft hij lezingen en adviseert hij particulieren en bedrijven over bloggen.

4 reacties op “Valt het doek voor Pulpman?”

Als Pulpman stopt, is dat absoluut een verlies voor de Nederlandse stripwereld. Ik neem aan dat het in alle stripwinkels ligt, maar dat is dus niet genoeg. Dus hoe kunnen we Pulpman het beste promoten?

Goeie vraag. Misschien kun je in stripNieuws wat aandacht besteden aan Fred en Pulpman?

Ik weet niet of Pulpman in alle stripwinkels ligt overigens. In andere boekwinkels ligt het wat gevoelig vanwege de erotische strips die er ook in staan.

Jammer dat er voor dit soort dingen geen ruimte meer is in Nederland. Voor zover die ruimte er ooit geweest is. Vroeger hadden we bladen als “Tante Leny presenteert” en “de Vrije Balloen” en die bladen hebben het, voor zover ik weet, ook nooit lang volgehouden. Ik denk dat ons land gewoon te klein is voor goede undergroundstrips.

Persoonlijk zal ik Pulpman niet missen. Ik vind Fred een heel erg goede tekenaar, zo goed dat ik er jaloers van word. Zowel zijn realistische tekeningen als zijn cartoon tekeningen vind ik heel goed. Eigenlijk tekent hij precies zoals ik zou willen tekenen, als ik het heel goed zou kunnen.
Maar Fred’s humor is aan mij niet besteed. Mischien is Fred te platvoers voor mij, misschien ben ik te preuts voor Fred; het is maar hoe je het bekijkt. Maar hoe dan ook; ik vind het niet leuk.
Dus is het voor mij persoonlijk geen gemis dat Pulpman verdwijnt.

Ik heb wel respect voor Fred hoor. Ik denk namelijk dat hij met zijn talent best wel succesvol kunnen zijn als hij meer mainstream dingen zou maken. Maar dat wil hij niet. Hij wil zijn eigen ding doen. En dat vind ik heel dapper en integer van hem.
Daarom zou ik het hem wel gunnen als Pulpman toch nog een succes zou worden.

Fred is inderdaad een eigenzinnige stripmaker. Persoonlijk kan ik wel erg om Pulpman lachen – smaken verschillen. We zijn inmiddels weer een tijdje verder sinds ik dit artikel publiceerde. Het laatste wat ik van Fred heb gehoord is dat hij er wel weer zin in heeft. Er komt in ieder geval binnenkort weer een nieuw deeltje Pulpman uit.

Reacties zijn gesloten.