Categorieën
Film

Film A-Z: N

We zijn alweer bij de letter N van mijn Film A-Z. Dit keer twee nachtmerrie-titels in het rijtje. Verder kwam ik niet zo ver met de N eigenlijk. Voel je vrij om bij de comments je eigen favoriete films te noemen die met een N beginnen. Vergeet niet te vermelden waarom je die flicks zo goed vindt.

The Nightmare Before Christmas (Henry Selick, 1993)
Prachtige animatie die eigenlijk nooit verveelt, zelfs niet voor iemand als ik, die zelden musicals leuk vindt. De visie van Tim Burton werkt zowel in stop-motion als live-action en weet mij tot nu toe nog steeds te boeien. Al vond ik Alice in Wonderland een stuk minder. Nightmare gaat steevast aan tijdens saaie kerstdagen en is ook een prachtige Halloween-film. En Halloween, daar smul ik van.

A Nightmare on Elm Street (1984-1994)
Ik heb de recente remake nog niet gezien, maar sta daar ook niet voor te trappelen. Waarom moet deze prima filmcyclus van Wes Craven überhaupt hermaakt worden? Ik zie liever de versies uit de jaren tachtig. Freddy Krueger, de man met de nare klauwende handschoen die je in je nachtmerrie vermoordt, is een filmicoon geworden en een paar films uit de reeks zijn erg goed. Mijn favoriet uit de reeks is Wes Craven’s New Nightmare, numero zeven uit 1994, waarin blijkt dat de verhalen rond Krueger zijn verfilmd omdat dit de enige manier is om de boeman te bezweren. Maar nu er al een tijdje geen films meer zijn gemaakt of verhalen over hem zijn verteld, dreigt Krueger dreigt door te dringen in de echte wereld en is een bedreiging voor de acteurs en de crew die de films gemaakt hebben. Omdat veel mensen in deze film zichzelf spelen, lopen werkelijkheid en fictie mooi door elkaar.

North by Northwest (Alfred Hitchcock, 1959)
Noem me ouderwets, maar Hitchcock-films: daar hou ik van. De grootmeester van de cinema dient niet voor niets als schoolvoorbeeld in de studie filmwetenschap. Dit is een van mijn favorieten, al is het alleen maar omdat hij bijna elke maand werd uitgezonden op TNT Classic Movies. Maar vooral om Cary Grant – de George Clooney van het oude Hollywood.

De charmante reclameman Roger O. Thornhill (Grant) wordt tijdens een lunch in het Plaza Hotel van New York per ongeluk aangezien voor geheim agent George Kaplan – een fictief personage dat de geheime dienst heeft bedacht om de ’tegenpartij’ om de tuin te leiden. Thornhill wordt ontvoerd door twee gewapende mannen en meegenomen naar een huis op Long Island, waar hij wordt ondervraagd door een man die zich voorstelt als Lester Townsend (James Mason). Thornhill kan echter de vragen van de man niet beantwoorden en ontkent George Kaplan te zijn. Logisch, want zoals gezegd bestaat die Kaplan helemaal niet. De rest van de film is een vermakelijke achtervolging, inclusief de iconografische scène waarin Grant achterna gezeten wordt door een vliegtuigje, eindigend in de klassieke scène bij Mount Rushmore.

Het thema van ’the wrong man’, de man die onterecht van iets wordt beschuldigd, is typisch Hitchcock. Evenals de speelse manier waarop hij met intriges omgaat. Natuurlijk is er ook een MacGuffin, een object waar iedereen in de film achteraan zit, maar eigenlijk van alles kan zijn en geen andere functie heeft dan het voortzetten van het verhaal. In North by Northwest is dit de microfilm.

De volgende aflevering van mijn film A-Z is over twee weken, dus op vrijdag 30 juli.

Door Michael Minneboo

Michael Minneboo is een freelance journalist gespecialiseerd in popcultuur, fancultuur, strips, film, online media en beeldcultuur. Hij schrijft over onder andere comics, Nederlandse strips & animatie en interviewt makers uit binnen- en buitenland. Daarnaast geeft hij lezingen en adviseert hij particulieren en bedrijven over bloggen.

11 reacties op “Film A-Z: N”

Natural Born Killers. Nog steeds één van de meest bizarre films ooit gezien. Ik denk dat het de rol van Woody, de barman uit Cheers was, die de film zo’n bizar karakter gaf. In Cheers was Woody het type dat geen vlieg kwaad deed en diezelfde Woody leek in Natural Born Killers wel bezeten door de duivel. Qua acteerwerk grote klasse als een acteur zulke uiteenlopend rollen zo overtuigend neerzet.

Sorry Peter, films waar Julliet Lewis in speelt, komen niet voor in mijn toplijstje. Daarvoor vind ik haar te irritant. Al is Natural Born Killers wel een heel boeiende flick en bijzonder montage-experiment van Oliver Stone.

Night of the Living Dead was wel erg bijzonder voor de eerste keer en zeker in retrospectief. Hiermee begon het allemaal.

Ben het overigens eens met je Nightmare on Elm Street deeltje 7. Die is erg vermakelijk. Leuk ook dat Nancy weer terugkeert en zichzelf speelt. Deel 1 blijft de beste, maar deze komt op een eervolle tweede plaats. rest is zo zo. De remake sla ik over. Een nieuwe Freddy is dodelijk. Wil ik niet op mijn netvlies. Hetzelfde geldt voor een nieuwe Pennywise. Ja, je leest het goed. IT wordt geremaked. Ik ga alvast in een hoekje zitten huilen.

Ja, de eerste Nightmare vond ik ook erg goed. Klassieker! Van mij hoeven ze It ook niet te refaken, maar weten die kids van tegenwoordig veel. Die kijken toch alles wat ze voorgeschoteld krijgen: lauwe, opgewarmde samples en een maffe rapper die er wat overheen spuugt en ze vreten het. Met de cinema is dat vaak net zo.

De IT die wij kennen is volgens mij een televisiefilm of miniserie. Staat me zo iets van bij in ieder geval. Kan er al moeilijk van slapen als ik er aan denk.

Mooi lijstje! en ga vooral niet naar de remake van A nightmare, de acteur die freddy speeld is goed maar de film zuigt voetballen door een tuinslang.

Aaahaaa, de N! Ja, dan kom ik met mijn all time favourite: The Notebook. Arme sloeber en rijk meisje worden verliefd op elkaar. Al vechtend voor hun liefde, want hun ouders verbieden hun de omgang met elkaar, levert dit een puik en prachtig drama op waarbij ik heel veel tranen heb gelaten.

Een film die grote indruk op mij maakte en maakt is Novecento. Prachtig tijdsbeeld uitgesponnen over verschillende generatie voor en na de oorlog. Schitterende beginnende acteurs die later grote sterren werden. Een film die ik graag nog eens terug zou zien.

Reacties zijn gesloten.