Categorieën
Strips

Juryberaad VPRO Debuutprijs

Dit jaar ben ik een van de juryleden van de VPRO Debuutprijs. De prijs die tweejaarlijks wordt uitgereikt aan het meest veelbelovende stripdebuut. Woensdag heb ik samen met mijn collega’s vergaderd in café-restaurant De Pont aan ’t IJ.

Heel veel strips

Stripmakers Sandra de Haan en Floris Oudshoorn, stripgebruiker Stijn Schenk en ondergetekende stripjournalist maakten onder leiding van stripmaker Thomas Langedijk, ook wel bekend als Tommy A., een keuze uit de debuten van de afgelopen twee jaar.

Het was een zeer gezellige bijeenkomst kan ik je vertellen. Onder het genot van sterke koppen koffie (maagperforatie verzekerd) en met een flinke stapel strips in ons midden, discussieerden we met elkaar over de merites van de beeldverhalen. Een rustig en prettig debat waar menig politicus nog wat van kan leren.

Eigenlijk waren we het al snel unaniem eens wie de Debuutprijs 2010 in de wacht mocht slepen.

Jureren,  ik maak er geen gewoonte van, maar soms wil ik me voor de volle 100% voor een prijs inzetten.  In 2006 zat ik in de jury van de Clickies. Toen nog onder leiding van voorzitter Jeroen Mirck. Die prijs wordt dit jaar weer uitgereikt tijdens de Stripdagen, al is het fenomeen webcomic natuurlijk lang niet meer zo groot als een paar jaar geleden. Ben dan ook erg benieuwd met wie de Clickie-jury op de proppen komt.

Wie, oh wie
De winnaar van de VPRO Debuutprijs wordt aanstaande woensdag bekend gemaakt in de VPRO Gids met een interview met de winnaar van ondergetekende. De gelukkige debutant(e) mag vrijdag 4 juni de prijs, een geldbedrag van 2500, in ontvangst nemen tijdens de opening van de Stripdagen.

In de refter in het stadhuis van Haarlem wordt de jubileum-editie van de Stripdagen Haarlem gevierd met een overzichtstentoonstelling van alle tekenaars die in het verleden de VPRO debuutprijs c.q. aanmoedigingsprijs wonnen: Randall.C (2008), Floor de Goede (2006), Gerolf van de Perre (2004), Benno Vranken (2002), Mark Hendriks (1996), Matthias Giesen (1998) en Marcel Ruijters (1994).

Door Michael Minneboo

Michael Minneboo is een freelance journalist gespecialiseerd in popcultuur, fancultuur, strips, film, online media en beeldcultuur. Hij schrijft over onder andere comics, Nederlandse strips & animatie en interviewt makers uit binnen- en buitenland. Daarnaast geeft hij lezingen en adviseert hij particulieren en bedrijven over bloggen.

7 reacties op “Juryberaad VPRO Debuutprijs”

Michael, wat is er sinds vorig jaar veranderd in jouw mening over jury’s? 😉

“Prijzen en ‘awards’: ik geloof er niet in. Ik vind het onzin. Sterker nog: ik wil er niets mee te maken hebben! Vaak is zo’n award alleen in het leven geroepen om een bepaalde sector of een bepaald medium te legitimeren.” (Mike’s Webs)

Dat heb ik, zoals je weet, indertijd geschreven als reactie op de Dutch Bloggies. Een prijs waar bloggers zichzelf zelfs kunnen nomineren -wat ik echt niet vind kunnen. Maar dat terzijde, want daar hebben we elkaar indertijd uitvoerig over gesproken. 🙂

Over het algemeen ben ik ook niet van de awards, om al die redenen die ik in dat stuk heb aangekaart. Voor de VPRO Debuutprijs maak ik graag een uitzondering, omdat ik ook prima snap dat je soms een prijs moet uitreiken om aandacht te generen voor het medium. Iets wat ik als stripjournalist en liefhebber van het beeldverhaal natuurlijk alleen maar toejuich. Om dezelfde reden heb ik indertijd meegejureerd bij de Clickies. Die instelling sluit dus prima aan bij het stukje van mijn tekst wat je in je comment citeert.

Daarnaast vind ik dat een mooi debuut aandacht verdient en ik denk dat we een heel goed debuut hebben gekozen tot winnaar.

Misschien moet je het dan minder stellig formuleren. ““Prijzen en ‘awards’: ik geloof er niet in. Ik vind het onzin. Sterker nog: ik wil er niets mee te maken hebben!” Dat klinkt toch alsof het voor alle prijzen geldt. Maar dank voor de toelichting.

Ik was ook benaderd voor deze prijs, maar te laat om mijn werk nog te kunnen verzetten. Ik ben namelijk van mening dat jury’s er per definitie zijn om kwaliteit te herkennen binnen de kwantiteit. Bijna iedere prijs, mits niet commercieel gestuurd, heeft deze functie. Daarom heb ik in de jury’s gezeten van onder meer de Stripschapprijs, de SAN-reclameprijzen, de Dutch Bloggies en de (door mijzelf bedachte) Clickies. De VPRO-debuutprijs is ook een fijne prijs met in het verleden mooie winnaars, maar helaas kon ik woensdag niet.

Ik ben benieuwd naar jullie uiteindelijke keuze. Om meerdere redenen trouwens: tijdens de Stripdagen Haarlem doe ik, net als twee jaar geleden, podiuminterviews met belangrijke tekenaars. Ook de winnaar van de Debuutprijs zal daar weer tussen zitten. Tot ziens in Haarlem!

De formulering van het stuk had alles met het genre van de column te maken. Ik sta nog steeds achter wat ik toen schreef en hoe ik het heb opgeschreven.

Leuk dat je weer interviews gaat doen op de Stripdagen. Ze gaan dit keer wel de boel weer registreren toch? De keuze wordt woensdag in de VPRO Gids bekend gemaakt, zoals ook in mijn blogpost staat. Al zal er vanuit de Stripdagen natuurlijk ook nog een officieel persbericht komen.

Haha, ook ik ben benaderd, maar sloeg af om de simpele reden dat ik niet genoeg in de strips zit de laatste jaren. Zit wel vuistdiep in de VPRO, dat wel 😉

Overigens heeft Jeroen een punt, Mike. Je was wel erg stellig door te zeggen dat je niets met jury’s en awards te maken wilde hebben. Principes zijn er om overboord te gooien?

Zie bovenstaand comment: De formulering van het stuk had alles met het genre van de column te maken. Ik sta nog steeds achter wat ik toen schreef en hoe ik het heb opgeschreven.

Maar laat ik het dan met deze zin nuanceren: mijn inziens hebben bepaalde prijzen meer waarde dan andere. Dat heeft ook met de manier van nomineren te maken. Ik denk dat een Debuutprijs goed is om aandacht te generen voor het medium en het betreffende album. Daar kan ik wel achterstaan. Bovendien zeg ik in dat stuk van toen ook dat ik snap dat je soms een prijs in het leven roept om je medium te legitimeren.

Is er een short list?
ben heem benieuwd naar de genomineerden namelijk.

En @ Mirck leuk dat je weer podium interviews gaat doen.

Reacties zijn gesloten.