Categorieën
Film

John Waters zegt: ‘No smoking!’

De Q&A met John Waters in de Melkweg waar ik laatst bij was, deed me denken aan een kort niet-roken-spotje dat vroeger werd gedraaid voor filmvoorstellingen in mijn favoriete theater in Berkeley op University Ave.In dit spotje kondigt de toen nog jonge filmmaker aan dat er vooral niet gerookt mag worden in het filmtheater terwijl hij zelf lustig een sigaret wegpaft. Typische John Waters humor en in ieder geval een stuk leuker dan de zeurspotjes die je in Nederland doorgaans ziet.

Ik heb er trouwens veel films gezien, in dat oude theater. Een aantal filmklassiekers die mijn jonge filmhart sneller deden kloppen. Er is immers geen betere filmeducatie te bedenken dan het Witte Schoolbord, zoals K. Schippers het witte doek ooit noemde. Ik zag er veel Hitchcock en de Bond-films met Sean Connery voor het eerst op een groot scherm. Ik zat zelfs een hele marathon van Prince-films uit. Die middag onmoette ik Apollonia Kotero (uit de film Purple Rain) tijdens een signeersessie. Zij was daar aanwezig om haar carrière een nieuwe impuls te geven en hoopte dat de vele aanwezige Prince-fans ook haar aankomende album zouden aanschaffen. Ik was daar omdat ik indertijd mezelf als Prince-fan beschouwde. (Een predikaat waar ik mij tegenwoordig verre van houd.)Het filmtheater stond vlak bij de universiteit van Berkeley. Misschien dat er daarom iedere vrijdag laat de film The Rocky Horror Pictureshow draaide, want dat is zo’n typische happening die vooral melige studenten kan bekoren. Een film van John Waters heb ik er overigens nooit gezien, al was het rookspotje wel de eerste keer dat ik van de filmmaker hoorde. Jammer dat overheidsspotjes in Nederland (van het voedingcentrum tot en met die draken van de belastingdienst) nooit eens echt leuk of goed kunnen zijn. Het zijn altijd van die flauwe dingen die volgens mij weinig tot geen effect scoren. Misschien moeten ze daar eens een goede filmmaker op zetten.

Door Michael Minneboo

Michael Minneboo is een freelance journalist gespecialiseerd in popcultuur, fancultuur, strips, film, online media en beeldcultuur. Hij schrijft over onder andere comics, Nederlandse strips & animatie en interviewt makers uit binnen- en buitenland. Daarnaast geeft hij lezingen en adviseert hij particulieren en bedrijven over bloggen.

7 reacties op “John Waters zegt: ‘No smoking!’”

Wat ??? Pink Flamingo's nooit gezien ? Pecker ??? Serial mom ??? Cry Baby ??? Hell, zelfs zijn interview-scènes in This Movie Is Not Yet Rated ?? (Ok, meer dan dat heb ik ook niet gezien maar toch)

EN JIJ NOEMT JEZELF EEN FILMFAN ???

@StatusNil: René, wat loop je weer te schoppen waar het niet nodig is.

Allereerst gaat dit stuk over het niet-rokenspotje van John Waters. Om over dat spotje te schrijven hoeft men niet het gehele oeuvre van de beste man gezien te hebben.

2. Er staat in het stuk nergens dat ik de films van John Waters niet gezien heb, alleen dat ik ze niet in het oude theater in Berkeley heb gezien.

3. Kortom: lezen voordat je volgens de hedendaagse online modus die is groot geworden door sites als GeenStijl, ongeprojecteerd begint te vomeren. En als je toch de behoefte daartoe voelt: had je daarvoor niet Kutbinnenlanders.nl in leven geroepen? 🙂

Ah kijk, het woordje 'er' heb ik inderdaad gemist. Mea maxima culpa. Sowieso even goede vrienden verder, maar het leek me vreemd om 't over dingen te hebben die typisch Waters waren als je – zoals door mij verkeerd begrepen – geen film gezien zou hebben.

Ach, heb je toch weer zeven reacties ja toch niet dan ? 😉

Reacties zijn gesloten.