Categorieën
Media

En toen was er Facebook

Misschien zijn mensen massaal Hyves moe – I wish – of misschien is twitter niet genoeg. Hoe dan ook: mijn mailbox staat opeens vol met vriendverzoeken op Facebook.Echte vrienden, vage kennissen en voor mij volledig onbekenden willen vriendjes met mij worden via Facebook. Ik maakte een paar jaar geleden een account aan om op een makkelijke manier contact te onderhouden met iemand in het buitenland. Sindsdien deed ik weinig met mijn Facebook-account. Hyves had ik al eerder afgeschaft. Al die vriendennetwerken leiden in mijn ogen immers tot niets productiefs. In Twitter zag ik een mooie directe manier van communiceren. Hoewel sommige twitteraars zich soms ook schuldig maken aan het wedstrijdje van Wie Heeft De Meeste Followers. Wat dat betreft is Twitter net als Hyves of Facebook ook een populariteitswedstrijd.Sinds kort is het mogelijk om zelf het adres van je profielpagina aanpassen. Hiermee worden de willekeurige tekens in het huidige adres vervangen door bijvoorbeeld je eigen (bij)naam. Kennelijk is het vriendennetwerk daardoor weer interessant voor gebruikers geworden. Een andere reden voor de stijging van het aantal gebruikers zou ik niet zo snel kunnen bedenken. Voor mij maakt het niet zo veel uit dat de url van mijn Facebook-account mijn eigen naam draagt. Ik ben immers al te vinden via dit blog en een .nl-site die onder mijn naam (en nog in aanbouw is, dus daarover later meer.)
Voorlopig voeg ik al die nieuwe vrienden maar aan mijn profiel toe. Al zie ik nu niet direct in wat Facebook voor toegevoegde waarde heeft: eigenlijk vind ik bloggen, twitter en (nou ja, vooruit) LinkedIn wel genoeg online netwerken.
Wellicht dat een van de lezers uit kan leggen wat de charme van Facebook anno 2009 is?Gerelateerd: Dutch Cowgirl Didie Schackman verklaart haar Hyve overleden en vertelt waarom.

Door Michael Minneboo

Michael Minneboo is een freelance journalist gespecialiseerd in popcultuur, fancultuur, strips, film, online media en beeldcultuur. Hij schrijft over onder andere comics, Nederlandse strips & animatie en interviewt makers uit binnen- en buitenland. Daarnaast geeft hij lezingen en adviseert hij particulieren en bedrijven over bloggen.

4 reacties op “En toen was er Facebook”

Da's makkelijk.
Hyves heeft iedereen in Nederland. Het facebookgebruik is lager, dus ben je toch nog 'uniek' net als de andere miljoenen mensen.

@Henk: Da's waar, het aantal Nederlandstalige gebruikers van Facebook is lager dan het aantal Hyvers. Al ben ik benieuwd hoe lang dat nog gaat duren. Facebook is al een tijdje ook in de Nederlandse taal om te zetten en daarmee een geduchte (?) concurrent van de Hyves-posse.

Ik zit er ook op sinds een paar dagen. Moet zeggen dat het wel bevalt. Naast dat het internationaal is, is het heel overzichtelijk en gebruiksvriendelijk. Je kunt handig foto's, teksten en links delen en het is niet zo kinderachtig als Hyves.
Daarnaast is Twitter geïntegreerd en is de mobiele variant erg goed. Leuk voor in de trein.

@Mennomail: Hyves vind ik ook erg kinderachtig. Dat Facebook internationaal is, is een pré. En dat je alles kunt integreren ook, lijkt me. Maar hebben we er nog behoefte aan om via een vriendennetwerksite dingen te delen? Zijn twitter en blogjes, rss-feeds, etc niet genoeg?

Reacties zijn gesloten.