Categorieën
Strips

De Zondagmorgen op Mike’s Webs – afl. 102: 40 jaar stripwinkel Lambiek

Goedemorgen! Bovenstaande prent werd gemaakt door niemand minder dan Erik Kriek, de bedenker van Gutsman comics die dit jaar de Stripschapsprijs in handen mocht nemen. De illustratie is gemaakt ter gelegenheid van het veertigjarig bestaan van stripantiquariaat Galerie Lambiek. Dat heugelijke feit moest natuurlijk gevierd worden. De viering was gisteren, in de stripwinkel zelf en in hotel Hans Brinkers. Ik had erg zin in het feestje. Helaas vond een griepvirus dat ik beter thuis kon blijven.
Daarom vanaf deze plek, snotterend achter mijn mackie mijn felicitaties aan Boris (‘The Dude’ op de kaart), Klaas (‘The Fossil’), Abel, Lot, Rick en vooral Kees Kousemaker (‘The Vault Keeper’) – de man die in 1968 Lambiek opende. Sinds een paar jaar heeft Boris Kousemaker het runnen van de winkel overgenomen van zijn vader Kees. Behalve een stripwinkel is Lambiek ook een galerie waar origineel stripwerk gekocht kan worden. Ook vinden er speciale evenementen plaats, zoals laatst nog de 24 Hour Comic Day (zie hier de video van dit evenement).Was jij wel op het feestje? Laat via de comments weten hoe het was.
Zware tijden voor stripwinkels
Stripwinkels kunnen de laatste jaren moeilijk het hoofd boven water houden. Dit is deels te wijten aan de opkomst van online winkels. Deze kunnen strips voor een lagere prijs verkopen dan normale winkels omdat ze minder kosten. Deze week kondigde de webwinkel Bol.com nog aan ook de grootste leverancier van strips te willen worden. De economische crisis zal de stripverkoop ook niet doen toenemen. Hetzelfde geldt natuurlijk voor platenzaken, die ook steeds meer uit het straatbeeld verdwijnen. ‘Mensen komen in de winkel om te bladeren, maar kopen daarna hun strips online,’ liet Boris Kousemaker mij laatst weten.Lambiek zal voorlopig zijn deuren wel open houden, want de winkel loopt in verhouding tot kleinere stripwinkels goed.Update: De redactie van de site Stripster.nl vroeg stripmakers de jarige Lambiek te eren met een prent. De resultaten (van o.a. Jean-Marc van Tol en Willem Verburg) staan hier.Update 2: In het AD stond een kort maar krachtig interview met Kees Kousemaker.
Linkjes: Leuke hoedjes en olifantenpaadjes
Tot slot nog een drietal posts op andere weblogs die het lezen waard zijn. Hallie Lama heeft er sinds zijn 24 Hour Comic kennelijk zin in gekregen en heeft op zijn blog een veertien pagina’s tellende strip geplaatst met de titel Smoesjes. Over een mannetje met een heel leuk hoedje en een Beer die broodjes smeert. Check it out.
Jaap Stiemer fotografeerde een reeks Olifantenpaadjes voor EeuwigWeekend.nl. Dat zijn ingesleten paden, gemaakt door mensen die graag hun eigen route bepalen.

Stiemer schrijft:

‘Olifantenpaadjes kennen we allemaal, we gebruiken ze ook allemaal. Meestal zijn het paadjes in het gras, lemen linten van burgerlijke ongehoorzaamheid, geulen en voren waarin tegendraadsheid kolkt. Lak aan de gebaande paden. Maar ook gemakzucht. Rechtdoor in plaats van dat minieme bochtje.’

Tot slot nog het droevige nieuws dat auteur, regisseur en producent Michael Crichton is overleden. Hij stierf dinsdag 4 november aan kanker. Crichton schreef o.a. Jurassic Park en The Andromeda Strain. Hij zat ook deels achter de hitserie ER. De Ultieme Filmblog besteedde er aandacht aan. Dat was weer de Zondagmorgen op Mike’s Webs. Ik neem nog een verse kop cappuccino en duik weer in een horrorflick. Prettige zondag!

Door Michael Minneboo

Michael Minneboo is een freelance journalist gespecialiseerd in popcultuur, fancultuur, strips, film, online media en beeldcultuur. Hij schrijft over onder andere comics, Nederlandse strips & animatie en interviewt makers uit binnen- en buitenland. Daarnaast geeft hij lezingen en adviseert hij particulieren en bedrijven over bloggen.

9 reacties op “De Zondagmorgen op Mike’s Webs – afl. 102: 40 jaar stripwinkel Lambiek”

Het kan ook andersom: De Stripfanaat was een lekker lopend webwinkeltje in strips voordat het besloot in het toen al vijf jaar durende hiaat aan stripwinkels in Tilburg te duiken. En blijft momenteel maar uitbreiden en uitbreiden, terwijl ook de webshop er niets minder op loopt. Een formule’tje waar sommige andere stripwinkels maar eens met een schuin oogje naar moeten kijken wellicht ?

Bizar detail trouwens: het nieuws van Crighton was volledig aan me voorbij gegaan en opeens had ik gisteravond zin Jurassic Park weer eens te kijken. Inclusief de extra’s waar hij nog even voorbij mocht komen. Bizar om de volgende middag dat nieuws hier mee te krijgen…

@Statusnil: Vreemd hoe dat soort dingen kunnen samenvallen. Overigens heb ik nog nooit zin gehad om Jurassic Park opnieuw te kijken :). Hoewel de films indertijd goed waren om de ontwikkeling van specialeffects een boost te geven. Ik ben er geen groot fan van.

Is de Stripfanaat de enige stripwinkel te Tilburg trouwens?

De Stripfanaat is de enige stripwinkel in Tilburg inderdaad. Uiteraard zijn er wel een paar boekhandeltjes waar je ook strips kunt scoren maar een stripsspeciaalzaak is er maar éen in dit stadje.

En ik kan de films – nou ja, de eerste en de derde – goed waarderen hoor. Nét pulp genoeg om vermakelijk te zijn, best goed verteerbaar acteerwerk en als je de eerste ziet en bedenkt dat dat alweer vijftien jaar geleden is, ziet-ie er toch uit alsof-t-ie gisteren gemaakt had kunnen zien.
Ik bedoel, heb je de dino gezien in het veul veul recentere (en slechtere) A Sound Of Thunder ???

@Statusnil: Nee, A Sound of Thunder heb ik even gemist. Maar ja, dino’s genoeg gezien in de cinema. Jurassic Parc was inderdaad een mijlpaal op fxs-gebied en best vermakelijk. Maar ik koester er niet nostalgische gevoelens voor ofzo.

Op dit moment stort ik mij op jaren tachtig-horror: A Nightmare on Elm Street, Halloween (eind 70s), etc.

Het feit dat de Stripfanaat de enige fatsoenlijke stripwinkel is in Tilburg zal ook wel helpen denk ik. Toch lijden veel andere stripwinkels onder het online verkoop. Niet dat ik online verkoop afkeur overigens, ik vind het zelf ook wel prettig om strips voor bijna de helft van de winkelprijs aan te schaffen.

@statusnil: Heeejjj, is dat The Sound Of Thunder gebaseerd op het briljante Bradbury-verhaal? Als er een dino in voorkomt, móet dat haast wel (mits het een T-Rex is). Ga ’t meteen even imdb-en.

Ik heb Jurassic Park overigens minimaal 35 keer gezien (en dat is een lage schatting), in mijn puberteit, op videoband. Een paar maanden terug heb ik me er maar weer eens aan gewaagd (me bewust van het risico de nostalgische sympathie die ik er wél voor koester totaal vernaaid zou kunnen worden), en hoewel het natuurlijk niet meer de impact van toentertijd had, kon ik nu zien dat het echt een erg knap gemaakte, fijne avonturenfilm is. Maar ja, dat is Spielbergs stiel natuurlijk ook.

En het Lambiek-feestje was heel erg gezellig, al weet ik verder niet zo goed wat ik erover moet schrijven. Er was gratis binnenlands gedestilleerd, en een live band (The Anacondas, als ik me niet vergis), en een jammende blues-meneer, en een speciale Hommage Aan Lambiek-stripuitgave die ik niet goed kon zien omdat ik achteraan stond, en shitloads of swell people. Over het algemeen zijn twéé van voornoemde ingrediënten al voldoende om me een leuke avond te bezorgen. Ken je nagaan.

@Merel B: Je hebt je dus wel vermaakt bij Lambiek dit weekend, gelukkig. Ik baal ervan dat ik het heb gemist.

Over te vaak een film kijken gesproken: je wilt niet weten hoe vaak ik als tiener Batman van Tim Burton heb gezien op een rafelige videotape (later gelukkig dvd). Maar vijftig, zestig keer toch zeker. Jeugdzonde of gewoon studiemateriaal? 🙂

@Mereltje B. – Inderdaad, de hilarisch slechte film naar het nooit gelezen maar van velen begrepen fors goede boek. Klikkerdeklik als je de nog best hoge publieksscore van 4.0 nog niet gevonden had: IMDB. Ach, het is best vermakelijke pulp geworden maar als je het netjes afgeronde avonturenfilmpje Jurassic Park ernaast legt is laatstgenoemde verhoudingsgewijs opeens van extreem hoge kwaliteit 😉

Reacties zijn gesloten.