Categorieën
Mike's Webisodes Strips Video

Mike’s Webisodes 11: Wasco’s stripexperimenten

Stripmaker Wasco is in de stripwereld een beetje een vreemde eend in de bijt. Hij maakt experimentele strips waarin hij onderzoekt wat een strip nog tot een strip maakt. Zo rondde hij vorig jaar een album af waarin hij alleen maar stripkaders tekent. Wasco is een eigenzinnig stripmaker die aandacht verdient.

‘Ik begin altijd met strips, maar op de een of andere manier ontspoor ik altijd en lukt het me nooit om binnen het kader van een verhaal te blijven,’ vertelt Wasco in deze webisode waar de stripmaker dieper ingaat op zijn experimenten. Ook spreekt hij over zijn alter ego Wanda Scott onder welke naam hij erotische strips maakt.

Wasco begon in 1989 met zijn tijdschrift Wasco’s Weekblad, waarvan 13 nummers verschenen. Hierin stonden de eerste afleveringen van het legendarische Apenootjes, waarvan twee boekjes verschenen. Hierna verscheen deze strip vanaf het allereerste nummer in Zone 5300, waar Wasco’s werk nog steeds in te bewonderen is. Verder heeft Wasco illustraties gemaakt voor de VPRO Gids, MUG en Vrij Nederland.

Wasco geeft zijn strips uit via zijn eigen uitgeverijtje.

Expositie
Wie nader kennis wil maken met het werk van Wasco kan tot en met zondag 28 maart terecht in Stripwinkel Lambiek te Amsterdam, waar de expositie ‘Uitgeknipte Vormen Tweedehands Daglicht’ te zien is.

Speciaal voor deze gelegenheid heeft Wasco de schaar ter hand genomen en heeft een twintigtal knipsels gecreëerd, die het hart vormen van deze expositie. Naast de uitgeknipte kunstwerkjes, zijn er ook tekeningen, collages en objecten te bewonderen.

Mike’s Webisodes
Deze webisode kwam tot stand in samenwerking met Tonio van Vugt, co-hoofdredacteur van Zone 5300, die Wasco interviewde.

Mike’s Webisodes is een serie webvideo’s gemaakt door freelance journalist Michael Minneboo over zaken die hem fascineren: interviews met kunstenaars, stripmakers en reportages van evenementen vormen een rode draad in de serie.

Wie ook video’s op maat gemaakt wil hebben kan vrijblijvend contact opnemen met Michael Minneboo voor een afspraak.

Door Michael Minneboo

Michael Minneboo is een freelance journalist gespecialiseerd in popcultuur, fancultuur, strips, film, online media en beeldcultuur. Hij schrijft over onder andere comics, Nederlandse strips & animatie en interviewt makers uit binnen- en buitenland. Daarnaast geeft hij lezingen en adviseert hij particulieren en bedrijven over bloggen.

12 reacties op “Mike’s Webisodes 11: Wasco’s stripexperimenten”

Vandaag dan eindelijk gekeken. Best wel leuk om te zien. Was al lang weer vergeten wat ik allemaal gezegd had. Sommige dingen waren wel zinnig. Andere minder. In mijn boeken laat ik eigenlijk altijd het voorwoord of een uitleg achterwege. De dingen die ik doe lijken vaak veel intellectueler of ingewikkelder dan ze zijn . Ik doe vaak gewoon hele simpele dingen en zelfs stomme. Maar soms moet je ook die stomme dingen gewoon proberen. Dat rare stukje over die kaders behoeft eigenlijk nog een illustratie.

Hey Wasco,

Bedankt voor je reactie.

Volgens mij is dat een prima uitgangspunt: gewoon je ding doen, laat anderen er maar een uitleg aan geven.

Ik heb er bewust niet voor gekozen om je nog illustratiemateriaal te vragen bij het stukje over de kaders. Ik vond je mondelinge uitleg, en je handgebaren interessanter dan het laten zien van enkele lege kaders. Naar mijn mening vertelt dit het verhaal over de kaders net zo goed, wellicht beter, omdat je die lege kaders en je bedoeling erachter alleen goed kan ervaren door de betreffende pagina voor je te hebben. Daarin schiet video tekort.

Knap gemonteerd Michael. Echte klasse.
En wat betreft het werk van Wasco, het was me eigenlijk nog totaal onbekend. Maar toch vind ik zijn werk toch wel bijzonder. Ook bij de kunst heb je verschillende stijlen, dus waarom zou dat ook niet het geval kunnen zijn bij strips. Dit vond ik een boeiend verhaal.

En even over South Park, die reeks is inderdaad super. Ik kan er ook maar geen genoeg van krijgen. 🙂 De eerste aflevering van het veertiende seizoen is overigens nu online te bekijken. 😉
Futurama blijf ik ook nog best goed vinden. En The Simpsons vond ik vroeger dan weer heel goed.

Wasco is inderdaad een aparte stripmaker die meer naar kunst neigt. Bijzondere strips zijn het, al zullen ze niet iedereen bekoren, dunkt mij.

South Park ben ik een grote fan van. Futurama kijk ik eigenlijk nooit. En The Simpsons vond ik vroeger ook wel grappig, doch nooit zo geniaal als South Park. Het nieuwe seizoen overigens nog niet gezien. Meestal kijk ik de afleveringen op de site van South Park of bij Comedy Central.

Reacties zijn gesloten.