Categorieën
Mike's notities Strips

Dagboek van een Geek: Nerds op NDSM

4 mei 2019
Donderdag 2 mei was de boekpresentatie van NERDS!. Het boek over mensen als ik geschreven door Emilio Guzman en Thijs van Domburg. Hun kindje werd getoond en verkocht op de NDSM-werf bij Blast Galaxy: een speelhal waar je klassieke arcade-games kunt spelen.

Ik was er nog nooit geweest maar voelde me meteen nostalgisch bij die grote kasten met enorme schermen. Vroeger speelde ik de game Outrun wel eens op zo’n ding. Mijn teleurstelling was dan ook groot hoe erg de Commodore 64 van dit spel tegenviel. Zo had je in de arcade-versie op een gegeven moment een splitsing in de weg en kon je dus je route kiezen. Dat was bij de Commodore niet het geval en reed je eigenlijk altijd dezelfde route.

Er was een mooie opkomst en de drie tekenaars die aan het boek hebben meegewerkt waren er ook. Met Kenny Rubenis sprak ik nog over zijn strip Dating for Geeks die alweer vijf jaar bestaat. Al dachten we allebei dat hij al langer met de strip bezig is maar dat krijg je ook als dit jaar alweer je tiende album uitkomt. Wanneer Kenny op de Comic Con signeert, staat er altijd een lange rij geeks en nerds te wachten op een tekening van hem in hun album.

De redacteur van het boek, Stephanie Heijtel, hield een leuke toespraak en had het spel Levensweg aanpast met de illustraties die in NERDS! staan. Zij is ook een NERD, maar dan eentje die Harry Potter leest. Dat mag ook. Harry Potter lezen en daar superveel van weten.

Het leuke aan een boekpresentatie over Nerds is natuurlijk dat er aardig wat nerds rondlopen. Ik sprak dan ook met verschillende mensen over de nieuwste Spider-Man en Marvel-films en over hoe verschrikkelijk Star Wars is geworden de laatste paar jaar.

Tekenaar Yasmin Sheikh, die dus ook in het boek staat, sprak ik toen ik richting de uitgang liep. Haar Luna the Vampire is een tijd geleden uitgegeven door de Amerikaanse uitgeverij IDW. Ik vind het altijd knap als Nederlandse tekenaars voet aan de grond in het buitenland weten te krijgen.

De laatste jaren lijkt dat ook steeds beter te lukken. Denk maar aan Aimée de Jongh, Typex, Marcel Ruijters, Barbara Stok, Romano Molenaar en Erik Kriek. Dat zijn in ieder geval de namen die me zo te binnenschieten. Het succesgehalte verschilt overigens per tekenaar: niet alle strips slaan ook aan in het buitenland, maar het feit dat er zoveel talent in Nederland werkt dat ook in het buitenland gezien wordt, stemt mij positief. En wellicht breken Guzman en Van Domburg voor de geeks, of Nerds zoals zij die noemen, ook nog wel een lans nu ze veel radio en tv-aandacht krijgen voor hun boek.

Op weg richting huis liep ik over het NDSM-terrein en verbaasde ik me over de appartementen die ze daar aan het bouwen zijn. Dit gebied is enorm in ontwikkeling. Er wonen nu vooral studenten in containers en er zijn allerlei ateliers en creatieve broedplaatsen. Binnenkort is het waarschijnlijk een rijke yuppenparadijs.

Dagboek van een geek #3.

Door Michael Minneboo

Michael Minneboo is een freelance journalist gespecialiseerd in popcultuur, fancultuur, strips, film, online media en beeldcultuur. Hij schrijft over onder andere comics, Nederlandse strips & animatie en interviewt makers uit binnen- en buitenland. Daarnaast geeft hij lezingen en adviseert hij particulieren en bedrijven over bloggen.