Categorieën
Juniorpress Spidey's web Strips Video Vlog

De expressieve tekenkunst van Bill Sienkiewicz | Vlog 78

24 en 25 november is levende striplegende Bill Sienkiewicz te gast op de Dutch Comic Con en ik mag hem daar interviewen voor een artikel in de VPRO Gids. Daarom nam ik de afgelopen dagen veel van zijn tekenwerk door.

In deze vlog laat ik daar graag wat van zien, want Bill Sienkiewicz maakt heel bijzondere strips. Hij begon zijn carrière als tekenaar van Moon Knight en later The New Mutants. Die twee series tekende Sienkiewicz nog in de tradionele comicstijl. Op een gegeven moment begon hij echter de comics te schilderen en allerlei verschillende materialen te gebruiken om zijn illustraties mee te maken. Daarin was hij een pionier.

In de vlog laat ik tekeningen zien van Daredevil: Love and War, die Sienkiewicz samen met Frank Miller maakte. Ze werkten hier heel nauw aan samen, evenals aan Elektra: Assasin, dat nog steeds een van de grafische hoogtepunten is in de Amerikaanse comicsindustrie.

Er valt veel te genieten als je naar Sienkiewicz tekenwerk kijkt. Zijn werk vereist wel dat je de platen goed bestudeert en niet alle strips zijn even toegankelijk. Ook schrikken de illustraties soms af, zoals de drie covers van een Spider-Man-verhaal tonen.

Toch intrigeert zijn werk altijd. Niet in de laatste plaats omdat Sienkiewicz er interessante vragen mee oproept. Het zal niet ieders kopje thee zijn, maar dat heb je eigenlijk altijd wel met grafische stijlen die extreem en uitgesproken zijn. Hij spreekt je aan of niet.

Door Michael Minneboo

Michael Minneboo is een freelance journalist gespecialiseerd in popcultuur, fancultuur, strips, film, online media en beeldcultuur. Hij schrijft over onder andere comics, Nederlandse strips & animatie en interviewt makers uit binnen- en buitenland. Daarnaast geeft hij lezingen en adviseert hij particulieren en bedrijven over bloggen.

6 reacties op “De expressieve tekenkunst van Bill Sienkiewicz | Vlog 78”

Ja – Bill’s stijl heeft mij ALTIJD aan gesproken – zijn “Classics Illustrated: Moby Dick” is ook ZEER bijzonder – en ik weet zeker dat ik zijn Dune cover ergens heb – (langzaam is alles in dozen aan het “verdwijnen”) – Overigens – Egon Schiele heeft mij ook altijd geboeid – daar zit ook een boek van ergens in een doos! – hahaha – volgend jaar heb ik alles weer om me heen – ik ben een echt spullen mens en dit langdurig proces is best frustrerend! Succes in Utrecht! Ik kijk uit naar filmpjes en fotos.

Ik zou daar ook gek van worden: Dat je weet dat je een bepaald boek hebt, maar je kunt het niet lezen omdat het ergens in een doos zit. Ik heb verder weinig video gedraaid vandaag. Was echt gefocust op het interview met Sienkiewicz. Maar ik heb hem wel in actie gevideod terwijl hij aan het tekenen was op een podium. Ik denk erover die opname integraal op YouTube te zetten van de week als vlog.

Is het mogelijk ter zijner tijd het interview te kunnen lezen? Heb wat videos al gezien van de zaterdag — behoorlijk druk,.. maar hele gave cosplay gezien. Nog iets leuks gekocht zelf? of in ieder geval een van die toffe spiderman covers laten signeren!? 🙂

Als het artikel in de VPRO Gids staat, zet ik het ook altijd hier op mijn blog. Dus je kunt het dan zeker lezen. Ik heb de covers niet laten signeren. Dat vraag ik eigenlijk nooit als ik mensen interview. Ik vind dat niet zo professioneel om te vragen. En als ik comics en strips koop vraag ik de tekenaar eigenlijk ook nooit voor een krabbel. Voor mij is een gesprek met een striplegende als Sienkiewicz zelf al het feest. Patricia die de publiciteit van de Comic Con doet heeft wel een paar foto’s gemaakt tijdens het interview. Die vind ik wel erg leuk om te hebben. Misschien plaats ik er daar wel eentje van op mijn blog.

Ja – dat gokte ik al – 🙂 en ik ben het ook mee eens trouwens (van die handtekeningen, vanuit een professioneel oogpunt) … De ontmoeting en dan wat fotos is feest genoeg. Waren er nog verder andere hoogte punten ?

Nee niet echt. Zo’n gesprek is ook moeilijk te overtreffen. Wel fijn met mensen bijgepraat enzo, maar dat geldt eigenlijk voor elke beurs wel.

Reacties zijn gesloten.