Categorieën
Bloggen Media Video Vlog

Vlog: Is het internet stuk?

Het internet is stuk. Dat beweert Marleen Stikker, directeur van de Amsterdamse Waag Society.

Ze zei dat laatst in Zomergasten, maar al eerder op andere plekken, zoals het YouTube kanaal Fast Moving Targets. Waarom is het internet stuk? Hoe komt dat? Welke rol spelen social media hierin? En wat is volgens mij een begin van een oplossing? Ik bespreek dat in deze vlog en ben benieuwd naar jullie reacties hierop.

Check ook deze videos van Fast Moving Targets met Marleen Stikker: https://youtu.be/FO9jT6GOmzk
en https://youtu.be/3m2y1STc0VU

En deze boeiende TedX toespraak van Jaron Lanier.

Door Michael Minneboo

Michael Minneboo is een freelance journalist gespecialiseerd in popcultuur, fancultuur, strips, film, online media en beeldcultuur. Hij schrijft over onder andere comics, Nederlandse strips & animatie en interviewt makers uit binnen- en buitenland. Daarnaast geeft hij lezingen en adviseert hij particulieren en bedrijven over bloggen.

9 reacties op “Vlog: Is het internet stuk?”

Keuzes.. Moet ik nu onder je video of op je blog reageren? Blog dan maar omdat ik het helemaal met je eens ben dat de algoritmes van de grote spelers en binnenharkers van onze data niet bijdragen aan een vrijer internet en een vrijere wereld. Iets wat een persoonlijk blog zeker wel doet!

Internet toonde ons dat je op de wereld ook prima zonder grenzen kan, dat je kan zijn wie je bent en waar je eerder als individualistisch of afwijkend in de besloten wereld van de maatschappij werd bestempeld vind je nu hele groepen gelijkgestemden.

Ik pleit al langer voor een terugname van de persoonlijke webruimte. Het buiten spel zetten van de fakeboeks.

ik deel je nostalgie, maar moet ook realistisch blijven, het pionieren is er een beetje af, internet is niet meer voor de nieuwsgierigen, de wereld van bloggers, vloggers en al wat daar omheen hangt is niet meer klein, maar enorm gegroeid, commercieler geworden, we mogen daar gerust weer wat ruimte in terug eisen. Ons niet laten onderschreeuwen door de partijen met grote marketing budgetten. En dat gaat klein en langzaam. Als er per blog één of twee vaste bezoekers niet meer via de ‘foute’ kanalen reageren, direct een feed in de gaten houden, het algoritme niet meer voeden, dan is dat op wereldwijde schaal toch weer een winst voor het vrije internet!

Het is om echt iets groots te bewerkstelligen nodig om een facebook killer te introduceren. Niet een centrale aanbieder, maar een protocol, RSS is een begin. En vooral het gemak om te kunnen delen, te kunnen volgen, te liken en subscriben. Je eigen wordpress site met desnoods een Facebook of twitter schil voor hen die het moeilijk vinden om los te laten.

Ha Daan. Reageren mag inderdaad op beide plekken. Maar ik snap je dilemma. Toen ik nog wel fakebook had, vond ik het altijd fijner als mensen gewoon op mijn blog reageerden, maar meestal was dat niet zo. Vaak is de toon op een blog leuker en beschaafder dan op fakebook. Maar goed, dat even terzijde.

“En dat gaat klein en langzaam. Als er per blog één of twee vaste bezoekers niet meer via de ‘foute’ kanalen reageren, direct een feed in de gaten houden, het algoritme niet meer voeden, dan is dat op wereldwijde schaal toch weer een winst voor het vrije internet!”
Eens! We moeten weer meer op blogs reageren. Maar dan moeten mensen wel weer blogs hebben. Dus meer produceren en publiceren op een eigen domein.

Ik heb vandaag daarom mijn rss-feed duidelijk neergezet in de rechterkolom. Hopelijk gaan mensen weer meer een rss-reader gebruiken.

Wat een goede Fakebookkiller zou zijn (mooi woord trouwens) weet ik nog niet. Ik hoop al jaren op een goed alternatief waar mensen voor betalen. Dat scheelt al zoveel ellende. Want de behoefte aan sociale media is er, dus heb ik liever dat in die behoefte voorzien wordt door een bedrijf dat meer ethisch verantwoord handelt.

Ben het nog steeds met je eens hoor maar drukte om het gebeuren? Beperkt. Het is zonde van je energie. Zag de eigen sites altijd als moederschip, nu meer als back-up. Vertrouw geen van die partijen voor een stuiver. Maar blijf toch zo veel mogelijk daar waar de mensen zijn. Het web is ook een dialoog. Je kunt maar deels sturen in waar dat gebeurt. Zo zit het gros van de mensen niet in elkaar. Maar het is maar net wie je wilt bereiken, of wat. Maar vroeg of laat vreet het systeem zichzelf wel op….

Ha Edwin. Ben het met je eens dat het web ook deels een dialoog is. Dat is ook het mooie eraan. Maar als je heel bewust dus niet op fakebook zit, maar op je eigen site weer heel actief bent, kun je volgens mij wel bepalen waar die dialoog plaatsvindt.

Het was overigens niet mijn met de video om als een evangelist mensen toe te spreken om ze van fakebook af te laten gaan. Die illusie heb ik niet. Maar ik vind het wel belangrijk als we ons nog eens bewust worden van het feit wat er aan de hand is. En dat we – als we de koppen bij elkaar steken – niet machteloos zijn in dit verhaal. Dat we dus op individueel niveau wel iets kunnen doen. Mijn vraag was alleen wel: welke opties hebben we denken jullie.

Tof om te lezen hoever Mastodon al is, ben aan het kijken om mijn hosting te verhuizen en een eigen mastodon lijkt me ook wel een goed idee! Komt steeds meer in de buurt van wat ik als FacebookKiller zie 🙂

@Daan: Zelf heb ik nog geen ervaring opgedaan met Mastodon. Op dit moment zit ik meer in de fase less social media is more. Dus als ik met Twitter zou stoppen, zal ik niet meteen een ander social media platform gebruiken. Ik doe nu al nagenoeg niets meer met Instagram. Fakebook bestaat voor mij niet meer. Blijven Twitter en YouTube over. Maar als Mastodon een goede fakebookkiller is, hoop ik dat dit heel groot wordt.

Dat is inderdaad interessant. Hoop dat het wat wordt met zijn Solid-plannen. Dat we zelf weer onze data beheren klinkt in ieder geval al goed.

Reacties zijn gesloten.