Categorieën
Media Mike's notities

Fakebook definitief gesloten

Begin januari hakte ik de knoop door en verzocht het team van Fakebook om definitief mijn profiel en pagina’s te verwijderen.

Dat kwam onder andere door een paar artikelen die ik op het blog van Frank Meeuwsen had gelezen, zoals deze en deze.

Wanneer een verzoek indient om je Fakebookaccount te verwijden, krijg je een mailtje van ze waarin ze zeggen dat dit proces ongeveer 14 dagen gaat duren. Natuurlijk kost het veel minder tijd, maar waarschijnlijk hopen ze dat je in die periode spijt krijgt en de boel weer her-activeert. Of dat je per ongeluk ergens op een like-button drukt. Dan schijnt alles ook weer online gezet te worden.

Hallo Michael,

We hebben een aanvraag ontvangen om je account permanent te verwijderen. Je account is gedeactiveerd op de website en zal binnen de 14 dagen worden verwijderd.

Indien je geen aanvraag hebt ingediend om je account te verwijderen, meld je dan aan op Facebook om de aanvraag te annuleren:

https://www.facebook.com/login.php

Met vriendelijk groeten,
Het Facebook Team

Op zich kun je die overdenkperiode ook als iets positiefs zien, want er zullen vast mensen zijn die spijt krijgen van het wissen van hun account. Jarenlang geloofde ik dat ik Fakebook nodig had om mijn werk als freelancer onder de aandacht te brengen bij mijn lezers. En dat ik via dit sociale mediaplatform aandacht voor mijn boek kon krijgen.

Tot op zekere hoogte is dat natuurlijk ook zo. Maar inmiddels weet iedereen op Fakebook wel dat ik Mijn vriend Spider-Man heb geschreven. Door mijn aanwezigheid op Fakebook ben ik als freelance journalist bekender geworden. Ook reageerden veel mensen vaak op de linkjes die ik plaatste naar mijn blog. Ze reageerden het meeste op Fakebook zelf, niet zo zeer op mijn site.

Foto: Linda Delis.

Algoritmevrijleven
Toch stond het leven naar een opgelegd algoritme – Fakebook bepaalt wat je ziet en wat niet, en wie er bovenaan de tijdlijn komt te staan – steeds meer tegen. Het najagen van likes maakt mij ongelukkig. Daarvoor ben ik niet op de wereld gezet.

Daarbij besefte ik opeens het volgende: de mensen die ik constant om aandacht moet vragen om mijn teksten en andere dingen te lezen, en die niet zo nu en dan de moeite nemen om mijn site te checken of een rss-feed te gebruiken, zijn waarschijnlijk niet echt geïnteresseerd. Zelf merk ik dat ik automatisch de blogs en sites op zoek die mij boeien. Daar heb ik het speeltje van Mark Zuckerberg niet voor nodig. En de rivier aan content waar ik wel eens uit verveling op klikte maar die me niet echt boeide en ik nu alweer vergeten ben, kan ik prima missen.

Heb ik vanaf nu minder lezers? Jammer dan. Ik leef niet van advertenties op mijn blog. Ik ben van niemand afhankelijk. Ik doe hier wat ik wil. Vind je het leuk wat ik publiceer, wees welkom. Boeit het je niet, ook goed.

Maffia
Tot slot wens ik niet langer afhankelijk te zijn van een Amerikaans bedrijf dat allesbehalve zuiver op de graad is. Veel ex-werknemers kruipen publiekelijk door het stof omdat ze voor Mark Zuckerberg bewust elementen in Fakebook hebben gebouwd die verslavend zijn. Hoe langer je op Fakebook doorbrengt, hoe meer geld de miljardair aan je verdient.

Fakebook is een enorm onbetrouwbare partij om mee samen te werken. Nog los van de privacyschendingen, veranderen ze om de haverklap het algoritme en de voorwaarden. Je weet eigenlijk niet goed waar je aan toe bent. Het is een beetje als geld lenen bij de maffia, of een de Godfather om een gunst vragen. Voordat je het weet vind je een afgehakt paardenhoofd in je bed. Nu ben ik geen vegetariër, maar daar dank ik toch vriendelijk voor.

Illustratie: Daan. (Check: Weblog.kurai.nl)

Het grappige is dat ik mijn vertrek van Fakebook niet echt merk als ik naar de statistieken van mijn site kijk. Het aantal bezoekers is ongeveer net zo hoog als in december.

Eerlijk gezegd denk ik niet dat de mensen die er nog wel op zitten, hebben gemerkt dat ik weg ben. Ik denk ook niet dat mijn actie veel navolging zal hebben, al trekken jongeren wel steeds meer weg van Fakebook omdat ze het vervelend vinden dat er zoveel ouderen op zitten.

(Ik zit overigens nog wel op instagram en WhatsApp, en ik weet dat deze apps ook eigendom zijn van Fakebook, dus helemaal bevrijd ben ik nog niet.)

Ik ben niet bij machte een einde te maken aan Fakebook. Dat hoeft ook niet, want er zijn genoeg mensen die daar wel aan hun trekken komen. Laat die daar lekker blijven plakken. Je kunt anderen niet sturen of hun gedrag veranderen. Wel kun je doen wat goed voelt en wat in je cirkel van invloed zit. In mijn geval is dat dus definitief afscheid nemen van een sociaal mediaplatform waar ik al jaren niet blij van word.

Mike out.

Door Michael Minneboo

Michael Minneboo is een freelance journalist gespecialiseerd in popcultuur, fancultuur, strips, film, online media en beeldcultuur. Hij schrijft over onder andere comics, Nederlandse strips & animatie en interviewt makers uit binnen- en buitenland. Daarnaast geeft hij lezingen en adviseert hij particulieren en bedrijven over bloggen.

9 reacties op “Fakebook definitief gesloten”

Gefeliciteerd met je bevrijding. Het is al heel wat jaren geleden dat ik daar weg ben gegaan en tot mijn eigen verbazing heb ik het nog nooit gemist. Mooie keuze. En ik denk dat hoe meer mensen daar weggaan, het wel helpt aan een betere wereld. Maar inderdaad is dat aan ieder individu zelf.

@Niek: Daar ben ik het helemaal mee eens: weggaan bij Fakebook maakt de wereld een beetje beter. Kleine stapjes. Wat was voor jou de reden dat je opstapte toen?

De grootste reden was dat Facebook bepaalde wat ik te zien kreeg en niet waar ik zelf voor koos. Dat vind ik toch wel zo onbeschoft. Daarnaast was wat mensen daar te melden hadden niet wat mij nu in deze mensen boeit, te veel gekopieer en te weinig authentieks.

@Niek: Ik kan me voorstellen dat je daar niet van gediend bent, ik vind het ook nogal vervelend dat bij sociale media algoritmen steeds meer bepalen wat je wel en vooral niet te zien krijgt. Ik ben verdorie geen kind. Ik kan zelf wel bepalen wat ik wil zien en wat niet.

Precies. En dat is dan ook de reden dat ik niet tweet met twitter maar met tweetdeck waar ze nog wel alles laten zien in chronologische volgorde. Als ze daar mee stoppen, ben ik daar ook weg.

Nou, geheel onverwacht komt het niet.
Zelf doe ik het niet, want ik beleef wel lol in enkele groepen, en messenger helpt als verzamelaar enorm. Maar ik besef heel goed wat de functie van het platform inhoudt.
Onze bevriende miljardair, of mogen we hem Mark noemen, zal opgelucht zijn dat je zijn andere diensten niet opgeeft.

Haha! Ik denk dat Zuckerberg werkelijk geen bal geeft om de gebruikers van Fakebook of de andere diensten. Zolang het er maar genoeg zijn om geld op te leveren. Al dat geneuzel tijdens perspresentaties dat Fakebook mensen wil verbinden… het is allemaal onzin.

Goed bezig! Ik ben nog niet zo ver dat ik m´n account de-activeer (soms heb ik het even nodig, en dat bedoel ik puur praktisch en niet emotioneel), maar als ik één keer per week kijk dan is het veel. Voor mij telt het feit dat ik misbruikt wordt overigens iets minder zwaar. Ik vind FB vooral saai en veel gebruikers (lees: mijn FB-vrienden) irritant. FB haalt veel slechts in de mens naar boven en dat hoef ik niet allemaal te lezen.

Reacties zijn gesloten.