Categorie├źn
Fotoblog

Horrormoment


De man met de hoed en baard kijkt indringend terug, terwijl ik door de stereoscoop kijk. Door het 3D-effect lijkt het bijna alsof hij echt voor me staat.

Ieder moment kan hij over het hekje springen en mijn kant op rennen. Wie weet trekt hij wel een mes tevoorschijn om me in mootjes te hakken. Misschien steekt hij slechts zijn hand uit om de mijne te schudden. Ik weet niet of dit uitstapje naar het verleden een horrormomentje wordt, maar door het kerkhof op de achtergrond en het voorkomen van de man, lijkt het die kant op te gaan. Allemaal projectie natuurlijk.

Het is een foto uit 1858. Engeland, Harbour Old Church, in Birmingham, aldus het onderschrift. Wie de fotograaf was, weet ik niet.

Deze foto vond ik het indrukwekkendst van alle foto’s die te zien zijn in de expositie New Realities in het Rijksmuseum. De tentoonstelling laat een mooie doorsnede zien van de collectie van het museum, en toont hoe men in de kinderjaren van de fotografie met de camera op pad ging om de wereld te ontdekken.

Door Michael Minneboo

Michael Minneboo is een freelance journalist gespecialiseerd in popcultuur, fancultuur, strips, film, online media en beeldcultuur. Hij schrijft over onder andere comics, Nederlandse strips & animatie en interviewt makers uit binnen- en buitenland. Daarnaast geeft hij lezingen en adviseert hij particulieren en bedrijven over bloggen.