Categorieën
Film Frames

The X-Files: Het houdt ook nooit op!

Laatst schreef ik al dat ik het tiende seizoen van The X-Files eigenlijk een overbodige reünie vind. Toch heb ik de laatste aflevering gekeken. Had ik natuurlijk niet moeten doen.

[SPOILERS!]

‘This is the end’ staat er aan het einde van de opening credits/intro:

x files the endGespannen begin ik aan de aflevering: zal er dan eindelijk een einde aan gebreid worden? Komen we na al die jaren te weten hoe de samenzwering precies in elkaar zit? (Hint: het is niet voor niets dat alle acteurs in deze stills moeilijk kijken.)

x files afl 6 x files mulder x files spaceship x files scullyWelnee, de titel slaat op het mogelijke einde van de wereld en de laatste aflevering loopt af met een cliffhanger. Een cliffhanger! En dat terwijl nog niet zeker is of er überhaupt nog een seizoen komt. Al zit dat er wel dik in natuurlijk.

Chris Carter zei hierover in een interview met TVLine.com:

‘I can tell you this: Fox owns this show. I can’t imagine, with the ratings that we’ve got and the way we ended this season, that there won’t be more X-Files. They will find a way to get that done. Because I spoke about it briefly with [Fox CEO] Dana Walden today, so there’s an appetite there and… a chance certainly to find how we’re gonna get ourselves off this precipice.’

Goed. Ik ben ook niet gisteren geboren. Ik weet dat zolang als er adverteerders bereid zijn om reclametijd in te kopen en de kijkcijfers goed genoeg zijn, men oneindig lang door wil gaan met series. Vaak gaan ze ver voorbij de houdbaarheidsdatum van een verhaal door vanwege commerciële belangen. TV is er immers om geld te verdienen. Een trend die we in Hollywood ook terugzien waarbij iedere film niet meer is dan een aflevering in een franchise.

De laatste tijd heb ik echter geen geduld meer voor never-ending stories. Series die maar doorgaan en doorgaan. Het treurbuisleven verworden tot een reeks van cliffhangers. Laat mij maar in het ravijn storten. Ik heb er geen zin meer in.

Ik heb zin in een boeiend, meeslepend en gelaagd verhaal. En dat verhaal mag één seizoen duren. Of de duur van één film hebben. Net als romans. Net als graphic novels. Goed, misschien een seizoen meer als het verhaal boeiend blijft en men nog iets waardevols heeft toe te voegen. Anders is het een waste of time.

[hr]

Waarom de rubriek Frames?
De verhalen die we lezen en zien maken net zo goed deel uit van onze levensloop als de gebeurtenissen die we in reallife meemaken. In de rubriek Frames verzamel ik stills uit de films (en soms tv-series) die ik heb gezien om zo die herinneringen te kunnen bewaren en koesteren.

Door Michael Minneboo

Michael Minneboo is een freelance journalist gespecialiseerd in popcultuur, fancultuur, strips, film, online media en beeldcultuur. Hij schrijft over onder andere comics, Nederlandse strips & animatie en interviewt makers uit binnen- en buitenland. Daarnaast geeft hij lezingen en adviseert hij particulieren en bedrijven over bloggen.