Minneboo droomt van teleporteren

Treinreizen is saai. Wanneer vinden we eens een teleportatiemachine uit?

Vandaag is een beetje een off day, oftewel, er komt niet veel nuttigs uit mijn vingers. De geplande recensies en artikelen waar ik mee bezig ben kunnen wel een dagje wachten. Eerst maar wat gedachten op een rij krijgen en mijn slaperige hoofd ontwarren.

Gisteren was ik in Groningen om een vergadering bij te wonen in het Stripmuseum van de Commissie Inhoud. Die houdt zich bezig met de planning van exposities en dat soort dingen.

Ruben Steeman was die middag ook in het Stripmuseum. Binnenkort is zijn tentoonstelling Elke Dag Rust te zien, dus kwam hij even kijken waar hij zijn 2500(!) tekeningen gaat ophangen.

Vóór de vergadering heb ik weer eens door het Museum gelopen. Een van mijn favoriete elementen is het beeld van Eucalypta, de heks uit Paulus de Boskabouter. Heksen en Halloween gaan goed samen immers en hoewel Eucaplypta het de boskabouter vaak moeilijk maakt, bedoelt ze het niet slecht.

Eucalypta

Voordat ik naar het Stripmuseum liep, had ik een afspraak met mijn zusje Manouk. Ik kom niet vaak in Groningen, dus als ik er ben, vind het leuk om even bij te praten. Ze is vers afgestudeerd en nu al lekker bezig als freelance tekstschrijver.

Je zou denken dat Groningen niet zo ver weg is, maar ik ervaar die treinrit als een eeuwigheid. Het is belachelijk dat die hogesnelheidstrein naar het Noorden er uiteindelijk niet kwam, vooral als je bedenkt dat ik sneller in Brussel ben dan in een stad in eigen land. Door een seinstoring was er ook wat vertraging gisteren, zowel heen als terug. ‘s Avonds richting Amsterdam probeerde ik me te vermaken met de boeken die ik bij me had, maar was erg moe. Buiten was het donker dus er viel niets te zien. Dan is treinreizen saai zeg. Alsof dat metalen monster over de rails kruipt.

Ik zit mijn hele leven al in de trein maar de laatste tijd begint de NS me steeds meer tegen te staan. Er is veel gedoe met de OV-chipkaart. Logisch dat de Consumentenbond 2400 klachten binnenkreeg. Ook vind ik het niet netjes dat de kaartjes duurder worden terwijl de service er niet beter op wordt. Het lijkt tegenwoordig wel of ze ieder weekend onderhoud plegen, zodat een weekendreiziger altijd de dupe is.

naakteheks

Had ik maar een bezemsteel zoals Eucalypta of een glider zoals the Green Goblin, dan vloog ik naar mijn bestemming. Ik vind het namelijk leuk om ergens anders te zijn maar hou niet van reizen.

Het wordt hoog tijd dat we een teleportatiemachine uitvinden. Niet zoals die uit The Fly natuurlijk, want dat geeft alleen maar problemen. Misschien zo’n ding uit Star Trek. Hoewel, die transporter scant in wezen al je moleculen om je vervolgens op een andere plek weer op te bouwen. Welke computer zou jij dit werkje toevertrouwen? Een computer die op Windows draait loopt ongetwijfeld halverwege het opbouwen vast. Daar sta je dan zonder romp of hoofd. Nee, bedankt. Laat ze eerst maar eens een stabiele kwantumcomputer uitvinden, dan praten we verder. Voorlopig moet ik het dus nog met de trein doen.

Straks weer naar Utrecht, ik ga me alvast mentaal voorbereiden en neem nog een kopje koffie om mezelf moed in te drinken.

Michael Minneboo

Michael Minneboo is een freelance journalist gespecialiseerd in popcultuur, fancultuur, strips, film, online media en beeldcultuur. Hij schrijft over onder andere comics, Nederlandse strips & animatie en interviewt makers uit binnen- en buitenland. Daarnaast geeft hij lezingen en adviseert hij particulieren en bedrijven over bloggen.

 • Daan ,

  Teleporteren net als in Star Trek is niet voor iedereen een pretje http://citycyclops.com/7.31.13.php

  Een beter en sneller OV voor tussen de steden zou mooi zijn, er zijn zat mogelijkheden. Over de chipkaart begin ik maar niet 😛

  • Michael Minneboo ,

   @Daan: Ha!Ha! Die Chief O’Brien stripjes zijn grappig.

  • Lores vd Lounge ,

   Wormholes we need wormholes! 😉 Mooie post en ik heb nog die Paulus de Boskabouter boekjes van mijn jeugd, begin jaren 70. Ken je die ouwe poppenserie?

   • Michael Minneboo ,

    @Lores: Wormholes… Now we’re talking! Dat is de oplossing! 🙂
    Ik ken de serie en de boekjes. Volgens mij hadden wij er ook een paar vroeger. Ze waren hetzelfde als die van de Fabeltjeskrant als ik me goed herinner. Ik heb hier ook een mooie monografie van Jean Dulieu’s werk liggen. Mooie tekeningen zijn dat.

   • Peter de Kock ,

    Daarom hou ik zo van dagdromen, dat is toch een soort van teleporteren. Ben je overal waar je maar wilt zijn….

   • Lores vd Lounge ,

    Dagdromen, comics, boeken, muziek…allemaal portalen naar een andere wereld als de dagelijkse sleur teveel wordt! ( en dat is vaak 😉 )

   • Frans Le Roux ,

    Ik vind het altijd heerlijk, reizen met de trein. Lekker werken in de eerste klas stiltecoupé. Je doet dan twee dingen tegelijk: Iets produceren en jezelf verplaatsen. Dat zou in jouw beroep toch uitstekend te combineren zijn?

    • Michael Minneboo ,

     @Frans: Er zijn helaas maar weinig opdrachtgevers in de journalistiek die een eerste klas treinkaartje vergoeden.

    • Nienke Tode-Gottenbos ,

     Totaal ongerelateerd, maar ik kom even zwaaien! Ik kreeg een artikeltje doorgestuurd van een vriend, en jij stond in de reacties. Zo’n naam vergeet je niet snel… en ja, je bent het! OSG, Hoorn, midden jaren ’90 😉 Zwaai!

     • Michael Minneboo ,

      @Nienke: Hey, wat grappig dat je langskomt! Ik ben het inderdaad. 🙂 Ik ben nu wel benieuwd welk artikeltje dat was waar mij reactie onder stond.