Categorieën
Strips

Toonder, Toonder en nog eens Toonder!

Dit jaar is het honderd jaar geleden dat Marten Toonder werd geboren. En dat moet gevierd worden! Daarom is 2012 uitgeroepen tot Toonderjaar. Wat mag je de komende maanden allemaal verwachten? Even een overzichtje.

Zelf ben ik een groot fan van de strips en verhalen van Marten Toonder, de tekenaar, de taalvernieuwer en schrijver. Met plezier pak ik geregeld een avontuur van Bommel en Tom Poes uit de kast; indertijd verslond ik zijn autobiografie. Natuurlijk is het werk van Toonder en het succes dat hij had, mede te danken aan de tekenaars en andere creatieven in de Toonder Studio’s. Dat neemt niet weg dat Marten de drijvende kracht was en dat we zonder hem een hoop taalinnovaties hadden moeten missen. Om nog maar over het beroemde duo Olivier B. Bommel en Tom Poes te zwijgen.

Voor de Toonder Compagnie, die de artistieke nalatenschap van Toonder beheert, is dit jaar een prachtige aanleiding om Toonders levenswerk opnieuw volop onder de aandacht van het publiek te brengen. In 2012 wordt de veelzijdige kunstenaar dan ook geëerd in diverse tentoonstellingen, evenementen en uitgaven.

Zaterdag 21 januari ging de musical De Nieuwe IJstijd in première. Voor mij hoeft het niet hoor, zo’n musical. Zingende stripfiguren, ik moet er niet aan denken! Toonder moet je vooral lezen, maar goed, voor de kleintjes onder ons is het laagdrempelige vermaak wellicht aardig. Ter gelegenheid van de musical is onlangs een speciale heruitgave van De nieuwe ijstijd verschenen bij Uitgeverij De Bezige Bij.

7 februari tot 23 september – Tentoonstelling Belgisch Stripcentrum Brussel
Op dinsdag 7 februari 2012 opent het Stripcentrum België een tentoonstelling gewijd aan Marten Toonder en zijn werk. Vanwege het internationale succes, staan de reeksen Panda en Tom Poes hierin centraal.

Half februari – Lancering Heer van Stand verkiezing
In samenwerking met NRC Handelsblad organiseert Uitgeverij De Bezige Bij in het voorjaar van 2012 de Grote Heer van Stand-verkiezing. Wie treedt er in de voetsporen van Olivier B. Bommel? Wie leeft, spreekt, denkt en voelt zoals het lichtende voorbeeld dat doet? Via www.heervanstand.nl kan het publiek haar stem uitbrengen. Op 2 mei, de 100ste geboortedag van Marten Toonder, zal tijdens een feestelijke bijeenkomst in het DeLaMar Theater de winnaar bekend worden gemaakt. De Heer van Stand zal in oktober de expositie in het Letterkundig Museum in Den Haag openen.

10 en 11 maart – De Stripdagen in Gorinchem
De Stripdagen van het Stripschap zullen geheel in het teken staan van Marten Toonder. Zo is er een Toonder-expo te zien, wordt er een aantal Tom Poes-verrassingen gepresenteerd en zijn er kleur- en tekenwedstrijden in de regio Gorinchem.

Eind maart – vier speciale uitgaven bij De Bezige Bij
Op 5 april verschijnen bij Uitgeverij De Bezige Bij een speciale uitgave van Een mooie handel met daarin een verzameling in opdracht gemaakte Tom Poes-verhalen en drie nieuwe delen in de reeks Alle verhalen van Olivier B. Bommel en Tom Poes: Dat spreekt, Een heer van stand en Als u mij verschonen wil.

Begin mei – Tentoonstelling Nederlands Stripmuseum Groningen
Het Nederlands Stripmuseum in Groningen organiseert een tentoonstelling over het werk van Marten Toonder. Deze vindt plaats van begin mei tot in het najaar van 2012. Centraal staat de vraag: waarom is heer Bommel een beer en Tom Poes een kat?

26 t/m 28 mei – Bommelweekend in kasteel Doorwerth
In kasteel Doorwerth wordt van 26 t/m 28 mei een Bommelweekend gehouden. Een weekend vol lezingen, een Bommeltentoonstelling en diverse activiteiten zoals de Bommelbeurs op 26 mei en voorstellingen rondom de stripheld Olivier B. Bommel.

Begin oktober – Biografie Marten Toonder
Begin oktober verschijnt bij uitgeverij De Bezige Bij de biografie van Marten Toonder, geschreven door Wim Hazeu.

11 oktober 2012 t/m 31 januari 2013 – Expositie Letterkundig Museum Den Haag
Het Letterkundig Museum in Den Haag organiseert van 11 oktober 2012 tot en met 31 januari 2013 een grote overzichtstentoonstelling van Toonder, Marten Toonder, Een dubbel denkraam. De expositie toont het werk van de meesterverteller, maar onthult ook de man achter de befaamde verhalen. Bij de tentoonstelling brengt De Bezige Bij een Schrijversprentenboek uit met tal van niet eerder gepubliceerde foto’s en illustraties.
Zie voor nadere informatie ook: www.toonderjaar.nl

En jij, beste lezer, heb jij een speciale band met het werk van Marten Toonder?

Door Michael Minneboo

Michael Minneboo is een freelance journalist gespecialiseerd in popcultuur, fancultuur, strips, film, online media en beeldcultuur. Hij schrijft over onder andere comics, Nederlandse strips & animatie en interviewt makers uit binnen- en buitenland. Daarnaast geeft hij lezingen en adviseert hij particulieren en bedrijven over bloggen.

10 reacties op “Toonder, Toonder en nog eens Toonder!”

Nou Micheal, deze lezer heeft een luisterband met het werk van Marten Toonder. Ik ben totaal verslingerd aan de Bommel hoorspelen. De topper blijft: De Blijdschapper. Die kan ik wel blijven luisteren. Vooral wanneer Bommel zelf helemaal opgewekt is en bij Juffrouw Toddel langsgaat. BRILJANT!
Groeten!

Goh, wat zal jij dan genoten hebben van de speciale Toonder aflevering in die stripdocuserie die de VPRO uitzond.

Een musical hoeft voor jou dus niet zo nodig. Kan ik me voorstellen. Terecht merk je op dat het voor de kleintjes een leuke kennismaking kan zijn. Mijn zoon genoot destijds enorm van de Nijntje musical waar ik ooit met hem heenging. Zou hij nu (8) alweer te oud voor zijn overigens. 🙂

Ja, ik vond dat inderdaad een leuke aflevering.

Musicals daar heb ik sowieso een broertje dood aan. Ik vind zo’n Spider-Man The Musical ook verschrikkelijk. Daarbij denk ik echt: waarom doe je zoiets in godsnaam? Nou ja, om kaartjes te verkopen natuurlijk, Maar eigenlijk mag het gewoon niet. Slechte karma. Kinderen ervaren dat inderdaad anders zo’n musical.

Bestaat dat, een Spidermanmusical? Wat afschuwelijk! Ik moet er niet aan denken.
Maar goed, ieder zijn ding. En voor zo’n Bommelmusical zijn vast ook liefhebbers te vinden, anders zouden ze het niet doen. Zo lang ik er niet heen hoef vind ik het best.

Het is wel leuk dat er weer extra uitgaven komen. Dat is altijd goed.

En dat Bommelweekend eind mei zou wel eens heel erg leuk kunnen zijn.
Misschien zie ik je daar wel. (ik denk niet dat ik je zou herkennen, maar toch een leuk idee)

Ik moet toegeven dat het inderdaad meer een show lijkt om kassen en zakken te vullen. Maar net als Spiderman durf ik niet over de Batman musical te oordelen, zolang ik het (nog) niet gezien heb. Al moet ik toegeven dat ik de tracks van de soundtrack van de Spiderman musical niet slecht vind. Maar ben dan ook een U2-fan.

Ik koop zelfs wel eens slechte strips om voorbeelden te hebben van hoe het bijvoorbeeld NIET moet. (Sorry dat ik een klein beetje afwijk van het hoofdonderwerp). Zo kocht ik ook laatst voor een paar dollar The 9/11 Report: A Graphic Adaptation. Ik wist van tevoren dat dit NIET goed kon zijn, en ik moet nog steeds een keer een afzeikrecensie schrijven. Typisch Amerikaans, en er wordt ontzettend goed duidelijk gemaakt wie de schurken zijn. Aziaten en Afghanen worden duidelijk met een boeventronie neergezet. President Karzai ziet eruit als een clown, en het is dat we weten dat Colin Powell Afro-Amerikaans is maar uit de illustratie zou je het bijna niet kunnen halen.

Nu ben ik niet echt van de superhelden, maar om echt een keer overtuigt te raken dat een superheldenmusical een slecht idee is, zou ik bijna de show willen bezoeken. Helaas is de prijs van een kaartje niet te vergelijken met een paar dollar voor een slecht stripboek.

Ik heb jaren geleden de Trullenhoedster gezien in musicaluitvoering. Maar toen was ik ook iets van 10 jaar. Ja toen was het vermakelijk, maar ik vond het toen al een slecht idee. Overigens door hetzelfde balletgezelschap uitgevoerd.

Een tijd geleden zag ik een impressie van de Spidey-musical van 10 minuten. Dat was echt erg en overtuigend genoeg. Je kunt je kaartje besparen.

Het kan inderdaad geen kwaad om afentoe voorbeelden te zien van hoe het niet moet, maar als je geld moet besparen zou ik toch vooral strips kopen die op voorhand goed lijken 🙂

Reacties zijn gesloten.