Peter Pontiac wint Marten Toonderprijs 2011

Peter Pontiac (1951) krijgt dit jaar de Marten Toonderprijs, een oeuvreprijs die wordt uitgereikt aan een stripmaker die een bijzondere bijdrage heeft geleverd aan het beeldverhaal.

Pontiac heeft met Kraut de beste Nederlandse graphic novel getekend én geschreven. Zijn werk is vernieuwend. Hij heeft iets aan de Nederlandse strip toegevoegd wat er nog niet was: een combinatie van schrijver- met kunstenaarschap – laat de jury via een persbericht weten.

Foto: Marco Bakker

Pontiac begon in undergroundbladen in Nederland en in Spanje en Amerika, zoals Modern Papier en Tante Leny Presenteert. In het blad Gummi publiceerde hij autobiografisch getinte strips over zijn drugsverslaving.

De prijs wordt uitgereikt tijdens Stripfestival Breda in september dit jaar. Behalve een geldbedrag van 25.000 euro hoort bij de prijs een overzichtstentoonstelling in het Graphic Design museum Breda. De tentoonstelling opent op 9 september, de dag van de prijsuitreiking, en duurt tot 27 november 2011.

De jury bestond uit Robbert Ammerlaan, directeur van de Bezige Bij, Emily Ansenk, directeur van de Kunsthal in Rotterdam en René Windig, tekenaar van Heinz. Voorzitter van de jury was Lex ter Braak, directeur van het van het Fonds voor beeldende kunsten, vormgeving en bouwkunst (Fonds BKVB). Dit fonds heeft de prijs ook in het leven geroepen. Vorig jaar werd deze uitgereikt aan Jan Kruis.

Ik sprak Peter net aan de telefoon voor een kort artikel in het Parool morgen. Later dus meer over dit heugelijke nieuws.

Tags: , , ,

3 Responses to “Peter Pontiac wint Marten Toonderprijs 2011”

  1. Jeroen Mirck says:

    Mooie laureaat. Ik ben benieuwd naar je Parool-artikel.

  2. […] 2009 October 2009 January 2009 Recente artikelenPontiac krijgt ‘De Marten’Peter Pontiac wint Marten Toonderprijs 2011Zwagerman over kunst: Alles is gekleurdVideo: 30 aprilSeks met de Majesteit Michaels […]

  3. […] brief aan zijn vader, die fout was in de oorlog. Op 9 september ontvangt Pontiac de prestigieuze Marten Toonderprijs 2011, met name dankzij dat meesterwerk: […]