Categorieën
Mike's notities

Als ik toch eens rijk was… 2

Als ik ooit 10 of 20 miljoen zou winnen, zou ik het natuurlijk niet alleen bij earth hopping en strips lezen houden. Hoewel ik dat wel lang vol kan houden, want op dit moment zit ik het liefste met mijn neus in gedrukt papier.

Op mijn eerste blogpost over fantaseren over het winnen van 10 miljoen kreeg ik interessante  reacties. Marco Raaphorst wijst er in zijn comment terecht op dat veel geld hebben je vrij maakt om de projecten te doen die je zou willen. Een thema waar ik in een latere blogpost graag op terugkom.

Peter de Kock zou een deel van het geld besteden aan een kunstenaarsproject over menselijkheid. Hij heeft daar interessante ideeën over die je op zijn blog kunt lezen.

Elsbeth snijdt in haar reactie een interessant punt aan, dat je als zzp’er moeilijk een huis kunt kopen. En als je partner ook zzp’er is, kun je het al helemaal vergeten.

Jooper zou zelfs een heel Grieks eiland kopen om op te wonen. Mocht ik 10 miljoen winnen, dan zou ik zeker moeten verhuizen omdat mijn inkomen dan in een klap te hoog is voor mijn huidige huurwoning. (Zelfs voor Amsterdamse begrippen.) Maar waar te vestigen? Ergens in Amsterdam ligt voor de hand, want daar woon ik nu ook en ik vind het een fijne stad om te wonen. Maar in principe zou een leuk appartementje in New York ook niet verkeerd klinken. Als Grunberg het kan waarom ik dan niet?

Het is alweer 15 jaar geleden dat ik in Amerika woonde. Toen in Berkeley, vlakbij San Francisco. Nu zou een tijdje wonen aan de oostkust fantastisch zijn. New York is zo’n stad waar ik meteen verliefd op wordt. Als je er op vakantie gaat, leer je de stad nooit echt kennen. Dat gebeurt mijns inziens pas als je er een tijdje woont. Als je er een dagelijkse routine opbouwt. Als je er mensen kent. Als je je eigen stamcafé hebt en op een vaste plek dagelijks je koffie haalt. Dan woon je er pas écht.

Natuurlijk went alles, dus wordt het wonen in een nieuwe stad uiteindelijk gewoon.
Hoe zou een leven in New York eruit zien? De eerste paar weken zou ik vooral besteden aan het verkennen van de stad, dus flink de toerist uithangen. Het Vrijheidsbeeld bezoeken, een showtje op Broadway, rondhangen in Central Park, de bibliotheek, musea. Eigenlijk al die dingen doen die ik twee jaar geleden ook deed toen ik er op vakantie was.

Het lijkt me heerlijk om ’s ochtends rustig de deur uit te lopen en in een leuk tentje om de hoek te ontbijten en de krant te lezen. Of een strip. Met een verse bak koffie onder mijn neus uit het raam te staren, het venster op het filmische decor van een straat in New York. Want zo voelt het als je op plekken bent die vaak in films voorkomen: alsof je het witte doek bent ingestapt. Iedereen die op straat loopt is figurant of acteur in de film die jij voor je ziet. En zelf ben je een figurant in de films van anderen.

Ach, met 10 miljoen zou een tweede appartement in Amsterdam ook nog wel kunnen. Dan heb je the best of both worlds. Is ook handig voor mijn freelance contacten, want ook al hoef ik niet meer te werken, ik zou nog steeds artikelen blijven schrijven, denk ik. Ik schrijf omdat ik dat moet, omdat ik dat wil. Ik zou niet zonder kunnen.

Maar, zoals ook Raaphorst in zijn comment aangaf: je bent dan wel vrij om de projecten te doen die je wilt doen. Als freelancer neem je immers ook wel eens klussen aan omdat je geld moet verdienen.

Een nieuw huis zo sowieso prettig zijn als ik genoeg geld zou hebben om alle strips te kopen die ik zou willen lezen. Er zou namelijk flink wat kastruimte bij moeten om al dat papier in te bewaren…..

Zou jij verhuizen als je 10 miljoen zou winnen? Wat zou je ideale plek zijn? Hoe ziet je ideale huis eruit?

Wordt volgende week maandag vervolgd, tenzij er belangrijk stripnieuws te melden is die dag.

Door Michael Minneboo

Michael Minneboo is een freelance journalist gespecialiseerd in popcultuur, fancultuur, strips, film, online media en beeldcultuur. Hij schrijft over onder andere comics, Nederlandse strips & animatie en interviewt makers uit binnen- en buitenland. Daarnaast geeft hij lezingen en adviseert hij particulieren en bedrijven over bloggen.

9 reacties op “Als ik toch eens rijk was… 2”

ik wil me ergens veilig voelen. in een rustige en prettige buurt. het huis moet als een jas passen. een huis is het allerbelangrijkste denk ik, zonder dak boven je hoofd …

maar ik hoef niet tien kamers, ruimte e.d nooit gewild. het gaat mij om het gevoel. ook de woonplaats zegt dan erg veel. maar een tweede huis in spanje of portugal zou ik ook niet verkeerd vinden. of een tweede appartement in Parijs. 🙂

Ik zou een niet al te groot pakhuis nemen (op heuvel met uitzicht op stad) naast een datacenter (van Google) waar een dikke vette glasvezelkabel met 1TB per seconde internet in en uit het huis laat stromen. Annex muziek en video studio om zo 100% mij aan het bloggen te weiden. En de rest van het geld gaat naar kinderen die het nodig hebben.

Picture this:

Een groot natuurgebied (bos, vlak aan zee) met een aantal ruime blokhut-achtige gebouwen (dat staat zo natuurlijk) die van binnen allemaal compleet anders zijn ingericht, elke blokhut zijn eigen sfeer en toepassing zoals muziek maken, films kijken, koken en eten, wonen, feesten vieren, relaxen, spelen. De blokhutten zijn met ondergrondse tunnels met elkaar verbonden. Door die tunnels kun je hardlopen, fietsen, rolschaatsen en zo. Handig voor als het regent en stormt.

Ha, fantastich, Peter! Ik wil als ik een jaar of 50 ben wel in een blokhut aan een meer gaan wonen. Ik schrijf me alvast in in je fantasie. Al moeten die tunnels natuurlijk wel milieuvriendelijk gegraven worden.

Er komt ook een gastenblokhut @Michael. Als je wilt kun je daar logeren als je uit New York even in Nederland bent. Als je van te voren even laat weten dat je komt, zorg ik dat er een stapel strips voor je klaar ligt die je natuurlijk nog niet gelezen hebt (de kans daarop is klein, ik weet het, maar in een droom kan alles).

hoewel geld niet gelukkig maakt hangt voor heel veel mensen daar alles van af. alle keuzes die ze maken in hun leven maken ze op basis van geld.

geld is handig voor wat praktische zaken en dat kan heel aangenaam zijn. een lekkere woning bijvoorbeeld. maar verders… bij mooi weer hebben we hier het strand of een terras.

Ik woon voor Nederlandse begrippen redelijk ideaal, dus m’n appartement zou ik niet wegdoen. Je moet voor de dagen in Nederland toch een plek hebben om te slapen. Maar een wit huisje op een warm eiland, vanuit je achtertuin zo de zee in springen en met je voeten in het water een boek lezen, heerlijk lijkt me dat. Weg met die Nederlandse stress!

Reacties zijn gesloten.