Categorieën
Mike's notities

Als ik toch eens rijk was…

Je hoort wel eens dat winnaars van grote geldprijzen helemaal niet gelukkig worden van het geld. Daar zou ik niet zo snel last van hebben. Ik weet in ieder geval precies wat ik zou doen als ik ooit de loterij zou winnen.

Recent konden we in het huis even niet het meest recente lot vinden en werd het moment van de uitslag dus even uitgesteld. Niet dat ik verwachtte dat we ook maar een stuiver binnen hadden gehaald. Daarbij moet ik zeggen dat ik helemaal niet met de staatsloterij meedoe: mijn vriendin heeft een jaarabonnement. De kans dat je wint is immers kleiner dan drie keer door de bliksem geraakt worden. Of zoiets.

Toch is het soms wel fijn om even weg te dromen bij het idee dat je opeens 10 miljoen op je rekening bijgeschreven krijgt. Wat zou ik ermee doen?

Earth hopping
Allereerst zou ik mijn plan earth hopping uitvoeren. (Ik schreef daar hier al eerder over naar aanleiding van de film Up in the air.)
Het idee is simpel: een bepaalde periode zou ik naar locaties willen vliegen wanneer het mij uitkwam. Bijvoorbeeld: vanmorgen werd ik wakker in Londen waar ik gisteravond een concert heb bijgewoond. Zo meteen neem ik het vliegtuig naar New York om een expositie te bezoeken en een paar stripwinkels leeg te kopen. En als ik een paar dagen heb rondgehangen in de verschillende koffiebars van Manhattan, geslenterd heb in Central Park en strips heb ingeslagen bij Forbidden Planet en Midtown Comics, besluit ik om naar San Francisco te vliegen om wat familie te bezoeken.

Gaan en staan waar je wilt, ’s ochtends wakker worden in Parijs en ’s avonds je ogen sluiten in Sydney. En ondertussen verblijven in de fijnste hotels die de wereld te bieden heeft. Los zijn van locatie, tijdzones overstijgend, constant onderweg. Dat is Earth Hopping en tamelijk onbetaalbaar. Maar niet als je 10 of 20 miljoen euro op zak hebt.

Uiteraard hou ik een blog bij van mijn belevenissen boven de tijdzones en worden de posts uiteindelijk gebundeld in een boek.

Werk om te leven…
Wat veel geld hebben vooral mogelijk maakt is dat je niet meer HOEFT te werken. Dat je niet meer iedere dag je bed uit moet komen om jezelf in het openbaar vervoer te slepen om ergens op een kantoor of waar dan ook aan de slag moet. Tijd is een kostbaar goed, je hebt er namelijk niet oneindig veel van. Als je in de kracht van je leven bent moet je werken voor je pensioen later – wat dat tegen die tijd dan ook nog waard mag zijn. En als je dan eindelijk tijd hebt om van je leven te genieten, ben je oud en versleten.

Er zit iets heel erg scheefs in die manier van leven. Ik zou het liever omdraaien: nu met pensioen en ervan genieten en later hard aan de slag. Of dus de loterij winnen en zelf bepalen of ik werk of niet. Want het credo ’tijd is geld’, geldt natuurlijk nog steeds. Als je niet hoeft te werken, heb je tijd. Tijd om van alles te doen wat je wilt.

Wat ik vooral heb geleerd van de afgelopen twee weken vakantie, is dat heel goed de dag door kan komen met strips lezen op de bank en het drinken van kopjes koffie. Veel kwam ik niet buiten – op een uitstapje naar Maastricht en wat bezoek hier en daar na. Ik reisde in mijn hoofd. Ook een soort van earth hopping, maar dan anders. En je hoeft er niet eens de deur voor uit. Als moet je het wel zonder de luxe van eersteklas hotels stellen.

Er is nog zoveel dat ik wil lezen, verhalen en ideeën die ik tot me wil nemen – meer dan waar ik tot aan mijn dood tijd voor heb. Die 10 miljoen zouden dus goed van pas komen. Helaas vonden we het verdwaalde staatslot redelijk snel en moesten we inderdaad concluderen dat het geen winnend lot was.

Wat zou jij doen met 10 miljoen?

Wordt volgende week maandag vervolgd, tenzij er belangrijk stripnieuws te melden is die dag.

Door Michael Minneboo

Michael Minneboo is een freelance journalist gespecialiseerd in popcultuur, fancultuur, strips, film, online media en beeldcultuur. Hij schrijft over onder andere comics, Nederlandse strips & animatie en interviewt makers uit binnen- en buitenland. Daarnaast geeft hij lezingen en adviseert hij particulieren en bedrijven over bloggen.

16 reacties op “Als ik toch eens rijk was…”

Eerst een grote woonboerderij met genoeg atelierruimte kopen. Dan voldoende geld opzij zetten om voorlopig te kunnen rentenieren, een jaar mijn neus achterna net als jij en dan zorgen dat ik zolang mogelijk voor mezelf en mijn geliefden kan zorgen op die boerderij met een moestuin, wat kippen, wat klein vee. Verder zie ik wel….. Keep on dreaming 🙂

Aha, vandaar dat het de laatste tijd zo rustig was aan het Minneboo-front! Welkom terug in de gehaaste wereld!

Ik kan me wel redelijk vinden in jouw verhaal. Een grote bak met geld betekent inderdaad dat je niet meer het loonslavenbestaan hoeft te leiden. Helemaal niet meer werken lijkt me niks: er zijn altijd nog wel boeken of columns te schrijven. Het geld geeft je de kans om van je hobby écht je werk te maken. Of van je werk je hobby.

dat world hopping spreekt me ook erg aan, veel meer dan een wereldreis. Ik kom namelijk graag thuis, en permanent onderweg zijn lijkt me juist heel eenzaam. Maar even op en neer vliegen naar een bestemming waar je graag even heen wilt: heerlijk!

Overigens zou ik op de plekken die ik dan het meest bezoek ook gewoon een pied a terre kopen. Zodat ik me daar ook lekker thuis ga voelen. Sterker nog: misschien verkas ik dan wel naar het buitenland. Ik ben toch vooral hier omdat ik hier als Nederlandstalig journalist het makkelijkst mijn geld kan verdienen…

ik kan me prima vermaken op de bank met boeken, tijdschriften en kranten, maar na een paar dagen gaat me dat echt vervelen. met tien miljoen… is mijn huiskoopprobleem opgelost. Een hypotheek krijgen als zzp’er, met een vriend die ook zzp’er is, is op zijn zachtst gezegd lastig en iig de komende jaren niet mogelijk. Dus…. dan doen we een groot huis in mooie wijk in utrecht. een appartement in New York en heel veel reizen en mijn eigen tijd indelen. Ik zal mijn droom om bestsellerauteur te worden niet opgeven. Tien miljoen betekent alleen maar dat de voorwaarden een stuk beter worden. Relaxte werkruimte…alle tijd om mijn boek af te maken…
helaas doe ik aan geen enkele loterij mee…

een droomhuis kopen en geld aan familie geven. en de rest lekker mondjesmaat opmaken. geld maakt wel degelijk gelukkig omdat het je meer vrijheid geeft, maar heel veel geld zou ik ook weer niet willen hebben …

Iik las laatst een stuk in de krant, ik zeg niet welke, maar het was bij de kapper. Dat ging over 10 gasten in een magazijn die samen 27 miljoen hadden gewonnen. 7 van de 10 zaten om 8 uur smorgens nog steeds op de heftruck. M.a.w, als meneer Minneboo die grote prijs wint, hopt ie wat rond, maar zit ie binnen 2 weken gewoon weer als een bezetene stukjes, blogjes en artikelen te schrijven over strips, films, e,d. Wedden?

2,5 miljoen zou ik aan mezelf en mijn gezin besteden. Het meest interessant zijn die andere 7,5 miljoen. Daarmee ga ik kunstenaars financieren om expressie te geven aan wat menselijkheid betekent. En al die kunstwerken op een giga expositie presenteren. En die expositie noem ik dan human upgrade in progress. Zie je het al voor je? Ik wel.

In de uitverkoop een leuk Grieks eiland kopen en om de zoveel tijd een lading vrienden in laten vliegen om gezellig bier en mojito’s te drinken, slap te ouwehoeren en muziekjes te luisteren. De dagen besteed ik luierend met m’n voeten in het water en een boek in m’n handen. Yep, ik ben lui…

Rijkdom wordt vaak geassocieerd met gierigheid en hebberigheid. Ik associeer rijkdom met het verwerven van vrijheid. Financiele onafhankelijkheid maakt dat je je eigen keuzes kunt maken.

Bij een loopbaantraject kreeg ik ooit de opdracht om – zonder beperkingen – mijn ideale leven te beschrijven. Dat ideale leven is haalbaar en realistisch. Als ik er maar het geld voor had. 🙂

het zou mij mogelijkheden bieden om projecten te doen zonder enige vorm van afhankelijkheid. ik zou vanalles verzinnen en dingen doen. ook in combinatie met reizen. een leuk project voor Parijs.

maar ergens als ik er goed over nadenk kan ik dat nu allemaal ook. veel geld heb je er niet voor nodig.

Reacties zijn gesloten.