Categorieën
Mike's notities

Ik zweef nog even

Eigenlijk had ik vandaag helemaal geen zin om te stemmen. Op wie moest ik mijn stem uitbrengen? Wie van de linkse partijen welteverstaan, want met Rutte of Wilders ga ik niet in zee. Dat zou dan zeker een zinkend schip worden.

Vanmorgen zag ik Rutte bij Goedemorgen Nederland. Hij beweerde met een serieus gezicht, zoals alleen Rutte serieus kan kijken eigenlijk, dat er maat twee keuzes zijn vandaag: kiezen voor Rutte of Cohen. Ik werd boos. Wat een onzin kraamde de leider van de VVD uit. Alsof die andere partijen niet mee tellen. Ik voelde me niet serieus genomen als kiezer. Typisch VVD.

Tijdens mijn werk zat ik nog te zweven. Wat zou het worden? Hoewel ik een paar weken geleden nog dacht aan Cohen, zag ik een paar partijpunten bij de PvdA waar ik het niet eens mee kon zijn. Bepaalde belangrijke medicijnen uit het basispakket, rekeningrijden dat natuurlijk nooit de files gaat doen verdwijnen en wederom de studiebeurs verschralen. Wel sympathiek vond ik dat de PvdA als een van de weinige partijen niet meegaat met de bezuinigingshype. Wat mij betreft willen de partijen in Den Haag veel te veel bezuinigen omdat de grote graaiers in de financiële wereld de boel verkloot hebben. Daar wil ik als burger niet voor op draaien.

Geen Cohen dus. Femke vind ik geloofwaardig, maar lang niet alle partijpunten vind ik realistisch. Niet dat je daarvan moet uitgaan natuurlijk, want welke partij kan zijn programma volledig uitvoeren in een kabinet. Niemand.

Eigenlijk krijg je nooit helemaal wat je wilt als je kiest. Het heet niet voor niets demo-cratie. Het systeem verkeert nog in de demofase. Er moet nog wat aan gesleuteld worden.

Ik weet in ieder geval wat ik wel en niet wil. Ik wil dat Balkenende met de noorderzon vertrekt. Ik wil geen Rutte als MP. Ik wil geen Wilders-kabinet. Maar goed, die optie lijkt me ook niet waarschijnlijk.

Toen ik weer thuiskwam, wist ik het nog steeds niet. Ik zweefde nog een meter of wat boven de grond. Geen verkeerde positie overigens, dan zie je meer. Op weg naar het stembureau raakte ik de grond.

Ik had besloten. Ging het stemhokje in, kleurde een vakje. Klaar. Ik voelde me opgelucht. Een last van mijn schouders. Burgerplicht gedaan en al die onzin. Gekozen op een politicus. Gaan er echt dingen ten goede veranderen? Noem me sceptisch. En dan druk ik mezelf nog voorzichtig uit.

Eerlijk gezegd zweef ik nog steeds een beetje, omdat geen enkele partij echt bij me past. Maar da’s best een fijn gevoel.

Door Michael Minneboo

Michael Minneboo is een freelance journalist gespecialiseerd in popcultuur, fancultuur, strips, film, online media en beeldcultuur. Hij schrijft over onder andere comics, Nederlandse strips & animatie en interviewt makers uit binnen- en buitenland. Daarnaast geeft hij lezingen en adviseert hij particulieren en bedrijven over bloggen.

8 reacties op “Ik zweef nog even”

nou, ik vind het goed dat je uiteindelijk toch nog hebt gestemd! ik vroeg me af of de lage opkomst te verklaren was door de zwevers, of misschien door het slechte weer, maar dat is toch geen reden om niet te stemmen? ik sta ook echt niet voor 100% achter de partij waarop ik heb gestemd… maar ik zweef toch altijd een beetje meer naar de een dan naar de ander…

Uiteindelijk gekozen voor het minst kwade. Slecht weer is geen reden om niet te stemmen. Men zegt altijd als je het niet weet dat je dan blanco moet stemmen, maar volgens mij heeft dat ook niet veel nut. Niet gaan stemmen en een lage opkomst zegt ook heel veel. Ook bij mooi weer overigens.

Ik ben benieuwd wat het gaat worden. Echt fundamentele en structurele veranderingen verwacht ik niet. Anders gezegd: ik verwacht ze eigenlijk wel maar niet door toedoen van de politiek. Politiek is naar mijn idee meer een orgaan van controle uitoefenen dan van veranderen. Ook al roepen de politici nog zo hard dat zij het echt anders willen.

Ik verwacht in ieder geval langdurige formatieperikelen. Met deze uitslag is een coalitie alleen mogelijk tussen partijen die op bepaalde punten lijnrecht tegenover elkaar staan. Of VVD, CDA en PVV zouden een meerderheid moeten krijgen en de handen ineen slaan. Dan gaan we allemaal naar de kloten.

Ik vraag me wel eens af: als we alles wat in Nederland gebeurt op 100% stellen, hoeveel procent daarvan is dan politiek? Minder dan 1%, minder dan 0,1%, minder dan 0,01% of nog minder? Ik bedoel maar: ik denk dat het helpt de politiek te relativeren.

@Peter: Volgens mij is bijna alles politiek. Ik reken er voor het gemak even het ambtenarenapparaat bij. Iedere wet, iedere belasting, ieder product wat je koopt waar btw op zit, het feit dat de gezondheidszorg te wensen over laat, het feit dat het onderwijs in de afgelopen jaren zo verslechterd is, iedere verdomde regel waar we ons aan dienen te houden, het feit dat er geen fatsoenlijke taxichauffeur meer in Amsterdam te vinden is, of dat de hele wereld geprivatiseerd is – het is allemaal door Den Haag bepaald. Ik denk dus dat het percentage veel hoger ligt.

In direct contact met je vrienden en geliefden speelt politiek natuurlijk maar een kleine tot geen rol. Maar in de wereld waarin we leven speelt de ambtenarij (en het woord ‘naar’ van narigheid zit er niet voor niets in) een grotere rol dan jij en ik zouden willen.

Wat interessant Michael. Als je er zo naar kijkt kan ik me voorstellen dat er veel politiek om je heen is. Voor mij is politiek gewoon de bezigheid van een kleine groep mensen die dankzij de media wat ze doen weten uit te vergroten en op te blazen tot gigantische proporties. Als ik een product koop denk ik niet aan de BTW maar denk ik aan welk lekker gerecht ik ermee kan koken en waar ik dan weer samen met anderen van kan genieten. Bij mij geen politiek op mijn bord of aan tafel 🙂

@Jooper: Helemaal mee eens. Ik vermoed overigens wel dat als de PVV in het kabinet terechtkomt we weer LPF toestanden zullen krijgen. Over een halfjaar weer naar de stembus dus.

Reacties zijn gesloten.