Categorieƫn
Mike's notities

Rusthuis voor oude koeien

Sommige mensen kunnen het niet laten om oude koeien uit de sloot te halen. Vooral online komt dat nog wel eens voor. Dat heeft alles met de aard van het beestje te maken. Soms is het echter heel goed om je te ontfermen over oude koeien, zoals boer Bert Hollander die een rusthuis voor Berta’s op leeftijd heeft.

Ik ontbijt met de televisie aan. Ik ben een nieuwsjunk en kijk graag bij mijn pindakaas naar het journaal. In het weekend grijp je in Nederland dan wel eens mis, want men gaat ervan uit dat je op zondag liever de Heer toezingt (die daarom niet voor niets oordopjes heeft uitgevonden natuurlijk) of dat je kindertelevisie kijkt. De KRO herhaalde van morgen een aflevering van het programma De Wandeling, waarin Hella van der Wijst een eindje oploopt met iemand en die het hemd van het lijf vraagt. Grote levensvragen, dat soort dingen.

Bert Hollander en koe. Bron: KRO.

Vanmorgen liep ze over het weiland van boer Bert Hollander, die het koeienrusthuis runt waar hij oude koeien verzorgt. Hollander was ooit geluidsman voor The Cure on tour, maar zei de muziekwereld vaarwel toen liefde voor het boerenleven alsnog toesloeg.

Bert kwam op mij over als een lekker nuchtere boer. Iemand die met hart voor het dier. Een genieter van de rust die zelf geen woord te veel zegt.

Hij hoopt met zijn rusthuis vooral ook te laten zien dat koeien sociale beesten zijn en niet alleen het lapje vlees op je bord of wandelende melkproducenten. Nou ja, wandelend… in de bio-industrie kan menig koe haar kont niet keren natuurlijk. Fijn dat ze bij Bert wel een hele weide hebben om samen te ravotten. Het rusthuis is populair. Zoals alles in Nederland is er een wachtlijst.

Koeien die niet meer productief zijn hebben het recht op een onbezorgde oude dag. Dat is het motto van stichting de Leemweg. De stichting adopteert en verzorgt koeien uit heel Nederland, om te voorkomen dat deze worden geslacht of nog verder worden uitgemolken door de bio-industrie.

Ik vond het een ontroerende uitzending. Fijn om te zien dat iemand gedreven door zijn passie zoiets moois weet op te zetten. Goed om te ervaren dat de tele-visie soms inderdaad als venster kan dienen om interessante zaken uit de wereld te laten zien.

De Wandeling met de koeien van Bert was een vrolijk stemmend begin van deze (Zon)dag. Nee, ik ben niet meteen vegetariƫr geworden. Maar misschien moet ik ook maar een koe adopteren.

Bekijk hier de uitzending.

Door Michael Minneboo

Michael Minneboo is een freelance journalist gespecialiseerd in popcultuur, fancultuur, strips, film, online media en beeldcultuur. Hij schrijft over onder andere comics, Nederlandse strips & animatie en interviewt makers uit binnen- en buitenland. Daarnaast geeft hij lezingen en adviseert hij particulieren en bedrijven over bloggen.

5 reacties op “Rusthuis voor oude koeien”

Hallo Michael,
Ik heb de uitzending ook gezien vanmorgen en was net als jij ontroerd. Heel bijzonder om te zien.
Al googelend naar het rusthuis zag ik dat jij er al een stukje over geschreven had, ook apart want zo vaak zit ik niet meer achter mijn computer en al helemaal niet op een weblog, maar hier was ik toch wel erg nieuwsgierig naar. Goed dat je er aandacht voor vraagt via jouw site.
groeten, Sophie

Dag Sophie,
Bedankt voor je reactie. Leuk om te horen dat anderen ook onder de indruk zijn van de uitzending. Ik hoop dat het boer Bert nieuwe sponsors oplevert.
Groeten,
Mike

Laatst hoorde ik in Friesland iemand zeggen dat koeien tegenwoordig niet ouder meer worden dan vier jaar. Dus waarschijnlijk zit dat rusthuis er voor de meeste koeien niet in.

Geldt die uitspraak voor koeien uit de bio-industrie of bepaalde melkkoeien? Ik zit er zelf niet zo heel erg in, moet ik je zeggen.

Er kunnen sowieso niet heel veel koeien bij Bert terecht, daarvoor heeft hij de ruimte niet. Hij sprak in De Wandeling ook over een wachtlijst.

Reacties zijn gesloten.