Categorieën
Bloggen Strips

Ziekehond RIP?

Bladerend door het boekje Ziekehond, volume 1, kan ik een schaterlach niet onderdrukken. Ik heb alle ongein al een keer voorbij zien komen op de site, maar het merendeel heeft nog niets aan kracht ingeboed. Waar de grap te flauw voor woorden is, zorgt de illustratie alsnog voor het gewenste effect.
Paul Stellingwerf is het ‘brein’ – als je het zo kunt noemen – achter Ziekehond.nl. Laatst had de stripmaker het allerlaatste exemplaar voor me klaar liggen. Mét gesigneerde tekening op het schutblad. Het boekje, dat ergens in 2008 verscheen, is een bundeling van de beste cartoons van ruim twee jaar Ziekehond.nl. En een waardig afscheid zo blijkt, want de site is sinds Halloween 2008 niet meer van een update voorzien. Stellingwerf is bezig met andere stripprojecten.

Tekening: Paul Stellingwerf, gereproduceerd met toestemming van de auteur.
Want pas op: hij heeft rechten gestudeerd!

In de vroege dagen van de site schreef ik een recensie over de cartoons. Hier een stukje daarvan:

De cartoons schipperen in de regel tussen het melige en het onsmakelijke. Zeke heeft een voorkeur voor vieze grappen en afgerukte ledematen. Enige seksuele frustratie lijkt als ruis altijd op de achtergrond aanwezig. Door de cartooneske stijl worden de strips echter nergens wrang. Ook gaat de tekenaar nooit te ver. Tekst en beeld vormen samen de grap, al roept de tekenstijl al vaak een glimlach op.De strips zijn getekend in een vloeiende stijl met een zelfverzekerde lijn. Deze vrolijke cartoonstijl sluit goed aan bij de verbeelde inhoud en is door de ronde lijnen goed van een beeldscherm af te lezen. Niet geheel onbelangrijk voor een webcomic. De consequente hand van de tekenaar biedt enig houvast in de wisselende thematiek, waarin geen vaste personages terugkomen. Het is iedere week weer verrassend wie er nu weer op de hak genomen gaat worden.

Nou ja, de gehele recensie is hier te lezen. Ziekehond, volume 1 zal een eervolle plek krijgen op de boekenplank. En mocht de site nooit meer ververst worden: Rest In Peace, ZiekeHond!
Lees ook:

Door Michael Minneboo

Michael Minneboo is een freelance journalist gespecialiseerd in popcultuur, fancultuur, strips, film, online media en beeldcultuur. Hij schrijft over onder andere comics, Nederlandse strips & animatie en interviewt makers uit binnen- en buitenland. Daarnaast geeft hij lezingen en adviseert hij particulieren en bedrijven over bloggen.

Één reactie op “Ziekehond RIP?”

[…] Berichtte ik laatst nog dat het gedaan was met de website Ziekehond.nl omdat Paul Stellingwerf wel wat beters te doen had dan tweewekelijks een cartoon online te zetten, nu ziet het ernaar uit dat er toch nog leven zit in die oude hond.Recent verraste Stellingwerf zijn vrienden, vijanden en fans (want ja, die schijnt hij ook te hebben) met een maar liefst twee cartoons. Hopelijk mogen we binnenkort meer verwachten van Ziekehond. […]

Reacties zijn gesloten.