Categorie├źn
Film

Dick Maas boos op het Filmfonds

Hoewel de gemoedstoestand van de Nederlandse filmmaker Dick Maas me over het algemeen koud laat, wilde ik toch graag het net binnengekomen nieuwsbericht met je delen. Regisseur Dick Maas en producent Tom de Mol weigeren acte de presence te geven bij de uitreiking van de ‘Stimulans Voor Succes Prijs’, voor hun film Moordwijven, uit onvrede met het huidige beleid van het Filmfonds. Dick Maas: ‘We weigeren mee te doen aan een poppenkast ter meerdere glorie van het Filmfonds, terwijl we op hetzelfde moment verwikkeld zijn in rechtzaken en beroepsprocedures tegen datzelfde fonds.’Wat blijkt: volgens producent Tom de Mol zijn bepaalde filmprojecten van hem en Maas door het Filmfonds afgewezen op ‘onheuse gronden’. Hij meldt dat de twee nieuwe speelfilms van Dick Maas, Sint, een actie-thriller over een moordende Sinterklaas en De Rekening, een psychologische thriller met Pierre Bokma en Gijs Scholten van Aschat, dreigen te stranden door het zwalkende beleid van het filmfonds. Maas: ‘We voldoen aan alle regels en toch krijgen we niet de noodzakelijke bijdrage voor Sint. We worden gedwongen weer naar de rechter te stappen. Het is allemaal zonde van de tijd en energie.’Naar verluidt werd Moordwijven drie keer afgewezen voor subsidie. Het Filmfonds tastte pas in de buidel na een aangespannen beroepsprocedure.Rechterlijk bevel
Opmerkelijk is het volgende citaat uit het persbericht: Tom de Mol: ‘Bestuur en directie passen regels volkomen willekeurig toe en onze projecten worden steevast op onheuse gronden afgewezen. Ook de Stimulans Prijs vond pas doorgang nadat we een advocaat hadden ingeschakeld.’ Dus als ik het goed begrijp hebben de heren een procedure aangespannen om deze prijs te krijgen vanwege het succes van de film Moordwijven en nu weigeren ze de prijs tijdens het feestje aan te nemen. Ik zeg: interessante pr-truc. Want helemaal weigeren doen ze deze prijs waar 75.0000 euro aan verbonden is, niet. Ze zullen het Fonds verzoeken de prijs op te sturen. Maas: ‘We zijn wel boos, maar niet gek.’ De ‘Stimulans Voor Succes Prijs’, wordt 12 Januari uitgereikt tijdens de Nieuwjaarsborrel van het Nederlands Fonds voor de Film.
Tot slot
Niet iedereen mag zomaar financiering voor zijn filmproject aanvragen. Daar bestaan bij het Fonds allerlei regels voor. Op de site van het Filmfonds staat dat ‘Aanvragen worden beoordeeld door deskundigen. Voor iedere filmcategorie is een aparte commissie. De staat van dienst van de makers, de kwaliteit van het scenario, en de vertoningsvooruitzichten zijn de belangrijkste criteria. Het Fonds wil een zo groot mogelijke verscheidenheid aan filmsoorten en -genres stimuleren.’
Zou het misschien kunnen dat, ondanks het feit dat de films van Dick Maas succesvol zijn wat betreft het bioscoopbezoek, de deskundigen van het Filmfonds de kwaliteit van zijn scripts onder de maat vinden en daarom geen subsidie toekennen?

Door Michael Minneboo

Michael Minneboo is een freelance journalist gespecialiseerd in popcultuur, fancultuur, strips, film, online media en beeldcultuur. Hij schrijft over onder andere comics, Nederlandse strips & animatie en interviewt makers uit binnen- en buitenland. Daarnaast geeft hij lezingen en adviseert hij particulieren en bedrijven over bloggen.