Categorieën
Strips

Stripdagen Haarlem 2008: Voorpret

Op 6, 7 en 8 juni 2008 wordt de eerstvolgende editie van de Stripdagen Haarlem georganiseerd in Haarlem en omgeving. Op circa 50 locaties zijn op 6-8 juni 2008 weer tentoonstellingen, beurzen, optredens, lezingen en allerlei andere activiteiten rond strips, popcultuur, beeldende kunst en gerelateerde zaken. Wat mij betreft biedt het programma dit jaar veel interessant stripplezier. Ik bezoek de Stripdagen Haarlem (die tweejaarlijks plaatsvinden) al jaren met veel plezier. De vorige editie was ik daar als een van de juryleden van de Clickies – de originele prijs voor webcomics die inmiddels zo goed als ten grave is gedragen. Dit jaar ben ik er onder andere in de functie als journalist en natuurlijk als pr-hoer voor stripcollectief Nieuw Gehoer. Uiteindelijk ben ik dat weekend vooral in Haarlem voor de lol. Want dat is wat mij betreft toch de kernwaarde van een stripbeurs: het is er vooral leuk toeven. Programma
Wat hebben de stripdagen dit jaar voor de bezoekers in petto? Check voor het volledige verhaal het programmaoverzicht op hun site. Waar ik vooral zin in heb is de documentaire Graphic Novel, van de VPRO uit 2003 over Eisner, Spiegelman, Craig Thompson en Dominique Goblet. Te zien op zaterdag 7 juni om 12.30 in de Philharmonie. Op zondag is deze om 14 uur te zien. Edith Kuyvenhoven promoot haar stripje over cavia Elp op ludieke wijze door een caviarace. Vrijdagmiddag is er een bijeenkomst over het gebruik van strips in reclames: De Creatieve Marktplaats Haarlem.Russische strips
Aangezien ik niet zo heel veel weet van strips uit Rusland, kan het geen kwaad een kijkje te nemen bij de presentatie van Dimitry Lakovlev. Lakovlev is organisator van het stripfestival van St. Petersburg, ’Boomfest’ geheten. Op uitnodiging van Stichting Beeldverhaal Nederland komt hij in boekhandel Athenaeum aan de Gedempte Oudegracht een presentatie geven over de onbekende, Russische strip. Op zaterdag 7 juni om 17.00 uur. In samenwerking met Pegasus uit Amsterdam, die relevante literatuur uit Rusland zal tonen.
Strippraatjes
Tot slot gaat journalist Jeroen Mirck op de interviewstoel zitten om stripmakers Floor de Goede, Randall C (winnaar VPRO Debuutprijs 2008), Maaike Hartjes & Mark Hendriks (Hongkong Dagboek), Len Munnik (cartoonist voor o.a. Opzij) en niemand minder dan Hanco Kolk (S1ngle, Meccano, Gilles de Geus) te interviewen. Hij schreef er een voorbeschouwing, met een de wat ongelukkig gekozen titel ‘Cartoonrellen op Stripdagen Haarlem‘, over. Vooral de interviews met Flo en met Hanco Kolk lijken me boeiende gesprekken. Kolk maakte met zijn reeks Meccano een van de meest interessante stripreeksen van de Lage Landen. En de (bijna) daily’s van Flo zijn vaak scherp en erg grappig.
En tja, dat die Smurfen 50 jaar oud zijn en een expo hebben en dat Michel Valiant ook een halve eeuw wordt dit jaar, dat geloof ik allemaal wel. Na een paar weken boodschappen doen bij de Albert Heijn kan ik geen Smurfen meer zien. Bijzondere uitgaven
Een vol programma of niet, ervaring wijst uit dat ik de eerste dag waarschijnlijk vooral bij de smallpress rondhang en lol trap met de Nieuwe Hoeren en andere collega’s. Over de Nieuwe Hoeren gesproken (let op, hier komt een schaamteloze plug:) Hallie Lama presenteert deze stripdagen maar liefst twee smallpressuitgaven: De Olijke Paling en Walhallie Boekje Drie. Die mag je natuurlijk niet laten liggen. Ook zal Zeke de Hondt een mooie uitgave van zijn cartoons verkopen. Menno Kooistra publiceert een mix van zijn beste werk sinds 2004 in MennoMix. En Mattt Baay brengt met zijn Bunbun-comic sex & geweld in Zuper Violence, Zuper Sex and Zuper Bunbuns en Violence, Sex and Bunbuns in
Color. Voor een voedzame stripmaaltijd moet je dus bij de stand van Nieuw Gehoer zijn.Eppo
Ook in Haarlem dit jaar zullen de mensen van stripblad Eppo aanwezig zijn op de Grote Markt en de Philharmonie om informatie te verschaffen over de nieuwe jaargang. Ja, je leest het goed: de Eppo komt terug. In 2009 zal in ieder geval een jaargang van 25 deeltjes verschijnen.In de jaren zeventig en tachtig was Eppo het grootste en meest toonaangevende stripblad van Nederland. Nu, ruim twintig jaar na het verdwijnen van Eppo, heeft uitgeverij Don Lawrence Collection het initiatief genomen om het blad geheel in haar oorspronkelijke vorm weer terug te brengen. Op dit moment zijn Henk Kuijpers (Franka), Martin Lodewijk (Agent 327), Carry Brugman (De Partners) en Romano Molenaar en Jorg de Vos (Storm) druk bezig om deze nieuwe verhalen te schrijven en tekenen. Verder hebben Dick Matena, Jean-Marc van Tol, Gerard Leever, Hans van Oudenaarde, Mark Retera, Toon van Driel, Minck Oosterveer, Uco Egmond, Robert van der Kroft, Willem Ritstier, Pieter Hogenbirk en Eric Heuvel zich ook al aan het blad verbonden.Anyway, zie je in Haarlem!
Lees ook:

Door Michael Minneboo

Michael Minneboo is een freelance journalist gespecialiseerd in popcultuur, fancultuur, strips, film, online media en beeldcultuur. Hij schrijft over onder andere comics, Nederlandse strips & animatie en interviewt makers uit binnen- en buitenland. Daarnaast geeft hij lezingen en adviseert hij particulieren en bedrijven over bloggen.

4 reacties op “Stripdagen Haarlem 2008: Voorpret”

@Mike: De cartoonrellen uit mijn blogtitel zijn inderdaad wat verwarrend, al zal het thema van cartooncensuur zeker ter sprake komen in de meeste gesprekken. Zelf kijk ik ook uit naar de gesprekken. Entree (van de kleine zaal in Philharmonie) is gratis, dus komt allen!

@Jeroen: Vraag Flo meteen even waar hij allemaal mee bezig is tegenwoordig. Hij heeft het schijnbaar zó druk met tekenwerk dat hij bijna geen tijd meer heeft voor zijn (bijna) daily’s.

Reacties zijn gesloten.