Categorieën
Boeken Mike's notities

Column: Niet langer gewenst

De bibliotheek om de hoek. Vroeger kwam ik er geregeld. Boeken lenen, cd’s huren, research voor een artikel doen. De lokale bibliotheek heeft een bescheiden maar voedzame collectie boeken over film, waar ik jarenlang dankbaar gebruik van maakte. Toch was de liefde voor de bibliotheek op een gegeven moment op.

Steeds vaker was dat ene boek dat ik graag wilde lenen er niet. En de wachtlijst was lang. Langer dan mijn ongeduld toeliet. Terwijl ik daarom steeds minder in de bieb kwam, ging ik vaker bij de boekwinkel langs. Al die boeken lagen daar gewoon klaar om gekocht te worden. Niks wachtlijsten. En schone, ongelezen exemplaren. Laten we eerlijk zijn: biebboeken kunnen behoorlijk smerig worden van alle handen, hoestende monden en koffiespetters die de lezer over de bladzijden heen stort.

Ik Jan Cremer Derde Boek
Dure hobby trouwens, dat boeken kopen. Laatst nog twintig euro neergeteld voor het derde deel van Ik Jan Cremer. Maar goed, dan krijg je ook meteen ruim vijfhonderd bladzijden vol met woorden. Koopje dus. Volgens mij had het werkje gezien de omvang beter Ik Jan Cremer Derde, Vierde en Vijfde Boek kunnen heten.

Ik Jan Cremer Derde Boek.

Boeken kopen levert, naast de kosten, nog een dilemma op: waar laat je al die dikke boeken? Wie op die manier zijn leeshonger vaak stilt, krijgt uitpuilende boekenkasten. Of bezoekt regelmatig de tweedehands winkel om de gelezen exemplaren van de hand te doen. Wat ik overigens niet doe, want ik kan moeilijk afscheid nemen van boeken. Een boek uit de bibliotheek, daar heb je na het lezen geen last meer van. Terugbrengen en klaar. Prima oplossing totdat je nog iets wil nalezen.

Terug naar de bibliotheek
Anyway, recent was ik voor het eerst sinds lange tijd weer terug in de oude vertrouwde bibliotheek – die alles behalve oud en vertrouwd was. Er liepen veel onbekenden rond, het oude personeel herkende mij niet meer en de boekenkasten stonden anders dan ik me kon herinneren. De rij computers die toegang tot het internet verschaffen voor een betaald tijdslimiet kende ik al, maar de jonge koppies die glazig naar het beeldscherm staarden waren onbekenden van mij. En ze keken naar me alsof ik hun heiligdom bezoedelde met mijn aanwezigheid.

Misschien hadden ze ook door dat ik daar helemaal niet voor de boeken of het interpret kwam. Ik kwam slechts langs om een kopietje te maken. Dit ging niet lukken, want het kopieerapparaat was defect. De boodschap was duidelijk: ik was niet meer welkom. De liefde was over, ik had de bibliotheek beledigd met mijn te lange absentie. Ik had haar verraden voor de boekwinkel en online verkopers. Ze wilde daarom niets meer van me weten. Laat staan dat ze mij ten dienst wilde zijn.

Ik vond het prima zo. Soms werkt een relatie gewoon niet. Dan moet je het boek sluiten en voorgoed wegleggen. (Ik koop wel een extra boekenkast.)

Lees ook:

Door Michael Minneboo

Michael Minneboo is een freelance journalist gespecialiseerd in popcultuur, fancultuur, strips, film, online media en beeldcultuur. Hij schrijft over onder andere comics, Nederlandse strips & animatie en interviewt makers uit binnen- en buitenland. Daarnaast geeft hij lezingen en adviseert hij particulieren en bedrijven over bloggen.

10 reacties op “Column: Niet langer gewenst”

Ik moest laatst mijn mooie oude biebpasje inruilen voor een nieuwe! : ( Dat wilde ik helemaal niet, stomme biebvrouw. Dus nu heb ik twee pasjes. Gnagna.
Ik ben ook niet zo dol op onze bieb, maar dat komt misschien doordat ze ongeveer acht boeken en een halve computer hebben. Zónder internet. (Misschien moet ik in de stad gaan wonen ofzo.)

boeken over films of muziek of jaren 50 pin ups of stripboeken mag je altijd bij mij stallen hoor. begin ik naast het weeshuis voor het afgedankte vinyl ook een weeshuis voor afgedankte boeken over films of muziek of jaren 50 pin ups of stripboeken. kleine moeite ik heb een groot huis.

ik heb overigens nog wat biebboeken staan die zo te laat waren dat ik uit schaamte niet meer durfde terug te gaan en met het schaamrood op mijn kaken de toegestuurde acceptgiro op de post deed. dit zelfde geldt voor dvd’s. er is slechts 1 videotheek in Hoorn waar ik nog naar binnen kan, omdat ik nog geen film van ze heb achtergehouden 😉

Bij mij hild het jaren geleden al op toen het lidmaatschap duurder werd dan het boek dat ik nodig had.

(kasten probleem ken ik ook trouwens, ook al ligt het bij mij vooral door de eeuwig uitbrijdende collectie graphic novels.)

@Frommel: Boeken over films en strips hou ik liever zelf, maar bedankt voor het aanbod. 🙂

@Mattt: Bij mij wordt de plankruimte inderdaad ook ingenomen door graphic novels, boeken, cd’s en dvd’s. The usual suspects dus… Er worden gewoon te veel goede strips uitgebracht.

@ Mike, scholen?! Daar geloof ik niks van. Volgens mij heeft de Grote Stad scholen allang afgeschaft. Wij op het platteland lopen gewoon hopeloos achter…

De bieb is een prachtig instituut waar je leert dat sommige dingen het kopen waard zijn..

Je hebt het dus gewoon begrepen!!

Ik ben trots op je!

Reacties zijn gesloten.