Categorieën
Film Strips

Filmzomer 2008: The Dark Knight

Hoe zonnig het ook mag worden deze zomer, in juli duikt deze stripliefhebber de bioscoop in voor wat verkoeling en een spannend nieuw avontuur van Batman: The Dark Knight.In deze tweede flick van het wonderteam Christopher Nolan en Christian Bale neemt de duistere ridder van Gotham het op tegen de Joker. Heath Ledger speelde zijn laatste rol als de hysterisch grijnzende moordenaar die er zo eng uit ziet dat zelf cliniclowns bijna betrouwbaar overkomen. Bijna. De foto’s beloven een andere Joker dan zoals Jack Nicholson deze in 1989 speelde in Tim Burtons-versie van Batman. Ik ben erg benieuwd of Ledger de performance van Jackie boy weet te overtreffen. Batman Begins
In 2005 verraste Christopher Nolan verraste vriend en vijand met zijn rauw-realistische interpretatie van de Vleerman van Gotham. Batman Begins vertelde hoe Bruce Wayne de Batman is geworden. Nolan had dus veel aandacht voor de psychologische achtergrond van het personage. In Batman Begins lag de nadruk op de ontwikkeling van een angstig jongetje dat zijn ouders heeft verloren en langzaam verandert in een volwassene die als een man-beest wraak neemt op de misdaad. Nolan wilde alles zo realistisch mogelijk hebben, hierdoor ontbeerde de film echter de comic book feel die de Burton-films wel hadden. (Voor meer over de wereld van Burton zie dit artikel.)
Jaar één
Met de cast van Batman Begins was overigens niets mis. Zowel het Bat-pak als de smoking van Bruce Wayne zaten Christian Bale als gegoten. Gary Oldman was een gouden vondst als politie-inspecteur Gordon. Hij leek als twee druppels water op de Gordon uit Year One van Frank Miller en David Mazzucchelli. Naast Return of the Dark Knight een van de strips die het karakter van Batman definitief neerzette en niet voor niets een inspiratiebron voor de recente flicks. Overigens vond scenarist David Goyer, die ook meeschreef aan de nieuwe film, naar eigen zeggen veel inspiratie in de strips van Jim Sale en Joseph Loeb. Dit dynamische stripduo maakte The Long Halloween en het vervolg Dark Victory, waarin Batman het onder andere aan de stok krijgt met het Falcone misdaadsyndicaat.Batman Begins was serieus, met hier en daar een goed getimede glimlach. Ik ben erg benieuwd hoe humor en de duistere wereld van Batman zich verhouden in het aankomende The Dark Knight. Van de Joker mag je immers enkele psychopathische grappen verwachten. Naast Ledger speelt de mooie Maggie Gyllenhaal Rachel Dawes. Katie Holmes mocht zeker niet meer van Tom met de vleerman spelen. Pech voor haar, gelukkig voor ons. Ik kijk uit naar een nieuwe dosis Maggie; gecombineerd met Bats en de Joker belooft het een opwindende voorstelling te worden. :-)Update: Lees de filmrecensie van The Dark Knight.
Meer over Maggie Gyllenhaal: Recensie Stranger than Fiction.Meer Batman.

Door Michael Minneboo

Michael Minneboo is een freelance journalist gespecialiseerd in popcultuur, fancultuur, strips, film, online media en beeldcultuur. Hij schrijft over onder andere comics, Nederlandse strips & animatie en interviewt makers uit binnen- en buitenland. Daarnaast geeft hij lezingen en adviseert hij particulieren en bedrijven over bloggen.

7 reacties op “Filmzomer 2008: The Dark Knight”

ik lees je stukje pas als ik de film gezien heb. deze ga ik namelijk toch wel kijken en tot nu toe altijd mn ogen en oren dicht gehouden bij de trailer. ok ik kom over als een totale idioot maar als ik de film kijk is alles een verrassing en daar heb ik het graag voor over.

@Mattt: Dit stukje is een vooraankondiging, waar ik vooral praat over de vorige en een beetje speculeer op de nieuwe film. Er zitten dus geen spoilers in. Ikzelf ben ook terughoudend als het gaat om info op het internet over films die ik nog niet heb gezien. Blanco de bioscoopzaal in stappen is het beste vind ik. En levert de meeste verrassingen op.

Jup inderdaad een mooie voorbeschouwing en geen spoilers. toch had ik het niet moeten lezen, nu wil ik weer 2 Batman grapic novels bestellen en ik had al lats the Killing Joke besteld. ‘gelukkig’ is year one niet te krijgen bij play en kost The Long Halloween 30 euro (en dat mooi te veel voor mij).

Leuk om te weten dat het neukerdje van Tom geruild is voor het lekker popje uit die nep Ober film, nu word ie nog leuker (:

@Mattt: Ze zijn zeker de moeite waard en waarschijnlijk binnenkort wel goedkoper. Ik moet zeggen dat ik de laatste tijd weinig Batman-verhalen heb gelezen. Wordt weer eens tijd voor een goede graphic novel over The Bat.

@Mattt: Je bedoelt de animated series uit de jaren negentig? Heb ik gezien. Ze komen binnenkort met een nieuwe reeks. Wel van een ander animatie-team. Batman: Brave and the Bold heet die, naar de gelijknamige stripserie. En deze zomer komt er een lange animatiefilm uit van The Bat: Gotham Knights. (Zie o.a> : The Batcave.

Reacties zijn gesloten.