Categorieën
Film Filmrecensie

Fantastic Mr. Fox: Simpelweg fantastisch

Het komt wel eens voor dat je dankbaar een bioscoopzaal verlaat en dan niet omdat een draak van een film eindelijk geëindigd is, maar juist omdat je een cinematografisch hoogstandje hebt ervaren dat je niet snel meer vergeet. Fantastic Mr. Fox is zo’n film en tot nu toe de leukste flick die ik op de 26ste editie van het Imagine Filmfestival zag.

Mr. Fox (met de stem van George Clooney) heeft Mrs. Fox (Meryl Streep) beloofd nooit meer kippen te stelen, maar kan de verleiding om de drie boeren Boggis, Bunce en Bean een hak te zetten niet weerstaan. Een vos verliest immers zijn haren maar nooit zijn streken en moet zijn instincten volgen, ook al heeft hij een vrouw, zoontje en een respectabele baan bij een krant. Het gevolg van zijn plagerijtjes is een klopjacht op het gezin van Mr. Fox en bijkans de hele dierengemeenschap. Gelukkig is deze vos niet voor een gat te vangen.

Eigengereid
Ik heb een zwak voor de films van Wes Anderson. The Royal Tenenbaums uit 2001, maar vooral The Life Aquatic with Steve Zissou uit 2004 vond ik fantastische films vol verbeeldingskracht en bijzondere personages. De eigengereide maar charmante Mr. Fox past dan ook prima thuis in de rij van personages die Anderson eerder op het witte doek bracht.

Anderson regisseerde voor het eerst een stop-motion animatie met poppen en maakte een van de beste animatiefilms sinds jaren. De charme van stop-motion is dat de animatie soms juist wat schokkerig verloopt. Fantastic Mr. Fox toont ouderwets handwerk in prachtige, sfeervolle decors en is een verademing tussen alle strak berekende computeranimatiefilms die in de mode zijn.

Beestenboel
Fantastic Mr. Fox
is gebaseerd op het gelijknamige boek van Roald Dahl. Niet verbazingwekkend dus dat we een smakelijk verhaal met goed doordachte personages krijgen voorgeschoteld. Ondanks het feit dat de dieren zich deels als mensen gedragen, aangekleed rondlopen en beroepen als journalist en advocaat vervullen, wordt het feit dat het hier om beesten gaat niet ontkent: als Mr. Fox zijn bord leeg eet doet hij dat schrokkend, zoals je dat van een vos mag verwachten. Als hij en zijn advocaat Das (Bill Murray) ruzie hebben staan ze blazend en met krabbelende poten tegenover elkaar.

Saillant detal: De soundtrack bevat klassiekers van The Beach Boys en The Rolling Stones.

Vrijdagavond vond de enige vertoning van Fantastic Mr. Fox plaats op Imagine. Gelukkig is de film vanaf 29 april op de reguliere bioscoopdoeken te zien.

Onderstaande promotievideo laat iets zien van wat er allemaal bij het maken van een een stop-motion animatiefilm komt kijken. Extra bonus voor de fans: je ziet George Clooney in het gras rollen!

Meer over Imagine lezen? Dat kan natuurlijk! De redactie van Zone 5300 blogt hier. Vriend Jooper pende zijn ongenoegen over de film Monkey Boy neer in deze blogpost.

Door Michael Minneboo

Michael Minneboo is een freelance journalist gespecialiseerd in popcultuur, fancultuur, strips, film, online media en beeldcultuur. Hij schrijft over onder andere comics, Nederlandse strips & animatie en interviewt makers uit binnen- en buitenland. Daarnaast geeft hij lezingen en adviseert hij particulieren en bedrijven over bloggen.

9 reacties op “Fantastic Mr. Fox: Simpelweg fantastisch”

Was inderdaad een erg leuke film 🙂

Het rafelige randje van stop-motion en de wat lagere aaibaarheidsfactor van de hoofdpersonages maken het naar mijn mening overigens wel vooral een animatiefilm voor volwassenen. Ik kan me voorstellen dat de humor veel jonge kinderen zal ontgaan. Verder, absoluut een aanrader!

Ik denk dat het wel een spannende film voor de kids is hoor. Zeker omdat er ook een rol is weggelegd voor het neefje en zoontje van Mr. Fox. Daar moeten ze zich wel mee kunnen identificeren. Deze film werkt voor beide doelgroepen heel goed, denk ik.

Ik he b de film niet gezien maar als ik het clipje in jouw blog bekijk, heb ik maar één woord: amazing. Een dag werk met een heel team voor 30 seconden film. Ik denk dat mensen zo’n film alleen maar kunnen maken vanuit passie. Een andere motivator kan ik me hier niet voorstellen.

Stop-motion is inderdaad heel veel werk, maar het resultaat is er dan ook naar. Films over Wallace & Gromit zijn ook prachtig. Je moet inderdaad veel passie voor de vorm hebben en veel geduld, dunkt mij.

He gelukkig he, we zijn het ook weer es eens. dieze film was Fantastiesch! die DVD gaan we bestellen hoor, en misschien we een 2de keer in de bios kijken.

Leuke film hoor, heb hem laatst voor mijn kinderen gehuurd!

Groet,
Kroos

Reacties zijn gesloten.