Categorieën
Mike's notities Strips

Dagboek van een Geek: 80/42

1 mei 2019
Gisteren vierde de Nederlandse stripwereld de 80ste verjaardag van Martin Lodewijk. De nestor van de Nederlandse strip wordt hij ook wel genoemd en gezien zijn enorme staat van dienst is dat een terechte titel. Martin creëerde onder andere Agent 327, schreef de serie Storm en begeleidde als redacteur van stripbladen veel stripmakers. Toch was ik niet veel met Martin bezig, maar vooral met mijn eigen geboortedag, want ik werd 42 gister.

Ik vier mijn verjaardag niet op een traditionele manier. Ik vier mijn verjaardag dus eigenlijk niet, maar geef mezelf wel altijd een vrije dag om te doen waar ik zin in heb. Meestal komt dat neer op zitten op de bank met een stapel strips of boeken. Gisteren verliep iets anders.

In de ochtend maakte ik een vlog over het boek Nerds! dat die avond ervoor door de postbode was afgeleverd. Dat soort vlogs heb ik het liefste meteen online, want dan weten mensen tenminste dat het boek uit is. Bovendien vind ik het erg leuk dat Nerds! van Emilio Guzman en Thijs van Domburg er nu eindelijk is. Daarna heb ik wat gelezen en ’s middags treinden mijn vriendin Linda en ik richting Zandvoort. Omdat de overstap op Haarlem CS bijna een half uur was, besloot ik dat ik liever de stad in wilde gaan. We gaan immers al vaak naar Zandvoort om uit te waaien. En ik wilde wel even kijken hoe het bij Jopo de Pojo was.

Stripverkoper Dimitri had weer goede leestips. Hij is goed thuis in Amerikaanse comics en ook weet hij veel van onafhankelijke makers, waar hij enthousiast over kan vertellen.

Dimitri vertelde me ook dat Jopo de Pojo eind dit jaar gaat verhuizen naar een nieuw pand in Haarlem. Dat pand staat om de hoek van waar ze nu zijn. Grappig genoeg kocht een bekende Nederlander Blankets van Craig Thompson in de winkel. Een mooi album. Welke BN’er het was maakt niet uit, maar hij speelde vroeger een fotograaf in het SchoolTV Weekjournaal. Wie dat zag als kind weet wie ik bedoel.

Linda vond het leuk om de strips die ik had uitgezocht voor mijn verjaardag te kopen. Eindelijk heb ik nu een deeltje van Tank Girl van Jamie Hewlett en Alan Martin. Een ingekleurde herdruk van werk uit 1989 en 1990. Ik bekijk vaak de vlogs van Ed Piskor en Jim Rugg en zij raadden het werk van Hewlett aan. Zo langzamerhand ben ik een lijst aan het samenstellen met comics en makers die ik nog niet ken en waar ik iets van wil lezen. Zo leer ik telkens weer wat bij.

Zo raadden Piskor en Rugg ook het werk van Rick Veitch aan. Van Veitch kocht ik op de Dutch Comic Con al een Marvel Graphic Novel, en gisteren voegde ik daar The One aan toe. Ben erg benieuwd naar deze boeken. Ik heb vroeger wel iets van Veitch gelezen overigens.

Dimitri gaf me nog een stapel comics die uitgebracht zijn voor Free Comic Book Day dat dit weekend plaatsvindt. Ik twijfel nog of ik daar een vlog over zal maken voor Amsterdam Comic Geek. Over wat of niet te vloggen twijfel ik heel veel overigens, maar dat is een onderwerp voor een andere blogpost.

Na het stripbezoek aten we spareribs in een restaurant in Haarlem. Al met al dus een prima verjaardag.

Dagboek van een Geek #2.

Door Michael Minneboo

Michael Minneboo is een freelance journalist gespecialiseerd in popcultuur, fancultuur, strips, film, online media en beeldcultuur. Hij schrijft over onder andere comics, Nederlandse strips & animatie en interviewt makers uit binnen- en buitenland. Daarnaast geeft hij lezingen en adviseert hij particulieren en bedrijven over bloggen.

8 reacties op “Dagboek van een Geek: 80/42”

Oh… leuk die nieuwe dagboek afleveringen. Mooie dingen voor de verzameling. Ik kocht zojuist vandaag online “Carnet De Voyage ” van Craig Thompson voor mijn collectie. Ik kijk er naar uit, hij heeft de zelfde verjaardag als ik ( en Stephen King )… na al het uitpakken en inrichten en meteen weer aan het werk, was het weer even druk. Maar de komende weken heb ik dus eindelijk wat tijd om zelf iets op youtube te willen gaan doen. Jaja, eindelijk.

Carnet de Voyage, ja die heb ik ook in de kast staan. Mooi boek. Toevallig hadden we het daar deze week in Jopo de Pojo ook over. Leuk dat je eindelijk aan vloggen toe gaat komen. Ga je het over de bibliotheek en Free Comic Book Day daar hebben?

Ik hoop wat leuke dingen daar te kunnen filmen – en dat zou dan een mooi begin zijn voor een nieuw vlog gehalte. Ik heb een aantal youtube versies onder verschillende namen… Ik heb er een hoop van ge-delete… er is wel nog een kanaal met wat oude Disneyland videos… ( goh dat is oud spul ) – ik dacht dat ik er nog eentje had, maar met alle paswoorden en over tijd ben ik dat vergeten… hahaha – en ik ben pas 51!!

Ik zou vanaf nu gewoon je vlogs op één kanaal doen, dat is minder verwarrend als mensen je willen volgen. Ik heb er nu twee en dat is een hoop werk. Vooral als je een kanaal wilt laten groeien. Het leek me een goed idee om Engelstalige videos te maken en die op een apart kanaal te plaatsen, maar soms twijfel ik er wel eens een aan. Amsterdam Comic Geek loopt op dit moment nog niet erg hard.

Ja – ik weet niet eens hoe waarom die kanalen toen tot stand kwamen – ik geloof dat ik andere log ins had voor PC en tablet enzo en -ja- dat werd ook zelfs voor MIJ verwarrend. Maar, wat betreft ACG – houd vol – remember the Tortoise and the Hare… slow and steady wins the race.

Laattijdige verjaardagswensen.
Blij dat ik je eventjes van je geschreven vorm van genieten.
Tank Girl heb ik in een tweedehandswinkel s op de kop getikt. Lekker anarchistisch.

Thanks, Axel. De komende tijd komen er nog meer geschreven stukken aan op mijn blog. Vandaag een filmrecensie geplaatst en met Dagboek van een Geek ga ik nog wel een tijdje door. 🙂

Reacties zijn gesloten.