Categorieën
Media Strips

Dagboek van een Geek #6: Goede raad van de Joker

Dinsdag 21 mei 2019
Het blijft voor mij een leuke hobby: stripplaatjes en illustraties delen op Instagram. Ik ben daar een paar weken geleden mee begonnen toen ik de behoefte voelde om een paar screenshots van de oude Spider-Man tv-serie te delen. Nu plaats ik dagelijks een of twee afbeeldingen en de respons is vaak groot.

Het gaat me niet om een grote instagrammer of influencer te worden. Dat laat ik graag aan roemzuchtige millennials over. Voor mij is het gewoon leuk om de reacties te lezen van mensen of te zien dat het door veel mensen geliket wordt. Daarbij moet je altijd rekening houden met het gegeven dat het algortime een post kan verstoppen, dus veel waarde hecht ik er dan ook weer niet aan. Maar als iemand op een plaatje uit Marvels reageert met: ‘Een klassieker die ik (tot mijn spijt) nog nooit gelezen heb. Maar! Gisteren op het Brabants stripspektakel op de kop heb getikt. Ben benieuwd.’

Dan vind ik zo’n reactie erg leuk.

Mensen ontdekken constant goede strips en slaan klassiekers voor het eerst open. Wat dat betreft is sociale media een handige tool om dit soort dingen onder de aandacht te brengen op een heel vrije, fijne manier. Ik ben veel liever hiermee bezig dan met de Europese verkiezingen deze week. In tegenstelling tot politici hebben strips mij nog nooit teleurgesteld en heb ik naar mijn gevoel veel meer aan een goed verteld verhaal dan aan de leugenaars in Brussel.

Voor mij is het allemaal vooral hobby en het leuke vind ik de rol die toeval speelt. Als ik in mijn digitale map op zoek ben naar een bepaalde afbeelding, stuit ik vaak op een andere die ook heel geschikt is om te plaatsen. Ik laat me dus erg door het toeval leiden.

Soms plaats ik een paar dagen achter elkaar een bepaald thema, zoals laatst een reeks illustraties met Mary Jane Watson in de hoofdrol. Vandaag had ik zin in een afbeelding van Batman, omdat ik het excellente vlog van Cartoonist Kayfabe over The Dark Knight Returns aan het kijken was terwijl ik op de hometrainer zat vanmorgen. Op zoek naar een Batman-afbeelding van Frank Miller, kwam ik bij toeval terecht bij een illustratie van Dave McKean uit Arkham Asylum. Toch past deze perfect bij de gemoedstoestand waarin ik vandaag verkeer: te serieus, en tight assed. Neem ik zowaar raad van the Joker aan.

 

Door Michael Minneboo

Michael Minneboo is een freelance journalist gespecialiseerd in popcultuur, fancultuur, strips, film, online media en beeldcultuur. Hij schrijft over onder andere comics, Nederlandse strips & animatie en interviewt makers uit binnen- en buitenland. Daarnaast geeft hij lezingen en adviseert hij particulieren en bedrijven over bloggen.