Categorieën
Mike's notities

Geestelijk onderhoud

De laatste tijd geniet ik weer erg van het uitzicht dat ik heb vanuit mijn werkkamer.

De herfst zorgt voor een constant veranderend schilderij. Het is een duidelijke aanwijzing dat het jaar bijna voorbij is en we binnenkort weer knus rond een kerstboom zitten terwijl de bomen buiten kaal hun kale takken in de koude lucht uitsteken.

Zonder seizoenen zou ons idee van tijd heel anders zijn.

Al merk je aan je eigen lichaam natuurlijk ook het verloop van tijd. Je verandert. Constant maar geleidelijk. Zodat je het bijna niet merkt. Totdat je ’s ochtends in de spiegel kijkt en een zweem grijze haren bij je slapen ontdekt. Die zat er gisteren niet, toch? Of wanneer je zes trappen op moet en merkt dat je dit vroeger deed zonder buiten adem te zijn bovenaan. Het geeft te denken. Meer sporten om je conditie niet slechter te laten worden. Maar ook juist meer rustmomenten nemen om je gedachten weer op een rij te krijgen door heel bewust je denkraam even dicht te doen. Uiteindelijk is het allemaal noodzakelijk onderhoud voor lichaam en geest. De noodzaak daarvan begin ik steeds meer te beseffen.

Dat is een van de redenen waarom ik blij ben met de mindfulnesscursus die ik aan het doen ben. De oefeningen leren me echt weer even stil te staan, te zitten en te liggen. Om met aandacht bepaalde handelingen te verrichten en om meer in het moment te leven in plaats van in het hierna. Ik hoop dat de positieve effecten die ik tot nu heb gemerkt – soms voelt mijn lichaam inderdaad minder jachtig en gestrest – van blijvende aard zijn. Al betekent dit dat ik de oefeningen wel moet blijven doen.

Ook onderhoud dus.

Door Michael Minneboo

Michael Minneboo is een freelance journalist gespecialiseerd in popcultuur, fancultuur, strips, film, online media en beeldcultuur. Hij schrijft over onder andere comics, Nederlandse strips & animatie en interviewt makers uit binnen- en buitenland. Daarnaast geeft hij lezingen en adviseert hij particulieren en bedrijven over bloggen.

4 reacties op “Geestelijk onderhoud”

Het is een bijzondere ervaring. Als je geconcentreerd je boterham eet, en de rust die ik dan ervaar. Iedere keer denk ik dan: Waarom doe ik dit niet vaker zo?

Mooie herfst foto en mooie gedachten… we zijn ook met mindfulness bezig, heel belangrijk… we verliezen ook zoveel contact met de natuur vooral in het Westen… gelukkig zijn er nog wel wat parken in Amsterdam. Maar ik weet hoe het is om een balans te vinden wat stress en leven… innerlijke rust kan moeilijk te vinden zijn in deze drukke wereld.

Ja dat is ook best moeilijk. Het gaat ook wel een tijd duren voordat ik de mindfulness oefeningen helemaal eigen heb gemaakt. Maar vandaag mijn telefoon uitgelaten. Dat scheelt. Wel even achter mijn computer, maar niet lang. En dan weer even rust.

Reacties zijn gesloten.