Categorieën
Mike's notities Strips

Trump

De uitslag van de Amerikaanse presidentsverkiezingen deed me meteen aan deze Spider-Man-cover denken:

amazing-spiderman-325-00Het zou me niets verbazen als Trump uiteindelijk een schurk als Red Skull blijkt te zijn. Laten we hopen dat het Amerikaanse congres het meeste van zijn domme plannen tegenhoudt en escalatie weet te voorkomen.

De uitslag verbaast me overigens wel. Ik was niet per se fan van Hillary, maar van de twee kandidaten was zij de minst erge. Uiteraard heb ik geen bezwaar tegen een vrouw in die positie, graag zelfs, maar ik geloof niet dat Hillary’s programma nu zo progressief is.

Wat is er toch aan de hand met Amerika dat van alle mogelijke presidentskandidaten men op deze twee is uitgekomen? In de afgelopen weken heb ik niets over de verkiezingen geschreven, want eerlijk gezegd ben ik behoorlijk Trump murw: sociale media stonden er vol mee. Ik had gehoopt dat als Hillary gewonnen zou hebben, we het weer over andere dingen konden hebben die besproken moeten worden.

Weet ik veel, Zwarte Piet bijvoorbeeld. (Grapje natuurlijk, laten we het online eens over positieve en leuke dingen hebben in plaats van alleen maar te discussiëren en te vingerwijzen.)

Maar nu Trump het Witte Huis in gaat, een naam die opeens een beetje racistisch klinkt, zullen de verontwaardigde stemmen vooralsnog niet verstomd zijn. En terecht, want hoe kan het dat men een belastingontduikende, vrouwenaanrandende blanke racist verkiest boven een intelligente vrouw met jaren ervaring in het wespennest die politiek heet?

Kennelijk zijn racistische, door testosteron gedreven dictators in, kijk maar naar Rusland en Turkije.

Trump zit maar voor een persoon in het Witte Huis en dat is Trump zelf. Iemand die iets anders denkt, vergist zich. Toch, dit is dus democratie in actie. Ook idioten mogen stemmen immers. Of zoals stand-up comedian George Carlin dat zo treffend zei: ‘Never underestimate the power of stupid people in large groups.’

Nog een gezellige stemming in Café Thijssen.
Nog een gezellige stemming in Café Thijssen.

Gisteravond zaten Linda en ik even in Café Thijssen in Amsterdam. Daar werden de verkiezingen op de voet gevolgd. Men serveerde typisch Amerikaanse hotdogs en bier en het café hing vol met Amerikaanse vlaggen. Ik sprak nog even met de barvrouw en die hoopte ook dat Hillary zou winnen. Als Trump dan toch president werd, dan wordt hij waarschijnlijk snel neergeschoten. Niet dat we daar dan veel mee opschieten, zei ze. Ik moest meteen aan de film The Deadzone denken. Alleen werd daar de Trump-figuur neergeknald voordat hij in het Witte Huis zat en op de Rode Knop kon drukken.

Hoe dan ook, we dachten allebei dat Hillary nog wel zou winnen en thuis zette ik voor de grap deze foto online:

captain-for-president

Captain America in het Witte Huis, dat zou nog eens wat zijn. Ik zou meteen op hem stemmen. Nu komt geen superheld(in) er, maar een (super)schurk.

Ehh…:

i-want-to-leave

Door Michael Minneboo

Michael Minneboo is een freelance journalist gespecialiseerd in popcultuur, fancultuur, strips, film, online media en beeldcultuur. Hij schrijft over onder andere comics, Nederlandse strips & animatie en interviewt makers uit binnen- en buitenland. Daarnaast geeft hij lezingen en adviseert hij particulieren en bedrijven over bloggen.

9 reacties op “Trump”

@Michael, dat heet democratie, en uiteindelijk zijn het niet onze verkiezingen. De voters die thuis zijn gebleven kunnen eerst goed in de speigel kijken.

@Axel, dat zeg ik: “Toch, dit is dus democratie in actie.” Het zijn weliswaar niet ‘onze’ verkiezingen, maar in tegenstelling tot bijvoorbeeld verkiezingen in Zweden of Portugal, heeft de wereld hier mee te maken. De Amerikaanse president is een van de machtigste mensen in de wereld. In ieder geval symbolisch. Het is tekenend voor de tijdsgeest dat Trump nu gewonnen heeft.

@Axel: Ja precies en je ziet wat je krijgt. Een lul in het WItte Huis en de Nederlandse regering is niet veel beter. Ook staat bij ons de PVV goed in de peilingen. Zoals ik al schreef: ook idioten mogen stemmen. En daar zijn er veel van.

Ik ga niet zover dat ik “de andere stem” met idioten associeer. Maar we krijgen allemaal niet of gaan niet op zoek naar de informatie en achtergrond dat alles in perspectief plaatst. Slogans, hashtags en korte filmpjes vormen ons wereldbeeld.

@Axel: Wie op Trump heeft gestemd ondanks het feit dat bijna alles wat hij zei in de campagne een leugen bleek te zijn, is een idioot. Wie denkt dat Trump degene is die ervoor zorgt dat je je baan weer terugkrijgt omdat hij een muur wil bouwen om buitenlanders buiten de VS te houden, is een idioot.

Het zelfde gaat mijns inziens op voor mensen die denken dat Wilders oplossingen biedt. Dat mensen angst voelen voor meer islam in Nederland, snap ik. Als atheist zie ik het liefste zo min mogelijk religie in het openbaar. Ik vind dat dit iets voor thuis is, dus burka’s in het straatbeeld etc. daar word ik ook niet vrolijk van. Maar dat soort problemen los je niet op door elkaar te wantrouwen of als gevaarlijk weg te zetten. Dat los je alleen op door met elkaar in gesprek te gaan en de andere cultuur beter te snappen. Wat je kent is minder eng dan het onbekende. Wilders wil geen dialoog die stigmatiseert alleen maar. Net als Trump doet. Kortom, op dit soort mannen stemmen brengt ons echt niet verder de juiste kant op.

Ben het verder helemaal met je eens dat de meeste mensen niet meer over politici weten dan de slogans en wat ze via, via horen. Of middels het moddergooien tijdens debatten. Daarom werkt stemmen in zijn hudige vorm ook helemaal niet meer. Met alleen een stemwijzer raadplegen ben je nog niet geïnformeerd. Dit is overigens geen vingerwijzen hoor, want wat dit soort dingen betreft moet ik ook de hand in eigen boezem steken. Ik heb heel weinig vetrouwen in politici en het is best lastig om goede informatie te krijgen over zaken en een goed beeld van dingen.

Mensen zijn graag lui, of idioot of hoe je het wil noemen, politiek is ingewikkeld, vraagt mensen om zelf na te denken, dat doen wel liever zo min mogelijk dus degeen die het hardst iets schreeuwt waar je zelf het minst bij hoeft na te denken gaat het winnen.. Het is makkelijk om een zondebok aan te wijzen voor alle problemen in het land, dan zijn alle problemen ook makkelijk op te lossen. Het nablaten van dit soort retoriek is wat mensen tot idioot maakt.

Normaal gesproken kan ik me wel verplaatsen in andere meningen dan de mijne. In het geval van Trumpers (stumpers maar dan anders) dus helemaal niet. Ik zou werkelijk niet één argument kunnen bedenken voor een stem op die man. Hoe gedesillusioneerd en teleurgesteld in het leven moet je zijn om te stemmen op iemand die aantoonbaar zo idioot en evil is? Diep triest dit.

Ik ben zelf erg blij met de overwinning van Trump. Het fikkie stoken in het midden oosten door rebellen te bewapenen die tegen de regering vechten in Syrië heeft voor een hoop ellende gezorgd. Clinton wilde bovendien een no-fly zone instellen boven Syrië, iets wat Rusland niet zomaar zou accepteren. Het ziet ernaar uit dat Trump toch een andere koers gaat varen en hopelijk wordt die wat minder oorlogszuchtig dan de democraten tot nu toe hebben laten zien.

Reacties zijn gesloten.