Categorie├źn
Spidey's web Strips

Spidey’s web: Fan van seventies Spider-Man

Er zijn nog genoeg mensen die de Spider-Man TV-serie uit de jaren zeventig een warm hart toedragen. Dankzij het web vinden die elkaar.

spider man 70s kick ninjasZoals ik eerder schreef is Nicholas Hammond de eerste acteur die ik Peter Parker zag spelen in een live-action versie van Spider-Man. Mijn jongenshartje klopte iedere vrijdagavond sneller als Sky Channel weer een nieuwe aflevering uitzond. De video-opnames van de afleveringen heb ik grijsgedraaid.

Inmiddels zijn we heel wat jaren verder en is er moeilijk aan die afleveringen te komen. Ze staan op YouTube, in een slechte resolutie en het is nog maar de vraag hoe lang dat zo is voordat ze eraf worden gehaald vanwege de inbreuk op auteursrechten. Daarom is fan Stuart Green op Change.org een petitie gestart in de hoop dat de serie op bluray uitgebracht zal worden. Ik heb daar een hard hoofd in, maar heb uiteraard wel getekend.

1970s_spiderman_013Op Facebook is een hele pagina aan de serie gewijd. Er staan hoge resolutieversies van foto’s, frames en promotiemateriaal van de serie op. Inmiddels heeft de pagina ruim 3400 likes dus als al die mensen nu even de petitie ook tekenen, schiet het een beetje op. (Er is ook nog een tweede FB-pagina met soorgelijk materiaal.)

@SpidermanCBS70s op twitter kletst zo nu en dan met @nicholasham1 en plaatst ook wel eens beeldmateriaal uit de serie. Hij vertelde me dat hij een album heeft met plakplaatjes uit de serie. Die is volgens mij in Nederland nooit uitgebracht. Als kind zat voor de tv foto’s te maken die nagenoeg allemaal mislukten.

Zo ziet het er in de serie uit als Parkers spinneninstinkt afgaat.
Zo ziet het er in de serie uit als Parkers spinneninstinkt afgaat.

Ik vind het heerlijk om die oude foto’s weer te zien en door de albums heen te bladeren. Ook vind ik de fanart hartverwarmend.

Fan-art: Gabriel Tora.
Fan-art: Gabriel Tora.
1970s_spiderman_fanart
Fan-art: Simon Williams. http://simon-williams-art.deviantart.com/art/Nicholas-Hammond-as-Spider-man-503678263
Fan-art: Jon Pinto.
Fan-art: Jon Pinto.

Ook Axel Ross liet zich door de serie inspireren. Het was Paul Allen die de overeenkomst opmerkte:

1970s_spiderman_alex ross

Door Michael Minneboo

Michael Minneboo is een freelance journalist gespecialiseerd in popcultuur, fancultuur, strips, film, online media en beeldcultuur. Hij schrijft over onder andere comics, Nederlandse strips & animatie en interviewt makers uit binnen- en buitenland. Daarnaast geeft hij lezingen en adviseert hij particulieren en bedrijven over bloggen.

8 reacties op “Spidey’s web: Fan van seventies Spider-Man”

Michael, helaas kan ik je hier niet bijtreden. Onze meningen over deze serie verschillen enigszins, om het braaf uit te drukken.

@Axel: Je bedoelt dat je het een slechte serie vindt? Dat snap ik hoor. Er blijft weinig over van het Spidey-concept in deze versie. De special effects zijn middelmatig en we zien nergens een schurk uit de comics voorbijkomen. Maar vertel vooral je bezwaren, want ik vind het altijd interessant om meningen over dit soort dingen te horen.

Michael, ik zag het programma pas later in de jaren 80. Wat mij vooral stoorde was niet enkel de low-budget aanpak maar ook de behandeling van het titelpersonage. Dit was niet de Spider-Man dat ik kende uit de juniorpress strips. Iets wat ik trouwens ook had met enkele van Marvels tekenfilms uit die periode.

@Axel: Daar is geen speld tussen te krijgen. Je hebt natuurlijk helemaal gelijk wat je analyse van de serie betreft. Als kind, dus een jaartje of 9 denk ik dat ik was, was ik toch wel onder de indruk van deze live-actionversie. Als volwassene zou ik een boek vol met bezwaren kunnen schrijven. Overigens heb ik ook aardig wat aan te merken op de verschillende animatieseries rondom het Webhoofd. Spider-Man and His Amazing Friends bijvoorbeeld, wijkt behoorlijk af van de comics.

Spider-man and his amazing friends vind ik dan heerlijk om die nostalgische redenen dat je aanhaalt. Zelfs nu kan ik er nog van genieten. Meer dan de latere animated.

@Axel: Grappig, dat we dat niet hetzelfde zien. Ik vond het hele uitgangspunt van Spidey, Iceman en Firestar die samenwonen met Tante May zo ongeloofwaardig. Al helemaal dat de woonkamer in een geheim hoofdkwartier verandert als je het beeldje op de schoorsteenmantel beweegt….

@Michael Ik besef achteraf wel dat het niet perfect is, maar gekaderd binnen die Britse ochtendblokken heb ik er veel plezier aan beleefd. De stijl deed me ook denken aan die andere tekenfilms uit de late jaren 70. Dat tunetje, die geluiden…

Reacties zijn gesloten.