Categorieën
Boeken Striprecensie Strips

Peter van Straaten Over tekenen en over de natuur

Peter van Straaten is een van de beste tekenaars van Nederland. Hij weet als geen ander mensen op een realistische manier af te beelden en laat zijn personages geloofwaardig acteren. Van Straaten is een cartoonist die bij uitstek de aard van de mens weet weer te geven en bovenal de menselijke tekortkomingen.

Al vaker had ik het over het virtuoze tekenwerk van Van Straaten en nu er een bundel columns van hem uit is, stip ik deze graag even aan. Van Straatens columns werden gepubliceerd op de achterpagina van NRC Handelsblad. In Over tekenen en over de natuur zijn de beste columns over zijn metier en over zijn geliefde onderwerp de natuur samengebracht. Alle columns bevatten een illustratie van de meester, maar wat vooral aan de bundel opvalt is hoe goed Van Straaten zich in woorden weet uit te drukken. Het zijn prettig leesbare stukken waar geen woord teveel in staat. Van Straaten is een rasverteller in woord en beeld.

van-straaten-toonder
Marten Toonder door Peter van Straaten.
van-straaten-van-gogh
Vincent van Gogh door Peter van Straaten.
van-straaten-heks
In een van zijn columns verbeeldt Van Straaten tijdens een storm dat er een verwilderde vrouw door zijn huis loopt.

Foutjes
De tekenaar toont bijvoorbeeld welke voorwerpen hij op zijn vensterbank heeft staan en wat deze voor hem betekenen. Ook vertelt hij over zijn ervaringen als rechtbanktekenaar en het ongelukkige potje inkt dat hij omstootte. Natuurlijk onthult hij enkele tekengeheimen. Zo bekent Van Straaten als hij in opdracht werkt eerst de tekening te maken en achteraf pas een schets. ‘Nu had ik van een Amerikaanse illustrator geleerd dat je in de schets altijd een duidelijke fout moest verwerken, zodat de opdrachtgevers daarover kunnen vallen,’ vertelt Van Straaten. Slim, want de duidelijke fout leidt af van wat je stiekem in de tekening kunt laten zitten en anders niet door de censuur gekomen zou zijn.

Verleden, heden en fijnzinnige observaties gaan in Over tekenen en over de natuur hand in hand. Ik raad de lezer aan de bundel langzaam te lezen en slechts een column per dag te doen. Dan heb je er extra lang wat aan.

Peter van Straaten. Over tekenen en over de natuur.
Uitgeverij De Harmonie, €16,50

Door Michael Minneboo

Michael Minneboo is een freelance journalist gespecialiseerd in popcultuur, fancultuur, strips, film, online media en beeldcultuur. Hij schrijft over onder andere comics, Nederlandse strips & animatie en interviewt makers uit binnen- en buitenland. Daarnaast geeft hij lezingen en adviseert hij particulieren en bedrijven over bloggen.

4 reacties op “Peter van Straaten Over tekenen en over de natuur”

Thanks hiervoor Michael, ik was niet op de hoogte van dit boek en ga het zeker opzoeken. Toeval wil dat ik laatst in een kringloopwinkel ‘Bij ons in het dorp’ (rondom de verkiezingen van ’77) tegenkwam met de meesterlijke openingspagina van ‘het drop’ in de contouren van Nederland. Toen pas realiseerde ik me dat Van Straaten van vele markten thuis is…

Meesterlijk hoe hij ogenschijnlijk zo simpel een compleet beeld weet neer te zetten waarin alles klopt, verhoudingen, compositie, uitdrukkingen en emoties.

Ooit voor mijn ouders een cartoon van hem nagetekend, benieuwd of mijn vader die nog steeds heeft.

Hi Michael, leuke post weer over onze briljante illustrator en levensbeschouwer.
Wat me nooit is opgevallen, maar nu door de combinatie van jouw vermelding en de HP-De Tijd coverstory in dezelfde week, is dat Hugo Borst een opvallende gelijkenis vertoont met onze Vincent… god hebbe zjn ziel.Groet en hou vol!

Reacties zijn gesloten.