Categorieën
Bloggen

Een spoor van beelden

De afgelopen weken ben ik bezig geweest met live verslaggeving via Instagram en andere sociale media-uitingen. En dat bevalt zeer.

Frankie, de nieuwe mascotte van KLIK!
Frankie, de nieuwe mascotte van KLIK!

Tijdens het KLIK! animatiefestival, tijdens een bezoekje aan de pop-up winkel van Sigmund en de opening van de expositie van Romano in het Stripmuseum, maakte ik ter plekke foto’s om die meteen met de wereld te delen. Het handige aan het posten op Instagram is dat ik de foto’s met een druk op de knop meteen kan doorplaatsen op Facebook, Tumblr en Twitter, waardoor de boodschap direct op verschillende plekken aankomt. En omdat ik strips graag bij zoveel mogelijk mensen strips promoot en nog lang niet iedereen dit blog bezoekt, is dat dus handig.

Zo creëer ik een spoor van beelden dat bij elkaar genomen, één verhaal vormt. Het is erg leuk om op Instagram het overzicht met al die foto’s te zien, zo ontstaat er een visueel dagboek. Een goede vervanging van mijn fotoblog Daily Webhead.

Wat dat betreft vind ik dit zo leuk, dat ik het bijna jammer vind dat ik niet veel eerder een smartphone heb genomen. Nou ja, zo blijft het.

Door thematisch over strips te posten op Instagram, begin ik al aardig wat volgers te krijgen. Het grappige is echter dat de meeste likes van deze posts op Facebook gegeven worden. Dat is overigens niet zo gek, want daar ben ik als stripjournalist het langste actief (na dit blog natuurlijk). De meeste mensen zijn vriendjes met me geworden op Facebook omdat ik zoveel over strips publiceer.

Omdat het zo makkelijk is om op verschillende plaatsen te publiceren, snap ik best dat apps als Instagram zo populair zijn. Het is jammer dat je ook niet meteen op je wordpress-blog de boel kan doorplaatsen en dat de foto’s automatisch kleiner gemaakt worden voor wordpress. Ik moet nog uitzoeken of daar ook een plugin voor bestaat. Nu moeten de foto’s eerst op mijn harde schijf gezet worden en met Photoshop aangepast voordat ze op dit blog gezet kunnen worden. Dat is omslachtiger. Vandaar dat dit blog nu achterloopt ten opzichte van mijn andere publicatieplekken.

Maar goed, vooralsnog: best lekker dat verstand op nul en bloggen maar.

Door Michael Minneboo

Michael Minneboo is een freelance journalist gespecialiseerd in popcultuur, fancultuur, strips, film, online media en beeldcultuur. Hij schrijft over onder andere comics, Nederlandse strips & animatie en interviewt makers uit binnen- en buitenland. Daarnaast geeft hij lezingen en adviseert hij particulieren en bedrijven over bloggen.

3 reacties op “Een spoor van beelden”

Met de plugin “Instagram Feed” kan je relatief simpel je Instagram feed (ja duh) op je blog plaatsen. Check bijvoorbeeld http://www.jooper.nl/?page_id=5614. Kwestie van plugin installeren en dan een shortcode in je wysiwyg plaatsen.

Deze geeft een totaaloverzicht van je feed in thumbnails, maar zijn meer instagram-plugins, dus waarschijnlijk ook wel die de volledige afbeelding doorplaatsen.

Thanks! Ik zal er eens naar kijken. Ik weet wel dat je je instagramposts – handmatig – kunt embedden op je blog, maar dan moet je wel de algemene voorwaarden van instagram goedkeuren en die gelden dan volgens mij ook voor je eigen site. En zoals je weet zijn die algemene voorwaarden van Instagram, net als die van Facebook, niet echt pluis.

Bijna jammer dat je niet eerder een smartphone hebt genomen….
Peter denkt:
A. Wist ik wel. .
B. Wat is er met Mike gebeurd?
C. Haal dat smartphone infuus uit je lijf.
D. Goed weekend alvast.
Meerdere antwoorden mogelijk 🙂
C

Reacties zijn gesloten.