Categorieën
Film Frames

Wat vinden we van de nieuwe Doctor Who?

The Doctor heeft een nieuw gezicht. Na de regeneratie zei Matt Smith vaarwel tegen de rol van Doctor Who en nam Peter Capaldi het van hem over. Met smart keek ik uit naar de eerste aflevering van Seizoen 8.

dr_who_03Weet je, ik moet altijd wennen als een nieuwe acteur de rol van Doctor Who speelt. Dat had ik nadat mijn ‘eerste doctor’ Christopher Eccleston werd vervangen door David Tennant. Hetzelfde overkwam me toen Smith het van Tennant overnam. Smith had een beetje een raar, doch vriendelijk hoofd en was niet zo’n pretty face als David. Maar weet je, die Smith is mijn favoriete Doctor tot nu toe geworden. Daarom vond ik het moeilijk om afscheid van hem te nemen. Capaldi is een stuk ouder en stopt zijn eigen dynamiek in de rol. Zijn Doctor lijkt scherper, angrier en een tikkeltje duisterder te zijn dan de voorgangers.

De sexy & sassy Jenna Coleman
De sexy & sassy Jenna Coleman

In aflevering 1 van seizoen 8, ‘Deep Breath’, is de Doctor tamelijk verward over wie en wat hij is. Ook zijn reisgezel Clara (Jenna Coleman) moet aan het nieuwe uiterlijk van de tijdreiziger wennen. Pas wanneer Matt Smith even zijn opwachting maakt, stelt hij haar en de eventueel sceptische fans gerust dat Capaldi toch echt de Doctor is die we bewonderen en waar we van houden.

Hé, Matt Smith!
Hé, Matt Smith!

Zonder Smiths aanmoediging was ik al overtuigd: Capaldi belooft een interessante Doctor te zijn met scherpe randjes. Uit de preview van de volgende aflevering blijkt dat hij het op gaat nemen tegen de Dalex. Jammer, want van die oude Doctor Who-schurken heb ik nu wel genoeg gezien. Een nieuwe acteur, maar verder verandert er dus niet veel in de wereld van Doctor Who. Jammer.

dr_who_01

En wat vind jij van de nieuwe Doctor?

Waarom de rubriek Frames?
De verhalen die we lezen en zien maken net zo goed deel uit van onze levensloop als de gebeurtenissen die we in reallife meemaken. In de rubriek Frames verzamel ik stills uit de films die ik heb gezien om zo die herinneringen te kunnen bewaren en koesteren.

Door Michael Minneboo

Michael Minneboo is een freelance journalist gespecialiseerd in popcultuur, fancultuur, strips, film, online media en beeldcultuur. Hij schrijft over onder andere comics, Nederlandse strips & animatie en interviewt makers uit binnen- en buitenland. Daarnaast geeft hij lezingen en adviseert hij particulieren en bedrijven over bloggen.

6 reacties op “Wat vinden we van de nieuwe Doctor Who?”

Uiteraard heb ik als liefhebber van het genre Doctor Who door de eeuwen heen gevolgd, maar dat was op een afstandje. Ik was misschien wel meer geinteresseerd in Sarah Jane Smith. Vanaf David Tennant volg in de serie wel intensiever en dat gold ook voor de Matt Smith periode, wederom ook vanwege de aantrekkelijke side-kicks. Peter Capaldi lijkt veel meer op de vroegere Doctor en ik merkte dan ook meteen dat the attraction er niet meer is, of minder. Daar komt bij dat we weer getracteerd werden op een chaotisch Steven Moffat verhaal en dan ben ik er eigenlijk klaar mee. Prachtig gemaakt weliswaar met invloeden van typisch Engelse klassiekers, maar chaotisch en schreeuwerig. Jammer.

@Meerten: Dat ben ik met je eens, het verhaal was wat warrig en aan de lange kant. Jammer, want het afscheid van Matt Smith was ook al niet zijn beste aflevering. Misschien heeft de serie nieuwe schrijvers in het team nodig?

Het verhaal was inderdaad erg warrig, ben sowieso niet zo’n fan van het hele paternoster team spin-off-die-niet-van-de-grond-wil-komen, dat had er al uit gemogen van mij. Het andere jammerre was de dino die totaal geen verdere toegevoegde waarde had dan enkel opvulling in de achtergrond, had desnoods de ballon aan het eind van t-rex blaas gemaakt oid 🙂

Verder erg te spreken over de rol die Capaldi weet neer te zetten, zover ik hem al kende een topacteur die zeker goed tot zijn recht komt als een wat meer doorgewinterde doctor anders dan zijn twee jongere voorgangers, net als Eccleston wat geharder door alle eeuwen. Keek vroeger altijd al naar Peter Davidson, maar veel kan ik me daar niet van herinneren. Heb wat afleveringen teruggekeken na de herstart van de serie.

Ik ben benieuwd zaterdag naar deel twee en zolang de Daleks niet al teveel opdagen hebben we dat alweer gehad en is de weg vrij voor nieuwe tijdsverstoorders 🙂

@Daan: Ja, ze hebben die dino eigenlijk niet gebruikt. Alle special-effects moeite voor (bijna) niks, eigenlijk. Ik hoop dat ze inderdaad met wat nieuwe oppositie voor de Doctor komen na die Daleks.

Er wordt al gespeculeerd op terugkeer van de master en dat ‘ze’ al aan het eind van deze aflevering zat. Dacht zelf eigenlijk dat het een terugverwijzing was naar ’the doctors wife'(van Neil Gaiman), maar dat was geloof ik een andere actrice.. ook de Cyberman zullen wel weer terugkomen, we wachten maar af.

[…] Om mijn eigen vraag van een paar maanden geleden te beantwoorden: ik ben zeer in mijn nopjes met Peter Capaldi als de Doctor. Hij is lekker direct in zijn antwoorden en zoals goede dokters betaamt, brengt hij het slechte nieuws zonder er omheen te draaien. En Jenna Coleman is een fijne metgezel. Een pittige dame die ook nog eens voor de nodige eyecandy zorgt. […]

Reacties zijn gesloten.