Categorieën
Strips

Gaat stripwinkel Lambiek dicht?

Of Stripwinkel Lambiek voorgoed de deuren sluit of gaat verhuizen is op dit moment nog niet zeker, vertelde Boris Kousemaker mij vanmorgen toen ik de winkel bezocht. Dinsdag stond in dagblad Metro een stuk van Ruben Eg over het onzekere lot van een van de oudste stripwinkels in de wereld, die in 1968 door stripkenner en liefhebber Kees Kousemaker werd geopend.

lambiekBoris sprak in Metro dat er gekeken wordt naar een mogelijke nieuwe locatie van de winkel. Vooral een goedkopere, want de huur in de Kerkstraat is redelijk hoog en de inkomsten van de winkel zijn dat niet. Kousemaker: ‘Ik hoop op net zo’n grote ruimte, om onze galerie te kunnen behouden. Het zou doodzone zijn als die verdwijnt. Maar met de huur zal dit lastig worden. We hopen er allemaal op, maar de realiteit is waarschijnlijk anders. Een kleinere winkel zal minder leuk worden, omdat ons assortiment dan omlaag moet.’

Stripwinkels hebben de laatste jaren natuurlijk veel concurrentie gekregen van online winkels. Daarnaast speelt de crisis ongetwijfeld een grote rol. En een beetje graphic novel is best prijzig.

Toen gisteren het Metro-artikel via Facebook verspreid werd, maakte dat veel reacties bij verschillende stripliefhebbers los. Iedereen vind het allemaal heel erg als de winkel verdwijnt. Maar met spijt betuigingen komen we er niet. Er worden ook suggesties gegeven, zoals samengaan met Scheltema die gaat verhuizen naar het Rokin. Het is de vraag of dat wel betaalbaar is voor Lambiek, maar het kan natuurlijk geen kwaad om eens met de mensen van Scheltema rond de tafel te gaan zitten. Wie weet wat dat voor opties er allemaal op tafel komen.

In de tussentijd kunnen we natuurlijk wel zoveel mogelijk fysiek onze steun betuigen. Ga binnenkort eens langs bij Lambiek in de Kerkstraat en koop daar een strip. Dat mag natuurlijk ook een cadeautje voor iemand anders zijn. Zelf kocht ik vandaag de twee nieuwe smallpress uitgaven van Peter Pontiac: Groeten uit Amsterdam en Underground Picture Show.

Ron Poland, stripverspreider, kwam vandaag ook nog even langs om een nieuwe strips te brengen. Ik vroeg hem welke titels op dit moment goed verkopen. Dat zijn onder andere Blast van Larcenet en de heruitgave van Roodbaard. Mooie titels om te lezen. En anders weten Boris, Klaas of Abel ook nog wel iets leuks. Want in de kennis van de verkopers schuilt natuurlijk de ware meerwaarde van een winkel.

Als steunbetuiging  maakte Michiel van de Pol deze mooie pagina:

lambiek_vdpol

Door Michael Minneboo

Michael Minneboo is een freelance journalist gespecialiseerd in popcultuur, fancultuur, strips, film, online media en beeldcultuur. Hij schrijft over onder andere comics, Nederlandse strips & animatie en interviewt makers uit binnen- en buitenland. Daarnaast geeft hij lezingen en adviseert hij particulieren en bedrijven over bloggen.

6 reacties op “Gaat stripwinkel Lambiek dicht?”

Mooi stuk Michael,
Altijd goed mensen aan te sporen in de “brick and mortar” winkel hun geliefde kleinoden aan te schaffen. Jammer dat je betoog niet voor alle winkeliers in deze kleine maar mooie wereld is. Natuurlijk heeft niet alleen Lambiek het moeilijk. Lambiek is een instituut in stripland maar natuurlijk geen alleenhouder van de heilige graal. Ik weet zeker dat het door geheel het land lastig is om een stripwinkel overeind te houden. Ondanks de schare trouwe klanten van elke winkel die niet bij kwakzalvers als bol en dergelijke hun waar bij elkaar grabbelen. Ook wij gaan helaas verhuizen om bovenstaande reden. Dat gaat dan gelukkig zeker wel goedkomen!
Ondanks het preken voor eigen parochie roepen ook wij natuurlijk op om (strip)boeken in de (online strip) winkel te kopen.
Adios!

Je hebt natuurlijk gelijk: de boodschap geldt niet alleen voor Lambiek, maar voor alle stripwinkels. Het is een moeilijke markt op dit moment. Daarom moet iedere stripliefhebber zo veel mogelijk zijn strips in de fysieke winkel kopen. Waar gaan jullie trouwens naar toe verhuizen?

Fijn zo!
We gaan waarschijnlijk “het hoekje om.” Maar welk pand en wanneer is nog steeds niet duidelijk. Uiterlijk per juli 2015. Dat is dus nog even….

[…] Lambiek is probably the world’s oldest continuing comics store, founded in 1968 in the Kerkstraat in the centre of Amsterdam and still located there fortysix years later. However, after the summer this will change as Dutch newspapers report Lambiek has to leave the Kerkstraat due to high rents. Worse, according to Micheal Minneboo Lambiek might close altogether. […]

Reacties zijn gesloten.