Categorieën
Strips

Stripverspreider Ron Poland dubbel in de prijzen

Maandag 6 februari werd bekend gemaakt dat stripverspreider Ron Poland, maarliefst twee keer in de prijzen valt: hij krijgt dit jaar de P. Hans Frankfurtherprijs én de Hal Foster Award.

Gefeliciteerd Ron!

Poland krijgt de Frankfurtherprijs om de volgende redenen:

Eén van de grote problemen van de afgelopen jaren is die van de distributie. Strips vinden steeds minder goed hun weg naar de boekhandel en zelfs de stripspeciaalzaken moeten veel moeite doen om hun voorraad op peil te houden. Met het wegvallen van distributeur Het Raadsel in 2005 leek het alsof de laatste grote pijler onder de uitgevers was verdwenen. Gelukkig sprong de winnaar van de P. Hans Frankfurtherprijs in dat gat. In zijn eentje nam Ron Poland (Alkmaar, 7 oktober 1956) met zijn bedrijf ‘Strips in voorraad’ de verspreiding van strips aan alle stripspeciaalzaken op zich. Sindsdien is hij een welkom gezicht geworden bij alle winkeliers, iemand die met enthousiasme en ter zake doende kennis meer doet dan alleen boekjes rondbrengen. Met zijn bestelbus tuft hij van winkel naar winkel en houdt op die manier de pijplijn van uitgever naar klant overeind. Het is overduidelijk. Zonder Ron Poland zouden een hoop strips in Nederland niet meer worden uitgegeven.

Heel veel strips

De P. Hans Frankfurtherprijs wordt ieder jaar uitgereikt aan een persoon of personen die zich in het afgelopen jaar op bijzondere wijze heeft/hebben ingezet voor het medium strip. De prijs is vernoemd naar de oprichter van Het Stripschap, P. Hans Frankfurther (1932-1996). Het bestuur van Het Stripschap besloot hem te eren door vanaf 1997 de Jaarprijs voor Bijzondere Verdiensten naar hem te vernoemen.

Op zaterdag 10 maart ontvangt hij de P. Hans Frankfurtherprijs 2012 uit handen van Tamar en Guido Frankfurther tijdens De Stripdagen in Gorinchem.

Ron Poland van stripdistributeur Strips in Voorraad krijgt vrijdag 10 februari de Hal Foster Award uitgereikt uit handen van Mat Schifferstein, de winnaar van 2011. De Hal Foster Award wordt (bijna) jaarlijks uitgereikt aan mensen die zich verdienstelijk maken in de periferie van het beeldverhaal.

Volgens de Hal Foster-jury maakt

Ron Poland zich als distributeur sterk voor strips van de kleinere uitgevers. Na het faillissement van Het Raadsel richtte Ron Poland het eenmansbedrijf Strips in Voorraad op, waarmee hij het gat in de distributie weer wilde opvullen. Een gigantische taak voor één man, maar het is hem gelukt ,want Ron is iemand die keihard en nauwgezet werkt en een grote passie heeft voor strips.
De commissie van de HFA wil Ron Poland in het zonnetje zetten voor zijn dagelijkse, belangrijke bijdrage aan het Nederlandse stripverhaal, want zonder een goede verspreiding kunnen er geen strips gemaakt en verkocht worden!

De Hal Foster Award wordt aanstaande vrijdag 10 februari om 17,30 uur uitgereikt in de galerie van Stripantiquariaat Lambiek, Kerkstraat 132, Amsterdam.

Tot slot..
een persoonlijke noot: ik ken Ron Poland als een hartelijke man, met een groot hart voor het beeldverhaal. Wat mij betreft zijn deze prijzen en de eventuele aandacht die ze me zich meebrengen, welverdiend. Geniet ervan, Ron!

Door Michael Minneboo

Michael Minneboo is een freelance journalist gespecialiseerd in popcultuur, fancultuur, strips, film, online media en beeldcultuur. Hij schrijft over onder andere comics, Nederlandse strips & animatie en interviewt makers uit binnen- en buitenland. Daarnaast geeft hij lezingen en adviseert hij particulieren en bedrijven over bloggen.

4 reacties op “Stripverspreider Ron Poland dubbel in de prijzen”

Ik heb een zwak voor bijzondere eenlingen. Daar schuilen vaak mooie verhalen achter. Maar hoe zit dat nu? Waarom is de stripwerels zo afhankelijk van een eenling die de distributie voor zijn rekening neemt? Is daar bedrijfsmatig geen droog brood aan te verdienen. Misschien naïef, maar verbazen doet het me wel.

[…] Ron Poland, stripverspreider, kwam vandaag ook nog even langs om een nieuwe strips te brengen. Ik vroeg hem welke titels op dit moment goed verkopen. Dat zijn onder andere Blast van Larcenet en de heruitgave van Roodbaard. Mooie titels om te lezen. En anders weten Boris, Klaas of Abel ook nog wel iets leuks. Want in de kennis van de verkopers schuilt natuurlijk de ware meerwaarde van een winkel. […]

Reacties zijn gesloten.