Categorieën
Strips

Eppo #16 zit vol met Pep

Volgende week ligt de Pep-special van Eppo in de winkel. Daarmee is dit populaire stripblad van weleer weer even terug. De cover van deze ‘Peppo’ gaat er zo uitzien:

eppo-16_cover-pepspecial
Cover van Eppo #16. Illustratie: Mars Gremmen.

Volgens Ger Apeldoorn, Pep-kenner pur sang en drijvende kracht achter deze special, is de special een hergeboorte van de Pep. ‘Het is geen hommage in de zin van: “wat was het vroeger toch leuk en ik rende altijd naar de brievenbus als hij bezorgd werd”, maar een complete hergeboorte. Meer dan tien strips van toen worden nieuw leven ingeblazen door tekenaars van nu en ook de rest van het nummer werd op de Pep-manier gevuld. In een tijd waarin alles maar lukraak geremade wordt, is dit de eerste echte remake-over.’

In de special blazen de tekenaars van Eppo de strips uit Pep dus nieuw leven in. Gerben Valkema (Elsje) tekende een nieuwe aflevering van Fred Julsing’s Wellington Wish. Mars Gremmen (huistekenaar) laat De Generaal naar de macht grijpen door zich te verkleden als Asterix. Daniël van den Broek (Rick Turpin) neemt De Argonautjes over van Dick Matena. Jeroen Steehouwer (Hilary King) komt met Johnny Goodbye van Dino Attanasio. René Uilenbroek (Eppo) waagt zich aan Baron van Tast van Jan van Haasteren, Robbert Damen (De Guardian) kruipt in de huid van John Bakker om Blook te doen herleven. Pieter Hogenbirk (de Ruyter) tekent Bernard Voorzichtig van Daan Jippes en Martin Lodewijk en Fred de Heij (Haas) legt het verband tussen Vidocq en Erwin de Noorman uit (beide oorspronkelijk van Hans G. Kresse). Verder zijn er bijdragen van Dick Heinz (40 Hours), René Leisink (Argus), Martin Lodewijk, Dick Matena, Daan Jippes, Willy Lohman en Jan van Haasteren. Een nieuwe popplaat met Anouk van grafisch vormgever Ger van Wulften en een artikel over de Opkomst en Ondergang van Pep maken het af.

Een stukje stripgeschiedenis…

Pepcover door Martin Lodewijk.
Pepcover door Martin Lodewijk.

Apeldoorn: ‘Tussen 1962 en 1975 verscheen het legendarische Nederlandse stripblad. Geïnspireerd door het succes van het Franse blad Pilote (onder andere van Asterix) besloot uitgeverij de Geïllustreerde Pers in 1962 om met een nieuw stripblad voor jongens te komen. Het was de bedoeling dat dit blad het gat tussen de Donald Duck en de rest van de GP-bladen op zou vullen, zoals Tina dat jaren later zou doen voor de meisjes. Al snel werd Pep een platform voor het aanstormend Nederlands talent. Voor Pep er was, kon je als illustrator alleen terecht bij de Toonder Studio’s of in de reclame. Dankzij Pep konden tekenaars als Martin Lodewijk, Dick Matena, John Bakker, Gideon Brugman, Daan Jippes en Peter de Smet aan de slag met hun eigen creaties. Stripfiguren als Agent 327, Johnny Goodbye, De Argonautjes, Blook, Ambrosius, Bernard Voorzichtig, De Generaal en Joris P.K. werden iconen uit de Nederlandse strip.

‘Op zijn hoogtepunt bereikte Pep een publiek van ongeveer 500.000 jongeren. Behalve de strips van de bovengenoemde tekenaars, kregen ook buitenlandse series als Asterix, Roodbaard, Tangy en Laverdure, Philemon, Ravian, Corto Maltese en Cocco Bill op deze manier een voet aan de grond.’

En? Vind jij het leuk dat de Pep eventjes terug is? Laat het weten in het reactieformulier.

Door Michael Minneboo

Michael Minneboo is een freelance journalist gespecialiseerd in popcultuur, fancultuur, strips, film, online media en beeldcultuur. Hij schrijft over onder andere comics, Nederlandse strips & animatie en interviewt makers uit binnen- en buitenland. Daarnaast geeft hij lezingen en adviseert hij particulieren en bedrijven over bloggen.

9 reacties op “Eppo #16 zit vol met Pep”

[…] Volgende week verschijnt de Pep-special van het tweewekelijkse stripblad Eppo.  Het hele nummer is gewijd aan de voorganger van Eppo, die van 1962 tot 1975 verscheen en door velen gezien wordt als de bakermat van de moderne Nederlandse strip. Oude striphelden van toen worden voor deze special nieuw leven ingeblazen door Eppo-tekenaars van nu. Michael Minneboo sprak met Ger Apeldoorn, Pep-kenner pur sang en drijvende kracht achter deze special. Het interview kan u hier lezen. […]

Ik heb nog net de laatste twee jaar van de PEP meegemaakt, waar vooral het laatste jaar (1975) is blijven hangen. Mijn oom was abonnee en ik was 6,7 jaar oud. Het greep me toen al meteen bij de strot, POR DIOS!!!
Ik heb later de jaargangen weer gekocht, want mijn oma had de meeste (op een paar enkele na dan) in de vuilnis gegooid. Zo ging dat eenmaal in die tijd…..snik.

Ik vind het geweldig dat ik nu inmiddels met 45 jaar weer de PEP kan lezen, alleen wel jammer dat het eenmalig is. Maar ik zie hoe het wel nog leeft onder de lezers van de EPPO, kijk maar naar de facebook pagina van EPPO Stripblad. De vele Likes en de mensen die erover praten zijn sinds de bekendmaking van de PEP Special flink gestegen. Deze special is nu al legendarisch en waarschijnlijk snel vergrepen!

Misschien is het toch mogelijk om de PEP naast de EPPO te laten bestaan, en wel bv als maandblad? Met zowel oud en ongepubliceerd materiaal, maar ook weer verdere nieuwe avonturen van de helden van toen…

Na het mislukken van het maandblad POR DIOS is de uitgever hier mee gestopt, maar ik denk dat de vraag naar de PEP best wel eens groot zou kunnen zijn, en dat het blad misschien wel een grote kans maakt om door te starten…

Verder niets dan lof voor Rob van Bavel en het complete gezelschap van de EPPO (redactie en tekenaars/schrijvers) voor deze zet om überhaupt een Special rond dit legendarische blad in mekaar te zetten! en wie weet, misschien wel een wordt vervolgd…

Stripgroeten,

Ralph

Hoi Ralph, misschien een idee om de Eppo redactie te mailen met je idee? Ik weet niet of er naast Eppo nog ruimte zou zijn voor een nieuwe Pep, of de lezersmarkt daar groot genoeg voor is. De projecten naast Eppo, dus Por Dios en Mad hadden allebei niet genoeg lezers om de projecten rendabel te maken. Maar wie weet?

Hoi Michael,
Bedankt voor je reactie en de tip, ik heb de Eppo redactie al gemaild!

Stripgroeten,
Ralph

Mooi, ben benieuwd naar hun reactie. Heb je trouwens zin om aan de rubriek stripliefde mee te doen? Zie hier voor details. Er zijn al aardig wat reacties binnengekomen, maar er mogen altijd meer meningen gehoord worden vind ik.

Ik zal er zeker over nadenken, ook leuk idee voor in de Eppo….

Leuk! Ik kijk ernaar uit. De Eppo heeft natuurlijk al de boekenkast, maar ik wilde ook de lezers aan het woord laten. Al mogen stripmakers natuurlijk ook mee doen. En online is het lekker voor iedereen beschikbaar.

Wat een geweldig blad was dat. Elke woensdagmiddag ging ik er voor naar de bibliotheek want daar lag dan de nieuwe Pep.
Ik had altijd het idee dat Pep met verschrikkelijk veel plezier gemaakt werd en men zich minder zorgen hoefde te maken over oplagecijfers. Dat resulteerde in een groot aantal zeer goede strips van Nederlandse makelij en dat samen met een aantal buitenlandse toppers tot het beste stripblad ooit.
Veel beter dan Eppo.

Een geweldig blad. Heb alle jaargangen netjes ingebonden in de kast staan en ben eigenlijk van plan om de jaargangen ook nog los aan te schaffen. Tja, elke verzamelaar is nu eenmaal een beetje gek..

De Pep werd bij ons, samen met de Donald Duck op donderdag bezorgd. Vriendjes op school kregen de Pep al op dinsdag. Op het schoolplein opgewonden lezen hoe het Gele Teken verder ging. Por Dios… wat een tijd ..

Het beste stripblad wat Nederland ooit gekend heeft.

Reacties zijn gesloten.