Categorieën
Minneboo leest Strips

Minneboo leest: De schat van Salami

Rob van Barneveld last het boek Schateiland van Robert Louis Stevenson en dacht: hier maak ik een strip van. Maar dan met een heks er in. En een lieveheersbeestje. En een waterreus. Oh ja, en robots…..

Of het echt zo gegaan is weet je bij Van Barneveld natuurlijk nooit, want wellicht had hij de avond voor het tekenen net de avonturen van Jack Sparrow gezien, maar zo staat het op de achterkant van zijn nieuwe stripalbum De schat van Salami beschreven. En dat dekt de lading aardig, al is De schat van Salami wel een heel vrije bewerking van Schateiland. Gelukkig maar, want ik heb het wel een beetje gehad met die recht-toe-recht-aan verstrippingen van films en boeken. Vooral als in de strip de tekst van de roman woord voor woord is opgenomen. Dat is hier dus niet het geval.

schatvansalami_coverMet zijn reeks Rood Gras werkt Van Barneveld aan een surrealistisch en vrolijk universum en in diezelfde stijl is dit album ook gemaakt. Eigenlijk is Salami het beste te omschrijven als Rood Gras meets Schateiland, al richt de stripmaker zich dit keer duidelijk op een jonger publiek dan met de Rood Gras-strips die zowel voor volwassenen als kinderen geschikt zijn. Ik denk dat hij met De schat van Salami vooral een leuk album voor kinderen tussen 8 en 12 jaar heeft afgeleverd.

In De schat van Salami krijgt hoofdpersoon Pim op een avond bezoek van piraat Jack die een kamer bij hem komt huren. Als zijn nieuwe huisgenoot sterft, hij glijdt uit in bad, slaat Pim op de vlucht voor een groep piraten en de politie. Dat leidt tot een ontmoeting met een heks en een wonderlijke reis naar Schateiland.

Verder zal ik er qua inhoud niet veel over zeggen, noch de strip recenseren. Behalve het feit dat ik tegenwoordig het werk van bevriende stripmakers niet recenseer, ben ik ook een van de mensen die Rob heeft geadviseerd tijdens het maken van het album. Ik vind het dan ook erg leuk dat hij Matt Baay, Paul Stellingwerf en mij op ludieke wijze bedankt in de colofon:

schatvansalami

Behalve twee Rood Gras-albums verscheen van Rob van Barneveld ook een bundeltje Rob weet raad: een verzameling van raadgevingen die Rob tekende voor Scholieren.com.

Rob van Barneveld. De schat van Salami.
Syndikaat, € 16,95
ISBN 978-90-78403-26-5

Daarom Minneboo leest:
Maandelijks krijg ik van veel uitgeverijen stapels strips toegestuurd. Daar zit veel moois tussen, maar niet alles is geschikt voor de bladen en opdrachtgevers waar ik voor schrijf. Toch wil ik deze uitgaven onder de aandacht brengen. Daarom heb ik de rubriek Minneboo leest in het leven geroepen, om te laten zien hoe rijk en divers het medium strip kan zijn. De artikelen in deze rubriek zijn geen recensies (die teksten staan gepubliceerd in de bijhorende rubriek), maar kunnen thematisch zijn, een tekenstijl belichten of simpelweg een nieuwe uitgave kort aanstippen. Verwacht vooral veel recent verschenen strips, met zo nu en dan een album dat ik op dit moment lees en waar ik iets over kwijt wil.

Door Michael Minneboo

Michael Minneboo is een freelance journalist gespecialiseerd in popcultuur, fancultuur, strips, film, online media en beeldcultuur. Hij schrijft over onder andere comics, Nederlandse strips & animatie en interviewt makers uit binnen- en buitenland. Daarnaast geeft hij lezingen en adviseert hij particulieren en bedrijven over bloggen.

Één reactie op “Minneboo leest: De schat van Salami”

Reacties zijn gesloten.