Categorie├źn
Bloggen

Blogbal 2013 komt eraan!

Nu lijkt me de kans dat ik ooit op het Boekenbal, het jaarlijkse literaire feestje van het CPNB, geraak omdat ik dat jaar een mooie bestseller op mijn naam heb staan, niet gering, maar voor het zover is kan ik mezelf troosten met een bezoek aan het Blogbal. De afgelopen jaren vond dat namelijk tegelijk plaats met het Boekenbal. Aangezien het Boekenbal verplaatst is naar de 15e maart nadat de organisatie van Het Blogbal haar feestje al had gepland, vallen beide feestjes dit jaar niet meer samen. Maar dat mag de pret niet drukken. Het Blogbal vindt plaats op 12 maart in Op de Valreep te Amsterdam.

Blogbal-2013Het Blogbal, je kunt er zwaarwichtig overdoen, en ik ken bloggers die graag heel zwaarwichtig over blogzaken doen en er in het verleden zelfs prijzen voor uitreikten, waar ze uiteindelijk meestopten toen ze het medium met een kleine knipoog dood verklaarden, maar het wordt toch vooral een avond waar bloggers elkaar Away From Keyboard kunnen ontmoeten. En zo hoort het ook. Praten willen de bloggers, vooral over wat ze geschreven en gelezen hebben. En ach, wellicht ontstaat er ter plekken nog een spannende romance die online voortgechat kan worden.

Blogger is volgens de organisatie van het Blogbal overigens een ruim begrip: ‘Het gaat om ‘bloggers, facebookers, twitteraars en andere online schrijvers, en hun lezers’. De platforms om anno 2013 je schrijfsels online te publiceren zijn immers legio.’ Daar kan ik me goed in vinden, al is bloggen natuurlijk meer dan alleen stukjes schrijven, zoals de heer Raaphorst recent nog eens duidelijk onder de aandacht bracht. Dat je verschillende media door elkaar kunt gebruiken, maakt het blog an sich juist zo’n rijk medium in vergelijking tot het gedrukte boek, dat vaste vormen heeft en toch zeer zelden video bevat. Al zijn er wel luisterboeken natuurlijk. Wat een volledig verkeerde term is, want ik heb nog nooit een boek horen luisteren. Audioboek lijkt me een beter woord voor dergelijke producties.

Maar ik dwaal af. Iets wat wel vaker gebeurt als ik online ben en mijn bewustzijn verstrooi tijdens het schrijven van een stuk en tegelijkertijd Twitter, Faceboek en koffiedrink.

Laat ik het kort houden: zie voor het volledige programma, want dat is er, inclusief voorlezers, een discussie over anoniem bloggen en een dj, de site van Blogbal.nl.

Wanneer: dinsdag 12 maart 2013 19:30 uur
Waar: Op de Valreep, Polderweg 620 Amsterdam Oost (station Muiderpoort).

Door Michael Minneboo

Michael Minneboo is een freelance journalist gespecialiseerd in popcultuur, fancultuur, strips, film, online media en beeldcultuur. Hij schrijft over onder andere comics, Nederlandse strips & animatie en interviewt makers uit binnen- en buitenland. Daarnaast geeft hij lezingen en adviseert hij particulieren en bedrijven over bloggen.