Categorieën
Bloggen

De verleiding van het witte canvas 3

Illustratie: Emma Ringelberg
Illustratie: Emma Ringelberg

Sinds september heb ik er een Tumblr-blog bij over strips en films. Zoals het Tumblr betaamt plaats ik er vooral beeldmateriaal dat dikwijls van mijn archief afkomstig is. Ik vind het leuk om zeldzame afbeeldingen en stripplaatjes met de wereld te delen.

Om mijn Tumblr wat meer bekendheid mee te geven en het aantal volgers te doen toenemen, herblogde ik in het begin wel eens een plaatje van een beroemde Tumblr of eentje die veel volgers heeft. Dat leverde niet het gewenste resultaat op: het aantal volgers bleef laag.

Daar kwam wat verandering in toen ik deze Muppet-porno online zette. Deze samensmelting van Kermit en Piggy is veel geliket en veel geherblogd door anderen.
Toen herblogde comicschrijver Brian Michael Bendis een plaatje van me. Sailant detail: het was een scène uit Spider-Men, een strip die hij zelf heeft geschreven. Zo’n actie zorgt ervoor dat je opvalt. Mensen zetten massaal dit plaatje ook op hun blog. Het leverde welgeteld twee volgers op.

Het merendeel van mijn bezoekers is wat dat betreft nog steeds afkomstig van Google. Gerichte zoekresultaten leiden tot mijn Tumblr. En dat vind ik natuurlijk prima.

Archief van oktober.
Archief van oktober.

Groot plezier had ik van mijn Tumblr toen ik daar mijn zure recensies over de laatste Amazing Spider-Man en de nieuwe serie Superior Spider-Man publiceerde. Die werden goed door anderen opgepikt. Omdat je al binnen een netwerk opereert van Amerikaanse stripliefhebbers, is het bereik van je mening dus opeens opmerkelijk groot. (Natuurlijk heb ik de stukken ook getwitterd naar de boosdoeners die de verhalen hebben gemaakt, dat zal ze leren! :))

Wat alleen nog niet goed lukt, is het aantal mensen dat mijn video’s ziet, laten toenemen. Ik zet Engelstalige video’s op Minneboo’s Comic Stash, maar die worden nagenoeg niet bekeken, geliket of op blogs gezet. Misschien is Tumblr helemaal niet geschikt voor video.

Tot nu is het een aardig bijproject gebleken waardoor ik allerlei mooi beeldmateriaal voorbij zie komen. Vooralsnog is dat genoeg voor me, al is het nog maar de vraag wat je er eigenlijk aan hebt als je beeldmateriaal geliket en herblogd wordt door mensen. Internetroem krijg je er niet van, maar het is natuurlijk wel leuk om mooie dingen te delen. Als online archief van mooi beeldmateriaal is Minneboo’s Comic Stash wel geslaagd, vind ik.

Door Michael Minneboo

Michael Minneboo is een freelance journalist gespecialiseerd in popcultuur, fancultuur, strips, film, online media en beeldcultuur. Hij schrijft over onder andere comics, Nederlandse strips & animatie en interviewt makers uit binnen- en buitenland. Daarnaast geeft hij lezingen en adviseert hij particulieren en bedrijven over bloggen.

8 reacties op “De verleiding van het witte canvas 3”

Hey Michael,

Ben je daar nu gaan volgen en het eerste wat me opvalt op de laptop (Tumblr via de browser dus) is dat de reblogfunctie niet onderaan iedere bijdrage staat. Als je een wat langere bijdrage hebt moet je dus eerst terugscrollen naar boven om te rebloggen. Als je direct op de homepage komt moet je een bijdrage eerst openklikken. In de app is dat vast anders, maar het scheelt natuurlijk wel als je het mensen heel makkelijk maakt. Op Tumblr lijkt de aandachtsspanne van mensen soms nog korter te zijn dan elders 🙂

@Edwin: Daar zeg je wat. Sommige templates hebben standaard een reblogbutton naast de post zitten, maar net niet het template dat ik heb uitgezocht. Ik vermoed dat dit ook de templates zijn waar je voor moet betalen. Daar wordt flink aan verdiend heb ik gehoord. Je kunt wel herbloggen door bepaalde toetscombinaties te gebruiken (als je in dashboardmodus zit). Als je een mac hebt, dan is het een kwestie van de R in toetsen en hoppa. Ik wist trouwens niet dat jij ook een Tumblr hebt. It’s a small world.. 🙂

tja, hier hebben we het vaak over gehad. ga je jezelf opsplitsen of niet?

en aantallen, gaan we voor de kijkcijfers of niet? dat sex scoort, da’s duidelijk. willen we dat gaan doen, of verlogenen we onszelf?

alles kan online. en alles mag. da’s erg mooi. complete vrijheid. het is aan ons te kiezen dat wat we willen. goed luisteren naar dat diepe gevoel van binnen is best lastig maar het kan wel. ik geef het nu een tijdje een kans. ben er nog niet 100% uit maar dat moment zit eraan te komen. en het zal simpel zijn. ik kies voor eenvoud. kiezen wil zeggen, niets alles doen. en dat ga ik doen.

Interessant: ik kies er tegenwoordig vooral voor om te doen waar ik het meeste zin in heb. Dat betekent dat Minneboo’s Comic Stash en Daily Webhead echt bijprojecten zijn en dat ik de meeste energie in mm,nl stop. Ik blog waarover ik wil en behandel de strips die ik wil behandelen. Ik probeer daarbij zo min mogelijk aan politiek te doen, maar dat komt er altijd wel een beetje bij kijken. Voorlopig start ik in ieder geval niet meer blogs, maar je weet nooit wat voor gekke ideeen zich in de toekomst aandienen.

Eigenlijk wil ik zeggen: lekker bloggen zonder er al te veel over na te denken. 🙂

Alleen waarom verzamel je dat niet op 1 blog? Zou je anderen aanraden om voor diverse niches, onderwerpen, of hoe je het wilt noemen, aparte blogs te beginnen? Is wel heel complex en tijdrovend om allemaal bij te houden. We hadden het er laatst nog over en je raadde me aan om mijn bedrijfsblog melodiefabriek.com en persoonlijke blog marcoraaphorst.nl bij elkaar te doen, maar doe je nu zelf niet precies het omgekeerde?

Dat klopt, in als het om bedrijfsblogs gaat voor een zelfstandige zou ik alles lekker op 1 blog doen. Dat gesprek ging toen of je door moest gaan met Melodiefabriek of niet. Aangezien je een eenmanszaak bent, en mensen je als Marco Raaphorst kennen, is het gek om blogposts op twee verschillende blogs te verspreiden. Je kunt dan net zo goed onder je eigen naam bloggen en je bedrijf voeren. Het kan geen kwaad om melodiefabriek.com/nl in de lucht te houden als portfolio, maar voor je blogposts zou ik gewoon lekker doorverwijzen naar Marcoraaphorst.nl. Vooral omdat je de laatste jaren nog al eens tussen die twee blogs wisselde als publicatieplek. Dat schept verwarring. Door eenmalig te beslissen als op marcoraaphorst.nl te publiceren verlos je jezelf van de impasse die je bloggen blokkeert.

Maar net als jij ben ik benieuwd hoe de specifieke tools van tumblr werken en wil ik gebruik maken van het netwerk wat daar aan hangt, dus heb ik ook een Tumblr. Maar dat is toch echt een bijprojectje en niet zo serieus als michaelminneboo.nl. Net zo goed dat je lumlr een bijprojectje is.

Aha, ja ik snap het nu weer.

Ik ben eigenlijk veel te veel bezig met techniek/medium en de hele focus (wel of niet muzikaal technisch? wel of niet niche? wel of niet rauwe opinie?). Ook denk ik dat ik gewoon al teveel op mijn blog gezet heb om nog langer door te gaan alsof het 2005 is 🙂

Online, dat is mijn ding. Mijn toekomst. Daar zal mijn geld verdiend moeten worden. Maar of dat met bloggen is? Nee, dat denk ik niet. Wordt vervolgd…

Ja, dat snap ik wel: ik denk de laatste tijd dat te veel nadenken over bloggen an sich je werk juist in de weg kan staan. Natuurlijk is het goed om zo nu en dan weer eens na te denken over wat je met het bloggen wil bereiken en waarvoor je het doet, maar daarna moet je gewoon weer lekker aan de slag zonder te veel metagedachten. Dat heb ik mezelf in ieder geval voorgenomen.

Reacties zijn gesloten.