Categorieën
Strips

Fijn dat het nut heeft

Wat doe je als stripliefhebber op een druilerige zaterdagmorgen in Amsterdam? Dan bezoek je de stripwinkel. Vandaag was dat Lambiek in de Kerkstraat. Ik was benieuwd hoe het met de mannen ging en ik wilde meteen wat kerstcadeautjes inslaan. Terloops ontdekte ik dat stripjournalistiek zo zijn nut heeft. 

het_jacobs_tekenIn VPRO Gids #50 stond een artikel van mijn concullega Oliver Kerkdijk over Edgar P. Jacobs. Over zijn leven is zojuist een striproman verschenen, getiteld Het Jacobs teken, én er is een nieuw avontuur uit van Blake en Mortimer. Abel Schoenmaker, al jaren een vaste medewerker van Lambiek, vertelde me dat klanten sinds de publicatie van dat artikel specifiek naar deze uitgaven vragen.

Klaas Knol en Boris Kousemaker waren allebei enthousiast over mijn video-interview met Martin Lodewijk dat ik eerder deze week publiceerde.

Nu wil ik zo vaak en divers mogelijk het beeldverhaal onder de aandacht brengen. Mijn blog is daarin een handig stuk gereedschap omdat ik er recensies, besprekingen en video’s kan plaatsen. Soms behandel ik een strip door deze uitgebreid te recenseren, soms wordt het een Minneboo leest en zo nu en dan maak ik een video-interview met een stripmaker. Weet je gelijk wie er achter die mooigetekende pagina’s schuilgaat. En het is leuk om, in het geval van Lodewijk bijvoorbeeld, een stripmaker enthousiast over zijn werk te horen praten.

(Boris en ik hebben ook nog een Daily Webhead opgenomen over het schetsboek van Jim Woodring dat net is binnengekomen. Die komt over ruim een week online.)

Toch vraag ik me soms af of al die moeite wel zin heeft. Of een artikel over een strip, of een interview met een maker, de interesse van mensen in het medium vergroot. Zo’n opmerking als die van Abel bevestigt voor mij dat stripjournalistiek wel nut heeft. En hij niet alleen.

Meer media
Toen ik donderdag dr. Rudi de Vries interviewde over zijn promotieonderzoek over de Nederlandse stripcultuur, vertelde hij me dat de media de laatste jaren meer aandacht hebben voor het beeldverhaal. Een positieve ontwikkeling, want hoe meer mensen weten wat voor mooie albums er verschijnen, hoe meer ze geneigd zullen zijn die albums ook aan te schaffen. Voor zichzelf en voor anderen. Tenminste, dat hoop ik dan maar, want de sector is zeker gebaat bij hogere verkoopcijfers.

Mooie boeken
larcenet_dagelijkse_worstelingZelf heb ik daar vandaag mijn bescheiden steentje aan bijgedragen. De dagelijkse worsteling van Manu Larcenet heb ik bij Lambiek meegenomen. Dit album is recent verschenen in de reeks Oog & Blik Classics en zeer de moeite waard. Daarbij een deel van The Boys aangeschaft – een bijzondere stripreeks over het superheldengenre waar ik voor mijn verjaardag een eerste deel van Paul had gekregen. En Kid Eternity van schrijver Grant Morrison en tekenaar Duncan Fegredd. Ik ben sinds het fantastische boek Supergods in het bijzonder geïnteresseerd in het schrijfwerk van Morrison. (Die blogpost over een quote van hem eerder deze week komt dan ook niet zomaar uit de lucht vallen.)

En we hebben nog wat stripcadeautjes aangeschaft. Maar welke hou ik even voor me, want het moet wel een verrassing blijven natuurlijk.

Door Michael Minneboo

Michael Minneboo is een freelance journalist gespecialiseerd in popcultuur, fancultuur, strips, film, online media en beeldcultuur. Hij schrijft over onder andere comics, Nederlandse strips & animatie en interviewt makers uit binnen- en buitenland. Daarnaast geeft hij lezingen en adviseert hij particulieren en bedrijven over bloggen.

2 reacties op “Fijn dat het nut heeft”

Zeer zeker weer de moeite waard Michael! Bedankt voor de tips en houd een ieder op de hoogte.
Goede dagbesteding overigens. Even weer rondsnuffelen in Lambiek. Als ik zo nu en dan in Amsterdam ben en ik zie kans bij Lambiek langs te gaan dan ga ik er ook zonder voorgenomen plan naartoe. Elke keer is het weer een verrassing met wat ik naar buiten kom.
Tegenwoordig loop ik in Tilburg vooral de deur plat bij de Slegte in Tilburg. Langzaam maar zeker verdwijnen daar door mijn toedoen allemaal oude Blueberry’s uit de tweedehands bak. Van die vergeelde boeken, die bijna kapot gelezen zijn. Maar ze hebben ook een kast met ‘luxe’-strips. Vooral graphic novels en bijzondere uitgaves. Mocht je een keer in Tilburg komen, dan raad ik je ten zeerste aan er eens een kijkje te nemen.
En niet te vergeten de Silvester-winkel in Tilburg. Ook zo’n winkel waar ik nooit met lege handen wegga.
Groeten!

Hey Jules, bedankt voor je reactie. Ik ben een paar jaar geleden in Tilburg geweest en daar een stripwinkel vlak bij het spoor bezocht. De naam is me even ontschoten. De Silvester-winkel in Haarlem heb ik wel laatst bezocht. Nette winkel moet ik zeggen. Ze hebben ook een expositieruimte achterin. Bij de Slegte kom ik eigenlijk heel weinig, maar lijkt me inderdaad een goede plek om tweedehands strips in te slaan. Iemand moet zich toch over die Blueberry’s ontfermen 🙂

Reacties zijn gesloten.