Categorieën
Bloggen Strips

Stripblog: Steun voor stripvrouwen

Twee jaar geleden sprak ik met Natasja van Loon over haar plannen om stripslezen onder vrouwen te promoten. Volgens Van Loon lezen veel te weinig vrouwen strips. Ik zal haar binnenkort eens vragen hoe het gaat met de campagne, ondertussen kwam ik vandaag op een tumblr-blog die de seksistische verbeelding van vrouwen in comics tegen wil gaan en zijn steun wil betuigen voor de strippersonages die het stereotype beeld van de rondborstige heldin, tegenspreekt.

Men reading women in comics blogden het volgende statement:

This Tumblr aims to debunk the myth that men aren’t interested in reading strong, diverse and interesting women in comics – either as characters or creators.

The Big Two (Marvel Comics en DC, MM) want you to believe that all we’re interested in are inflatable tits,talking ass, and seeing those things on the same body. At the same timeFacing in the same direction.

They also seem to think that when we’re not drooling over the impossibly alarming anatomy prevalent among our flagship heroines, we like nothing more than a right old sausage fest of chest-beating and willy-waving from both our testosterone-fuelled heroes and the men who write them.

Forgive them, they don’t seem to have checked us out in the last, I don’t know, 50 years or so.

Ook zouden de mannen graag meer vrouwen in de industrie aan het werk zien.

Hoe gaan ze actievoeren? Vandaag dinsdag 28 augustus is het Read Comics in Public Day en dus vragen de bloggers om jezelf op de foto te laten zetten terwijl je een van je favoriete stripheldinnen leest. Die foto’s worden dan weer op het blog gepost. Ook mag je erover twitteren of vloggen.

Nu ben ik het niet helemaal met de bloggers eens: Marvel en DC hebben in hun stal ook goed uitgewerkte en interessante vrouwenpersonages. Ik geef toe dat de meeste daarvan playboyproporties hebben, dat wel. Maar hetzelfde geldt ook voor de mannelijke personages: gespierde en overdreven geproportioneerde lichamen horen nu eenmaal bij het genre van de superheldencomic. Desalniettemin ben ik de beroerdste niet en ga ik ook graag op de foto met een van mijn favoriete heldinnen:

Ik ben immers voor boeiende strippersonages met psychologische diepgang, ongeacht hun geslacht.

Overigens had ik ook een strip als Spider-Girl kunnen lezen, of werk van Maaike Hartjes, Barbara Stok of Judith Vanistendael in mijn hand kunnen houden, maar die kennen onze Amerikaanse vrienden waarschijnlijk niet.

Check: Men reading women in comics.

 

Dit is de tweede aflevering van de nieuwe reeks Stripblog, waarin ik interessante blogs over strips onder de aandacht breng. Lees hier aflevering 1.

Door Michael Minneboo

Michael Minneboo is een freelance journalist gespecialiseerd in popcultuur, fancultuur, strips, film, online media en beeldcultuur. Hij schrijft over onder andere comics, Nederlandse strips & animatie en interviewt makers uit binnen- en buitenland. Daarnaast geeft hij lezingen en adviseert hij particulieren en bedrijven over bloggen.

4 reacties op “Stripblog: Steun voor stripvrouwen”

Deze bloggers hebben gedeeltelijk gelijk. En gedeeltelijk niet. Er bestaan namelijk wel degelijk geemancipeerde en onafhankelijke stripsheldinnen. En ze bestaan al bijna zo lang als er mannelijke striphelden bestaan. Wonder Woman is al bijna net zo oud als Superman en Batman. Superheldinnen zijn weliswaar altijd in de minderheid geweest, en dat zijn ze nog steeds, maar ze zijn er wel degelijk. En ook de vrouwelijke bijfiguren in comics en strips zijn vaak redelijk geemancipeerd. Louis Lane heeft blijkbaar geen superkrachten, maar ze is en was toch een pittige tante. Zelfs in de eerste Supermanstrips was dat al zo. In een tijd dat er van vrouwen vooral verwacht werd dat ze voor de kinderen zorgde en de afwas deden was Louis Lane al opvallend zelfstandig, en opvallend weinig zorgzaam.
Aan de andere kant; de bloggers hebben wel gelijk dat stripheldinnen bijna altijd zeer stereoptype lichaamsvormen hebben. Dat geldt ook in enige mate voor mannelijke striphelden (die zijn ook bijna altijd gespierd) maar voor heldinnen geldt het nog veel sterker. Iedere heldin en iedere vrouwelijke schurk heeft altijd parmantige tieten die recht vooruit steken. Dat is wel opvallend en heel stereotype.

@Coen: Grappig dat je nu net Lois Lane noemt als voorbeeld voor geemancipeerde en zelfstandige stripheldinnen. Ik vind haar nu juist het voorbeeld van hoe het niet moet: het vriendinnetje van de held dat constant uit de handen van de schurken door de held gered moet worden. En dat ze, als slimme reporter die ze pretendeert te zijn, nog nooit door de vermomming Clark Kent heeft gekeken, gaat er bij mij niet in als zoete koek.

Okay, intelligent is ze niet. Maar dat geldt dan voor alle bijfiguren uit Superman, want het is wel heel doorzichtig dat Clark Kent altijd net even weg is als Superman komt.
Maar wat dat gerede moeten worden; dat komt inderdaad voor, maar het komt ook regelmatig voor dat ze zich zelf prima weet te redden.
En naar de normen van 2012 is ze inderdaad niet bijzonder geemancipeerd, maar naar de normen van 1938 toch wel, voor zover ik dat in kan schatten.

Leuk dat je me ook noemt! 🙂
Ik heb trouwens het idee dat die zogenaamde sterke stripheldinnen eerder stiekem. mannen in een aantrekkelijk vrouwenlichaam zijn. Er zijn maar weinig stripheldinnen waar vrouwen zich in kunnen herkennen. Dus leve Buffy!

Reacties zijn gesloten.